Sammanfattning av dagens Covid-19-centermöte i Thailand: nöddekret, färgkodningszoner, status för nöjesställen

FOTO: isranews

Nationella -

Höjdpunkter:

  • Nöddekret föreslås förlängas till slutet av januari

  • Nya färgkodningszoner implementerade, Chonburi nedgraderades från rött till orange

  • Nöjesställen kommer att öppna igen, som planerat, den 16 januari 2022, även om det finns potential för tidigare öppnande fortfarande enligt CCSA

  • När det gäller alla förändringar av alkoholförbudet på restauranger i Chonburi/Pattaya, kommer detta att behöva vänta på godkännande från guvernören och smittsamma sjukdomskommittén, om ens överhuvudtaget. Det finns ingen garanti för att detta händer.

Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) har idag, den 26 november, tillkännagivit omzonering av provinser över hela landet och flera förändringar i förebyggande åtgärder, inklusive omprövning av nöjesställen, återöppning.

För det första har regeringen gått med på att förlänga nöddekretet i hela landet för 15:e gången för att kontrollera spridningen av sjukdomen, ska implementeras från 1 december 2021 till 31 januari 2022. Det hade förekommit en tidigare diskussion kring att ersätta dekretet med lagar om smittsamma sjukdomar, men detta kommer inte att ske just nu eftersom det skulle behöva en debatt i parlamentet och vissa politiker var oroliga över vissa delar av de föreslagna lagarna. Detta behöver det thailändska regeringens slutgiltiga godkännande, men det är nästan säkert att det kommer att hända, konstaterar TPN-media.

CCSA har också återkallat listan över de maximala och strikta kontrollområdena eller den mörkröda zonen, vilket innebär att utegångsförbud över natten nu officiellt har ställts in i hela landet (senast den 1 december), vilket resulterar i 23 provinser listade i de strikta kontrollområdena ( röd zon), 23 provinser i den kontrollerade zonen (orange), 24 provinser i områdena med hög övervakning (gul) och 7 provinser i pilotturismzonen (blå zon).

Den blå zonen har utökats för 4 till 7 provinser, nämligen Bangkok, Krabi, Kanchanaburi, Nonthaburi, Pathum Thani, Phang Nga, Phuket. Chonburi är listad i den kontrollerade zonen (orange zon). Omkategoriseringen kommer att genomföras den 1 december. TPN media noterar att 19 områden totalt är turistområden, enligt grafen, som inkluderar städer och distrikt i provinser som inte är helt "blå". Denna lista gavs dock inte, och det var inte klart om enskilda distrikt eller städer som är blå (som Pattaya) skulle kunna häva alkoholförbud på restauranger eller andra avslappningsåtgärder. Ytterligare information kommer sannolikt att ges av guvernören, om något ändras, före den 1 december. Blå zoner ges ytterligare avslappningsåtgärder, ersättningar för turister att komma in som en "sandlåda" om de inte gör test och gå och tillåtelse för mer avslappnade aktiviteter för att stärka turismen, även om vad dessa avslappningar skiljer sig åt beroende på provins och område och behöver guvernörens godkännande.

Chonburi, noterar TPN media, är nu en orange zon överlag, nedgraderad från röd.

När det gäller möjligheten att nöjesställen, som barer, nattklubbar och nöjesställen öppnar igen efter krav från företagare och arbetare, har CCSA:s bolagsstämma beslutat att de skulle arbeta i linje med operatörerna för att säkerställa att återöppningen kan göras på tidigaste tillfälle.

Detta innebär att öppningen i hela landet i teorin kan göras tidigare än den 16 januari som tidigare meddelats av CCSA vid det senaste mötet om situationen håller på att lösa sig och operatörerna är villiga att följa de strikta förebyggande reglerna. Men för det mesta håller regeringen fast vid den 16 januari 2021, datumet som ett "officiellt" återöppningsdatum för nöjesställen, vilket innebär att status quo kvarstår.

Från och med i december måste ägare av nöjesställen förbereda officiell övervakning för att inspektera deras lagliga tillstånd, plats, arrangemang och beredskap för en eventuell återöppning så snart som möjligt. Mer information om detta kommer enligt uppgift från CCSA, men platserna kommer att behöva vara "Covid-fria" zoner och säkerställa att all personal är helt vaccinerad mot Covid-19. Några andra regler som kommer att vara effektiva är enligt uppgift ingen karaoke, inga dansgolv, inga kampanjer/fester, inga delade drinkar och ingen nära kontakt mellan personal med kunder.

Kort sagt, för närvarande är det bara restauranger i områden med hög övervakning och pilotturism som får sälja och dricka alkoholhaltiga drycker fram till 9:00, enligt CCSA. Företagen kan inte öppnas senare än midnatt och måste strikt följa Covid Free Setting-åtgärder. Detta kräver också godkännande från guvernören och provinskommittén för smittsamma sjukdomar, konstaterar TPN-media, som vid presstid inte har getts.

 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

 

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.