Den framstående thailändska prodemokratiska aktivisten Rung greps i eftermiddags för att ha publicerat provocerande uttalanden på nätet relaterade till "carmob"-protest

FOTO: @Norasate_Advokat

Bangkok -

Den framstående protesttalesmannen Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul greps i eftermiddags, den 22 september, i Bangkok för påstådd uppvigling och brott mot Computer Crimes Act genom att ha publicerat provocerande uttalanden på nätet kring en nyligen prodemokratisk protest för att ansluta sig till dem, enligt Royal Thai Police.

Gripandet gjordes efter att en arresteringsorder för ett brott utfärdats enligt 116 § i strafflagen och lagen om datorbrott. Rung fångades i sin bostad där hon bodde med rumskamrater från United Front of Thammasat and Demonstration (UFTD) i Pathum Thani innan hon fördes till Technology Crime Suppression Division (TCSD) för förhör.

Enligt beslutet skulle Rung, som den påstådda administratören av UFTD-fansidan, ha publicerat en onlinestatus där de bjöd in demonstranter att gå med i "carmob"-rallyt för att avsätta premiärminister Prayut Chan-O'Cha och hans regering. Enligt Royal Thai Police sågs denna inbjudan som ett brott mot thailändsk lag.

TCSD:s tjänstemän begärde Rungs tillfälliga frihetsberövande i brottmålsdomstolen senare i eftermiddag. Framställningen uppgav att postandet av ett sådant uppmaningsmeddelande har provocerat folket att samlas i ofredliga protester i strid med lagen. Meddelandet för också in falsk information i ett datorsystem som är ett brott relaterat till nationell säkerhet eller ett brott relaterat till terrorism, enligt TCSD.

Men vid 5-tiden hade brottsdomstolen beviljat borgen för Rung på 30 35,000 baht utan andra villkor. Rung, som betyder regnbåge på thailändska, har arresterats flera gånger under det senaste året för sin roll i protester och demonstrationer. Hon har betonat att hon bara säger sin åsikt och inte bryter mot några lagar.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Följ oss på Facebook,

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.