Åsikt: Thailand borde seriöst överväga att bara släppa in vaccinerade utländska besökare med mycket mindre regler

Följande är en åsikt. Tankarna och uttalandena i den här artikeln är författarens egna och kanske inte återspeglar de som hela Pattaya News Company Limited har.

  Ingen kan för närvarande förneka att det är tufft här i Thailand.

Det är nästan en perfekt storm-dagliga protester, 29 områden/provinser under partiella nedstängningsåtgärder som har stängt tiotusentals företag och satt uppskattningsvis tre miljoner människor utan arbete enligt den thailändska handelskammaren (och sannolikt mycket, mycket högre om man räknar med den informella sektorn), ett vaccinationsprogram som inte går så snabbt som folk skulle vilja, fortsatt press på regeringen från flera sektorer och motstridiga mål och mycket mer.

Med det sagt, i motsats till vad man tror, ​​kan ett ganska framgångsrikt mått inte ignoreras och det är i Sandbox-programmet i Phuket, det nuvarande programmet som tillåter vaccinerade utländska besökare att komma in i landet utan karantän och ströva omkring på ön men med en uppsättning regler , pappersarbete och tester. Det måttet jag syftar på är risken för att utländska vaccinerade turister finns när det gäller att ha och sprida Covid-19. Vi kommer till det om ett ögonblick.

  Sandbox-programmet utökades till och med nyligen ganska tyst, vilket gjorde att utländska vaccinerade turister kunde resa till andra öar efter sju dagar och två negativa Covid-19-tester. Detta visar att tjänstemän har förtroende för Sandbox-programmet, främst på grund av vad data visar hittills, återigen, vi kommer att komma till det för ett ögonblick.

Många av kommentarerna på sociala medier om Sandlådan är negativa, och jag förstår verkligen varför någon skulle känna så. Det är verkligen inte resor från 2019-eran och mängden pappersarbete och steg som måste tas, såväl som Covid-19-tester, är ganska skrämmande, särskilt för den genomsnittliga resenären. Det tragiska mordet på en utländsk turist som deltog i programmet var ett stort svart märke. Det fortsätter att finnas ett anständigt antal lokala Covid-19-fall i sandlådan, även om det är mycket viktigt att notera att de allra flesta är från lokala invånare eller personer som åkte till ön inrikes, och inte sandlådeturister.

Dessa fall har lett till att reglerna har skärpts på ön, inklusive ett impopulärt förbud mot alkohol på restauranger (officiellt i alla fall) och strikta inhemska reseregler som i princip sätter öns gränser för alla som vill resa dit internt.

Så, vad är det med ett positivt mått jag nämnde? Tja, i motsats till vad man tror, Sandlådan var ALDRIG menad att ta in tiotusentals turister som före Covid-19. Faktum är att reglerna var så strikta specifikt för att avskräcka legioner av turister från att återvända. Det är delvis därför barer och nattklubbar och underhållning förblir stängda också, eftersom Thailand inte verkar vilja ha den typen av besökare just nu, trots att Phuket är långt över 70 % vaccinerat och alla turister som kommer in vaccinerade. Och ja, de flesta besökare är inte turister utan är ex-pats eller vad vi i Amerika kallar "snowbirds" som kommer in i tre till sex månader åt gången. Många av dem är också thailändare som återvänder från utlandet.

Det är okej. De bidrar alla till ekonomin på något sätt och tjänar syftet att testa risken för att släppa in utlandsvaccinerade turister utan karantän. Det är också viktigt att notera att de flesta (naturligtvis inte alla) personer som faktiskt har deltagit i Sandboxen har gett ganska positiv feedback som du kan se i denna stora Facebook-grupp. PS Det är också ett bra ställe att lära sig mer om programmet från de som faktiskt har gått igenom det och inte slumpmässiga negativa kommentarer online.

Så vad var/är poängen med sandlådan? Enkelt, för att mäta risken att släppa in utländska vaccinerade turister utan karantän. Jag tänker inte gå in i en debatt om vaccinerade eller ovaccinerade i den här artikeln eller Delta-varianten, överförbarhet, virusmängd eller något liknande. Jag ska bara säga följande-Thailand ville se vad risknivån var med att släppa in vaccinerade utländska turister utan karantän. Bör Thailand minska karantänen för ovaccinerade som klarar negativa tester också? Det är ett helt annat ämne och en annan artikel och jag tänker inte gå in på det här. Det är dock värt att notera att de för närvarande går igenom en fjorton dagars hotellkarantän enligt mycket strikta regler, trots antalet fall av Covid-19 i Thailand.

När det gäller vaccinerade utländska turister utan strikt karantän i Phuket verkar just det testet ha gått väldigt bra. Nej, det är inte perfekt. Ja, det har förekommit fall. Men de visste att de skulle ha fall, och uppriktigt sagt med situationen i Thailand för närvarande med fortfarande över 20,000 XNUMX fall om dagen (även om det är viktigt att återhämtningen börjar gå snabbare än nya fall och vaccinationshastigheten har ökat) är försiktighetsnivån för att släppa in besökare, av nästan alla standarder, alltför försiktig.

Låt oss gräva i ett ögonblick. Diagrammet nedan är den senaste Phuket Sandbox Daily Report, den 19 augusti 2021.

Ja, det är på thailändska, men vi kommer att förklara några av de viktigaste sakerna, utan att gå in på detaljer om hela diagrammet. Från och med detta datum har 22,389 19 personer tagit sig in i Phuket från Sandbox-programmet, som ses i den nedre vänstra gröna rutan. De nya rutorna bredvid representerar det andra och tredje Covid-19-testet för dem som stannar så länge. Den andra rutan är ett Covid-7-test runt dag 13 och den sista är runt dag 19, precis innan besökaren skulle få åka någonstans i Thailand. (Även om vissa provinser har ytterligare åtgärder på grund av den nuvarande Covid-XNUMX-situationen.)

Som du kan se har totalt 22,327 19 personer testat negativt för Covid-10,724 på det första testet. 6897 XNUMX på det andra testet och XNUMX på det tredje testet (Endast TVÅ personer testade positivt på dag 13-testet, vilket är en annan viktig anledning till att de nu tillåter att besöka andra öar efter dag sju.)

Baserat på siffran på 22,327 62 och totalt XNUMX positiva fall (flera ovaccinerade barn, som de får komma in), det är en 0.28 procents chans att en utländsk vaccinerad turist får Covid-19 efter att ha gått igenom den inledande processen. (Vilket inkluderar ett test i deras hemland innan de kommer.) Intressant nog testade den stora majoriteten av de positiva positivt vid ankomsten, trots det första testet.

0.28 procent. Låt oss gräva vidare i det.

Av dessa 0.28 procent, vilket faktiskt är runt 0.26 eller 0.27 på grund av ovaccinerade barn, har det inte förekommit några fall av en "superspridare" eller ens mycket spridning alls fram till denna punkt. Och av de positiva har nästan alla varit asymtomatiska eller extremt lindriga, vilket betyder att de inte sätter någon press på sjukhussystemet. (Naturligtvis i Thailand kräver reglerna medicinsk övervakning om du testar positivt, men de börjar gradvis acceptera självisolering om det finns tillgängligt.)

Nu, ja, Phuket registrerade ett rekordhögt antal Covid-19-fall i går - 129 nya fall. Endast två kom dock från vaccinerade utländska turister, resten var alla från lokala invånare/inhemska besökare.

Uppgifterna hittills från Sandboxen, som började den 1 juli är ganska tydliga-Den totala risken för att vaccinerade utländska turister ska få och sprida Covid-19 är mycket låg, särskilt jämfört med den inhemska situationen i Thailand för närvarande. En av motgångarna för att släppa in besökare i större skala just nu är dessutom sjukhustillgänglighet - men de visar också, än så länge, att de utländska vaccinerade turisterna inte sätter mycket press på det systemet.

Därför är det min övertygelse att Thailand bör släppa in vaccinerade utländska besökare i mycket bredare skala. Åtminstone är det dags att utifrån uppgifterna lätta på reglerna och låta de som vill komma, komma. Kanske inte "öppna de totala portarna" ännu, men låt oss seriöst överväga att låta dem gå till de flesta platser i landet istället för bara till öarna (och det övervägs och kommer troligen med Chiang Mai och Hua Hin på agendan). Ok, jag kan förstå stöten för att släppa in dem i områden som har maximal kontroll med stora utbrott som Bangkok och tyvärr Chonburi (Pattaya.) Oavsett vilket kommer varje enskild besökare som kommer att hjälpa den lokala ekonomin för närvarande.

Visst, många människor kan kommentera eller säga varför skulle någon vilja komma till ett land med många platser i partiella låsningar eller många fall och det är verkligen en giltig poäng. Men jag är ganska säker på att det finns många som fortfarande skulle komma, även om de är "snowbirds" eller ex-pats om reglerna är lättade. Och kom ihåg, varenda en av dessa människor kommer att spendera åtminstone några välbehövliga pengar för närvarande. Dessutom har andra länder som Mexiko, Turkiet, Dubai och Maldiverna tidigare bevisat att även med många fall av Covid-19 kommer människor fortfarande att resa, om de tillåts.

Så sammanfattningsvis anser jag personligen att den thailändska regeringen borde överväga att släppa in vaccinerade utländska turister med betydligt färre regler. De diskuterar redan det bakom stängda dörrar och vi kan mycket väl se detta i oktober, men det är något som måste ligga i tjänstemännens bakhuvud.

Åtminstone fortsätta planen med bredare sandlådor utanför Phuket (inte bara säkra och förseglade, utan faktiska sandlådor), minska karantän/sandlådans längd till sju dagar, och att döda en del av pappersarbetet som en COE skulle vara en fantastisk start för att hjälpa till att få in välbehövlig inkomst i denna svåra tid från ett segment av befolkningen som, jämfört med situationen inhemskt, verkar vara ganska låg risk.

Tack för att du läste, som alltid. Jag kommer att göra en sorts uppföljning av den här artikeln inom en snar framtid kring vikten av att återställa inhemsk turism till fjärde kvartalet i år också och varför det borde vara ett stort fokus. För de som inte är här hoppas jag att situationen förbättras under de kommande sex månaderna och att vi snart kan se er alla igen i Thailand! Ta hand om er och var säker.

Adam Judd, delägare, TPN media.

 

 

Sändning
Användarrecension
4.2 (25 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/