Pro-demokratiska demonstranter, thailändsk polis konfronterar varandra i Bangkok i eftermiddag

Bangkok, Thailand-

  Flera grupper av prodemokratiska demonstranter och tusentals kungliga thailändska poliser har konfronterat varandra i Bangkok i eftermiddags sedan runt 1:00

  Först skrev vi om det planerade demonstrationen här, klicka på den här texten för att läsa mer om vad protesten handlar om och varför polisen hela tiden har varnat för att det är olagligt.

Enligt flera aktuella Covid-19-regler och lagar i Bangkok och Thailand är alla sammankomster med fler än 5 personer emot lagen utan tillstånd. Dessutom är möten och sammankomster i allmänhet, oavsett antalet personer, för närvarande förbjudna enligt Royal Gazette-order. Detta är på toppen av smittsamma sjukdomar och Bangkok Metropolitan Administration order som också förbjuder sammankomster, sammankomster, demonstrationer och andra liknande grupper av människor. Den thailändska regeringen hävdar att förbudet är för att stoppa spridningen av Covid-19 och inte är politiskt, varav ytterligare ett rekordhögt antal fall nåddes idag, med Bangkok som epicentrum för utbrottet.

Demonstranter kommer samtidigt från en mängd olika grupper inklusive Free Youth och United Front of Thammasat och Demonstration med flera mål. Vissa demonstranter är också helt enkelt de som inte håller med om regeringens Covid-19-kontrollplaner, begränsningar, åtgärder, vaccinutbyggnaden och tilldelningen, och premiärminister Prayut Chan O'Cha. Vissa demonstranter kräver också en kontroversiell reform av den högsta institutionen samt en minskning av budgeten för armén och institutionen. Vissa vill ha fler mRNA-vacciner istället för Sinovac eller Sinopharm, kinesiska märken. Det största kravet är dock den thailändska premiärministerns omedelbara avgång på grund av vad demonstranter säger är dålig hantering av Covid-19-situationen i Thailand.

Protesten var ursprungligen planerad att mötas klockan 1:00 vid demokratimonumentet där de planerade att marschera till palatset. Men den tunga kravallpolisens närvaro vid monumentet samt många barriärer, fraktcontainrar, taggtråd och poliser på vägen till palatset förändrade demonstranternas planer. Free Youth försökte ändra samlingspunkten till Government House, men tung polisnärvaro hindrade också detta.

Klockan 1:30 svängde demonstranter tillbaka till Victory Monument och meddelade på sociala medier att de skulle marschera till 1:a infanteriregementet där premiärminister Prayut Chan O'Cha bor.

Efter nästan timmar av långsam rörelse på grund av tung polisnärvaro, konfronterade demonstranter och polis varandra i Din Daeng Triangle-korsningen runt 4:00, med polisen som ständigt varnade för att demonstrationen och protesten var emot nästan ett halvdussin lagar och demonstranter kunde riskerar enorma böter och fängelse och borde skingras. Demonstranterna gjorde inte det och polisen ska ha svarat med tårgas och gummikulor, enligt vittnen i korsningen. Ett litet antal demonstranter ska ha haft fyrverkerier eller slangbellor, även om de allra flesta var obeväpnade.

Scener som delas på Twitter och sociala medier visar en kaotisk atmosfär, eftersom demonstranter och poliser i huvudsak leker katt och råtta med demonstranter som försöker nå strategiska platser men ständigt konfronteras med ett stort antal kravallkontrollpoliser och barriärer.

Klockan 5:00 förblir konfrontationen kaotiskt stillastående nära Din Daeng-området, med demonstranter som vägrar skingras medan de är engagerade i regelbundna konflikter med Royal Thai Police, som har varnat för att de kommer att använda vattenkanoner med kemikalier som injiceras i vattnet för att skingra demonstranter. Detta efter flera timmar av nästan non-stop tårgas, gummikulor och nu vattenkanoner.

Från och med 5:30 har demonstranter tvingats tillbaka av den tunga polisnärvaron, inklusive vattenkanoner och hundratals poliser som marscherar direkt mot demonstranterna. De faller tillbaka, enligt uppgift till Victory monumentområdet för att omgruppera.

Vid 5:40 PM sågs ett polisfordon brinna nära Victory Monument. Det är oklart vem som antänt elden. Protestledare har enligt uppgift avbrutit protesten på grund av oro för att situationen är farlig.

Från och med 6:25 vägrade några demonstranter att lämna och skingras, i konflikt med polisen. Protestorganisatörer fortsätter att be demonstranter att gå hem på sociala medier senast klockan 7

Klockan 8 fortsatte en liten grupp demonstranter att drabbas samman med polisen som använde tårgas i responsen under Victory Monument BTS. Ett obligatoriskt utegångsförbud är om en timme kl. 00. Sammandrabbningarna och konflikterna har nu pågått i cirka sju timmar. Polisen har också gjort sporadiska gripanden.

Det här är en utvecklingshistoria, ytterligare uppdateringar kan göras här senare i kväll. Se vår Twitter genom att klicka här för fler aktuella uppdateringar.

 

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/