Thailands regering tillkännager mer uppmjukning av Covid-19 inhemska åtgärder, förlängning av nöddekret och planer på att välkomna vaccinerade turister

Nationella -

Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) tillkännagav idag, den 27 september, en viss uppmjukning av Covid-19-åtgärderna över hela landet samt förlängningen av nöddekretet till slutet av november.

TPN media skulle vilja notera innan de listar de godkända åtgärderna och ändringarna att allt detta behöver slutgiltigt godkännande av den thailändska regeringen, som träffas för att granska förslagen i morgon, tisdag den 28 september 2021. Därefter kommer förslagen att behöva bli juridiska order i Royal Gazette, och order som påverkar provinser, såsom lättnader på restriktioner, kommer att behöva guvernörstillstånd. Även om vissa av dessa steg mestadels är formaliteter, är det viktigt att detta sker.

Slutligen är detta en utvecklingshistoria och några av dessa punkter kan potentiellt förändras baserat på slutliga möten med regeringen eller provinsorder.

Mötesförändringar och samtalspunkter

Enligt CCSA talesman Taweesilp Visanuyothin vid presskonferensen skulle nöddekretet förlängas för 14:e gången från 1 oktober till 30 november. De färgkodade områdena förblir desamma för alla provinser i landet, vilket lämnar 29 "mörkröda" zoner med maximala kontrollåtgärder, inklusive Chonburi (Pattaya) och Bangkok. Nöddekretet kommer att behöva slutgiltigt regeringsgodkännande i morgon.

Trots förlängningen tillkännagavs även några större uppmjukningar av nuvarande Covid-19-hälsoåtgärder i maximala kontrollzoner, inklusive omjusterade obligatoriska utegångsförbud nu från 10:00. till 4:00. (Tidigare 9:00 till 4:00) och de omjusterade stängningstiderna för varuhus, närbutiker, butiker etc. fram till 9:00. Åtgärderna och utegångsförbudet kommer att utvärderas igen om två veckor, enligt CCSA.

Återöppning av fler företag kommer också att tillåtas från och med den 1 oktober. Företagen och institutionerna inkluderar plantskolor, folkbibliotek, museer och utbildningscentra. De kan öppnas för högst 75 procent av sin kapacitet. Andra Covid-19 regler, som maskbärande och social distansering, kommer att gälla.

Nagelsalonger, tatueringssalonger, massage (alla tjänster) och spa kan öppnas för kunder med tidsbokningar och kan ge service i högst 2 timmar per person. Det verkar som om träningsanläggningar, som gym och fitnesscenter, kommer att tillåtas öppna men kommer att behöva provinsens godkännande från guvernörerna. Det har varit blandade meddelanden på utomhusidrottsplaner som tillåter fans med en kapacitet på 25 %, detta bör förtydligas i slutliga order från guvernörer.

Biografer skulle tillåtas vara igång till 9. för 00 procent av sin kapacitet. Levande musik på restauranger kan framföras men en gräns på fem artister och alla utom sångaren måste bära ansiktsmask.

Utställningar, konferenslokaler och liknande platser förblir stängda för att hindra allmänheten från stora sammankomster. Nöjesställen, som barer, nattklubbar och liknande anläggningar förblir också stängda. Alkohol är fortfarande förbjudet på restauranger.

Alla dessa begränsningar kommer, som nämnts, att kräva provinsguvernörens godkännande. Specifikt kommer sannolikt att beskrivas när beställningar släpps av varje provins.

FOTO: Thansettakij

Dessutom CCSA har godkände också minskningen av minimikarantänperioden för ankomster från utlandet. Detta påverkar både program i "sandlåda"-stil och personer som vistas i en karantänplats. De som ger ett bevis på full vaccination skulle få lägst karantändag på 7 dagar och ha tillgång till "öppna zoner" om de så önskar (även om de fortfarande kunde göra ett hotell i alternativ karantän om de så önskade), medan de som inte hade bevis på vaccination skulle behöva sättas i karantän i minst 10 dagar (via luft och sjö) och 14 dagar (via mark och naturliga rutter) på hotell med alternativ karantän.

Covid-19-tester har reducerats från 3 till 2, även om de förblir på besökarens bekostnad. Den här ändringen påverkar också alla program i "Sandbox"-stil och kommer att träda i kraft den 1 oktober, om de ges slutgiltigt regeringsgodkännande och lagstiftas i Royal Gazette.

Dr. Taweesilp nämnde också återöppning av pilotområden för internationella turister under "Sandbox"-projektet att projektet skulle göras gradvis och Bangkok, Krabi, Phang Nga, Chonburi (Pattaya, Jomtien, Bang Saray) och Chiang Mai skulle vara områdena att initialt välkomna vaccinerade utländska turister den 1 november. (fullständig lista nedan) Denna plan var ursprungligen inställd på att börja den 1 oktober, men har skjutits tillbaka för att ge mer tid för ytterligare vaccinationer i områden som öppnar igen för utländska vaccinerade turister.

Enligt planen måste vaccinerade utländska turister stanna i en zon i sju dagar och klara två Covid-19-tester via RT-PCR under denna period. När de har passerat denna sjudagarsperiod kan de resa genom hela landet. Vissa föremål, som COE (Certificate of Entry) från en ambassad/konsulat kommer att stanna tills vidare men kommer sannolikt att reduceras eller elimineras när nöddekretet så småningom ersätts av lagar om smittsamma sjukdomar. Turister måste bo på ett SHA+-hotell, bokat i förväg, och inte på sin egen bostad. De måste ta ett Covid-19-test innan de flyger till Thailand utöver två tester här. De måste också uppfylla obligatoriska försäkringskrav och hålla en spårningsapplikation på sina telefoner igång hela tiden under sin sju dagar långa första period.

En fullständig lista över de provinser/områden som är planerade att öppna, i väntan på regeringen och ytterligare godkännande, finns här. De kallar dem BLÅA områden:

Från 1 oktober - Phuket Sandbox och 7+7 Surat Thani (Koh Samui, Old Phangan, Koh Tao), Phang Nga (Khao Lak, Koh Yao), Krabi (Koh Phi Phi, Koh Ngai, Railay. Klong Muang Tubkaek)

Från 1 november: Bangkok, Krabi (båda provinsen), Phang Nga (hela provinsen), Prachuap Khiri Khan (Hua Hin, Nong Kae), Phetchaburi (Cha-am kommun), Chonburi (Pattaya, Bang Lamung, Na Jomtien, Bang Saray ), Ranong (Koh Phayam), Chiang Mai (Mueang-distriktet, Mae Rim, Mae Taeng, Doi Tao), Loei (Chiang Khan) och Buriram. (Mueang-distriktet)

Från 1 december: Chiang Rai, Mae Hong Son, Lamphun, Phrae, Nong Khai, Sukhothai, Phetchabun, Pathum Thani, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Samut Prakan, Trat, Rayong, Khon Kaen, Nakhon Ratchasima, Nakhon Si Thammarat, Trang, Phatthalung , Songkhla, Yala och Narathiwat.

Från 1 januari: Surin, Sa Kaeo, Chanthaburi, Tak, Nakhon Phanom, Mukdahan, Bueng Kan, Udon Thani, Ubon Ratchathani, Nan, Kanchanaburi, Ratchaburi och Satun.

Dessutom godkände CCSA också att fler aktiviteter tillåts för dem som vistas i en alternativ karantän och som inte deltar i "Sandbox"-program, inklusive tillgång till träningsanläggningar, pool, tillgång till utomhus, matleverans och för vissa grupper kort- terminsaffärsmöten på plats.

 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Följ oss på Facebook,

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Sändning
Användarrecension
3.14 (7 röster)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.