COVID-19-pandemin fortsätter att driva på dålig psykisk hälsa bland barn och ungdomar i Thailand

BANGKOK 10 oktober 2021 – I samband med världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober uttryckte UNICEF och Department of Mental Health (DMH) oro över de fortsatta negativa effekterna av covid-19 på barn och ungdomars psykiska hälsa i Thailand eftersom ett stort antal ungdomar möter stress, ångest och depression.

En nyligen genomförd bedömning av mental hälsa bland ungdomar i Thailand fann det 28 procent av ungdomarna upplever höga nivåer av stress, medan 32 procent löper risk för depression och 22 procent riskerar att begå självmord, enligt DMH:s Mental Health Check-in, en onlineplattform för utvärdering av mental hälsa som samlade in data från 183,974 18 ungdomar under den 19 månader långa covid-1-pandemin från 2020 januari 30 till 2021 september XNUMX.

I en separat UNICEF-ledd undersökning förra året, 7 av 10 barn och ungdomar rapporterade sämre psykisk hälsa på grund av effekterna av covid-19 på deras liv. De flesta av dem var oroade över familjehushållens inkomster, sina studier och framtida utbildning och anställning.

"Ett ökande antal barn och ungdomar i Thailand och runt om i världen står inför psykiska tillstånd och störningar, och vi tror att detta bara är toppen av isberget," sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. "Även om effekterna av dålig psykisk hälsa bland barn och unga är betydande med potential att resultera i livslånga konsekvenser, förblir mental hälsa till stor del försummad och underskattad, ofta till och med dold på grund av stigmatiseringen och skammen kring frågan. Detta är något vi alla måste ta itu med, för att avstigmatisera psykiska hälsotillstånd, uppmuntra samtal kring det och göra tjänster och stöd lätt tillgängliga för dem som behöver det."

Tidigare i veckan, UNICEF släppte en global flaggskeppsrapport Tillståndet för världens barn 2021; On My Mind: främja, skydda och ta hand om barns psykiska hälsa som påpekar att minst 1 av 7 barn runt om i världen har drabbats direkt av låsningar, medan mer än 1.6 miljarder barn har lidit viss förlust av utbildning. Rapporten varnar också för att barn och unga kan drabbas av covid-19:s inverkan på deras mentala hälsa och välbefinnande i många år framöver.

Redan före pandemin har barn och ungdomar burit bördan av psykiska tillstånd utan betydande investeringar i att ta itu med dem, tillade rapporten. Enligt de senaste tillgängliga uppskattningarna beräknas mer än 1 av 7 ungdomar i åldern 10–19 leva med en diagnostiserad psykisk störning globalt. Nästan 46,000 XNUMX ungdomar dör av självmord varje år, bland de fem främsta dödsorsakerna för sin åldersgrupp.

I Thailand är självmord den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar. Under 2019, ca 800 ungdomar och ungdomar i åldrarna 10-29 år gammal begick självmord, enligt DMH. 2019 års data från DMH:s Child and Adolescent Mental Health Rajanagarindra Institute (CAMRI) visar också att mer än 10,000 10 barn i åldrarna 19-1323 ringde för att söka psykisk vård via Hotline XNUMX, där de tre främsta frågorna som rapporterades under samtalen var relaterade till stress och ångest, romantiska relationer och depression.

Dr. Amporn Benjapolpitak, generaldirektör för DMH, sade att pandemin avsevärt har påverkat barn, ungdomar och föräldrar. För barn som inte anpassar sig till den nya lärmiljön kan deras utbildning och utveckling påverkas på sikt. Många föräldrar kan inte balansera arbete och ta hand om sina barn. Covid-19-restriktioner, inklusive fysisk distansering och färre utomhusaktiviteter, har inte bara påverkat familjebanden utan också orsakat stress bland barn. Många har blivit mindre sällskapliga och mer beroende av enheter. Detta leder också till fler förekomster av familjekonflikter och våld i hemmet, vilket leder till psykiska utmaningar eller till och med självmord. DMH samarbetar med relaterade myndigheter och UNICEF för att närmare följa barn och ungas psykiska hälsa.

Brist på kunskap och medvetenhet om psykisk hälsa, tillhörande stigma och brist på resurser och finansiering för mental hälsa hindrar alltför många barn och ungdomar från att uppleva en positiv psykisk hälsa eller få tillgång till det stöd och de tjänster de behöver. Enligt CAMRI, Thailand har bara 200 psykiatriker specialiserade på psykisk hälsa för barn och ungdomar för 15 miljoner ungdomar.

UNICEF och DMH samarbetar med partners för att främja tillgång till kvalitativt och snabb psykisk hälsa stöd och tjänster för barn och unga. Partnerskapet syftar också till att bryta tystnaden kring psykiska hälsotillstånd genom att uppmuntra dialog, ta itu med stigma och främja en bättre förståelse för psykisk hälsa bland barn och ungdomar, föräldrar och samhället som helhet.

2020 implementerade UNICEF, DMH och JOOX Thailand Kampanjen Sound of Happiness att uppmuntra barn och ungdomar att tala om sin psykiska hälsa och sitt välbefinnande och söka stöd. Genom podcaster och sånger syftade kampanjen till att ta itu med negativa uppfattningar kring psykisk hälsa och uppmuntra unga människor att prata om psykiska utmaningar med sina vänner och familj eller någon de litar på.

"UNICEF har åtagit sig att arbeta med DMH, utbildningsmyndigheterna och andra partners för att säkerställa att barn växer och lär sig i en säker, kärleksfull och skyddande miljö som stöder deras mentala välbefinnande. Vi vill se till att barn och ungdomar alltid kan få tillgång till vänliga, snabba och kvalitativa professionella mentalvårdstjänster när de behöver dem.” Kim tillade.

Det föregående är ett pressmeddelande från UNICEF Thailand. Det har lagts upp här med fullt tillstånd. Deras uttalanden och åsikter är deras egna.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/