Thailands premiärminister tillkännager att landet återöppnar för vaccinerade turister från lågriskländer, överväger att öppna barer och nöjesställen

Nationella -

   Saker att veta:

  • Tio lågriskländer kommer att släppas in utan karantän eller zonkarantän från och med den 1 november, fullständig lista kommer att beslutas av CCSA senare i veckan

  • Nöjesställen ska "övervägas" för att öppna senast 1 december

  • Landet måste lära sig att leva med Covid-19, det kommer att bli endemiskt

Thailands premiärminister Prayut Chan-O'Cha har i kväll, den 11 oktober, i ett nationellt TV-sänt tal meddelat att landet öppnar igen för fullt vaccinerade utländska turister från lågriskländer utan karantän senast den 1 november.

Konsumtionen av alkoholhaltiga drycker på restauranger samt driften av nöjesställen över hela landet, såsom barer och nattklubbar, kommer också övervägas senast den 1 december.

Enligt tillkännagivandet kan resenärer från initialt 10 lågriskländer, inklusive Storbritannien, Singapore, Tyskland, Kina och USA, komma in i landet utan obligatorisk karantän från och med den 1 november. De måste dock presentera sina vaccinationsdokument, pappersarbete och RT-PCR-testresultaten. Den fullständiga listan kommer INTE att finnas tillgänglig förrän senare i veckan enligt Natapanu Nopakun, den engelsktalande Covid-19-talespersonen för Thailand. Detta beror på att den slutliga listan måste utvärderas av Center for Covid-19 Situation Administration, eller CCSA, och ges slutgiltigt godkännande. Detta förväntas vara torsdagen den 14 oktober 2021.

Premiärministern uttalade: "Allt som besökare från lågriskländer behöver göra är att visa att de är covid-fria vid sin resa med ett RT-PCR-test som genomförts innan de lämnar sitt hemland, och göra ett test i Thailand, varefter de kommer att vara fria att röra sig i Thailand på samma sätt som alla thailändska medborgare kan göra.”

"Besökare från länder som inte finns med på listan kommer naturligtvis fortfarande att vara mycket välkomna, men med karantän och andra krav." Premiärministern tillade.

Även om det inte specifikt anges i premiärministerns tal, kommer obligatoriskt pappersarbete som COE och obligatorisk försäkring, åtminstone för nu, sannolikt att vara ett krav även för lågriskländer även om detta också enligt uppgift granskas regelbundet av CCSA. Den största fördelen med tillkännagivandet för lågriskländer, konstaterar TPN-media, är att man inte behöver bo på ett hotell eller en "Sandbox"-zon i sju dagar eller mer, inte behöver ta flera Covid-19-tester i Thailand, behöver inte ha obligatorisk spårning, och behöver inte bara bo på vissa godkända hotell. Till exempel kan man bo på sin egen bostad om man vill om man är bosatt eller "snowbird".

Listorna över lågriskländer kommer att anses förstorade senast den 1 december och flyttas till en mycket omfattande lista senast den 1 januari, enligt premiärministern.

Dessutom, senast den 1 december, regeringen kommer också att överväga godkännande av konsumtion av alkoholhaltiga drycker på restauranger samt drift av nöjesställen som barer och nattklubbar i hela landet. Ordet "överväga" användes specifikt och inte ordet "garanterat" eller ett löfte om att de skulle få öppna senast eller den 1 december. Tillkännagivandet hänvisade också till rikstäckande och inte enskilda "sandlåde"-zoner som fortfarande verkar fortsätta för turister som inte kommer från "lågriskländer". Till exempel har Phuket, Samui och Khao Lak fått särskilt tillstånd att servera alkohol på restauranger som "sandlådezoner" för turister och det är möjligt att framtida sandlådezoner, som Pattaya, också kan ges speciella tillståndsanteckningar TPN-media. Detta är naturligtvis inte garanterat.

Denna fråga kommer dock att diskuteras ytterligare av CCSA eftersom den måste skötas noggrant under lämpliga hälsoföreskrifter för att stödja återupplivandet av turism- och fritidssektorerna, särskilt när landet närmar sig nyårsperioden, enligt premiärministern.

"Vårt land var ett av de första i världen som gick snabbt och beslutsamt för att konfrontera pandemin. Med samarbete från alla samhällssektorer, och med alla som går ihop för att möta denna kris tillsammans, har vi varit bland de mest framgångsrika länderna i världen när det gäller att rädda liv”, avslutade han.

Premiärministern uttalade också att Covid-19 skulle bli endemisk, baserat på yttranden från folkhälsoministeriet, och att Thailand MÅSTE leva med Covid-19 och inte kunde fortsätta att lägga fram policyer och procedurer som skadar försörjningen. Premiärministern uppgav att han hade mycket svåra beslut att fatta men att räddning av liv och att skydda försörjning är, enligt honom, ömsesidigt uteslutande.

Premiärministern tog också upp att även om planen innebär risker är det viktigt att kunna öppna upp så mycket som möjligt under "högsäsongen" och se till att företagare och miljontals anställda kan försörja sig och inte möta ytterligare svårigheter i branscher som drabbats hårt av stängningen av gränser och Covid-19-restriktioner som gästfrihet, underhållning och hotellbranschen.

Premiärministern avslutade med att säga att viruset hade överraskat och överlistat människor flera gånger och att även om de gick framåt så skulle CCSA och regeringen fortsätta att se till att ytterligare varianter eller mutationer av viruset inte inträffade och orsakar en möjlig blip i deras planerar att återöppna landet.

 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Följ oss på Facebook,

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.