Thailands författningsdomstol dömer mot tre framstående prodemokratiska protestledare och säger att deras handlingar kan leda till att Thailands högsta institution störtas

FOTO: Matichon

Bangkok -

Tre framstående pro-demokratiska protestledares aktioner kan leda till att störta landets "demokratiska regim med monarken som statschef" enligt paragraf 49 i den thailändska konstitutionen, enligt författningsdomstolens slutliga dom i eftermiddags, den 10 november. Som ett resultat av detta beordrade domstolen att de skulle upphöra med liknande åtgärder omedelbart, annars kunde hårdare rättsliga åtgärder äga rum.

Beslutet följde på ett klagomål om förräderi som lämnats in av Nattaporn Toprayoon, som anger att de offentliga tal som hölls av protestledarna under en protest mot regeringen vid Thammasat University den 10 augusti 2020, har innehållit profant, förvrängt och allvarligt förolämpande innehåll mot monarkin och kungafamiljen.

Under utfrågningen enades domare vid författningsdomstolen ömsesidigt om att talen och de 10 kraven från de demokratiska demonstranterna var handlingar för att utöva rättigheterna och friheten att störta den demokratiska regimen med monarken som statschef, vilket bröt mot fras 1 i 49 § grundlagen.

Kravet på avskaffande och/eller ändring av 112 § "lésé majéste"-lagen var i huvudsak en åtgärd som kunde leda till ett försök att störta den högsta institutionen, enligt läsningen.

Författningsdomstolen fann därför tre av de tillfrågade skyldiga och beordrade dem och deras politiska organisation att stoppa liknande handlingar i framtiden. Domstolen betonade också att människor har rätt att yttra sig men får inte bryta mot lagen eller gå emot samhällets normer.

TPN media noterar att domstolen inte kan döma eller genomföra straff mot de tre protestledarna. Domen kan dock öppna upp för mycket hårdare åtgärder mot ledarna inklusive potentiellt dödsstraff om de inte upphör med sina handlingar.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.