Lönerna i Thailand förväntas stiga under 2022 eftersom arbetsgivare visar försiktig optimism i en post-pandemisk framtid, visar Mercer-undersökning

FOTO: Thairath

Thailand, 29 november 2021 – Företag i Thailand förutspår en medianökning på 5 % av de totala lönerna för 2022 när ekonomin börjar öppna igen efter ett utdraget och allvarligt utbrott av covid-19. Exklusive företag som har genomfört lönefrysningar, är detta en positiv ökning från 4.5 % 2021, det lägsta betyget för Thailand på ett decennium, och belyser en avkastning för löneökningar till pre-pandeminivåer på 5 % 2019. 

Detta är enligt den årliga Total Remuneration Survey (TRS) 2021 av Mercer som undersökte 598 organisationer i 15 branscher i Thailand mellan april och juni i år. De prognostiserade löneökningarna återspeglar försiktig optimism för hopp om en ekonomisk återhämtning i Thailand med bruttonationalprodukten (BNP) som beräknas växa med 1.2 %1i år och 3.5 till 4.5 % 2022. Som jämförelse är Thailands medianlöneökning något under genomsnittet i Asien och Stillahavsområdet på 5.4 %. Över hela Asien återspeglar medianlöneökningarna en skillnad i löneutveckling mellan tillväxtekonomier och utvecklade ekonomier, med uppskattningar så höga som 9 % i Pakistan till 2.3 % i Japan, den lägsta i regionen. 

Piratat Srisajalerdvaja, Mercer's Career Products Business Leader för Thailand, sa: "Tillväxten i löneökningar och bonusutbetalningar visar att företag är hoppfulla om vad som ligger framför 2022. Men med en begränsad talangpool i Thailand betyder det också att arbetsgivare behöver att se över och revidera sina ersättningspaket strategiskt, eftersom de skulle möta hårdare konkurrens för att attrahera och behålla talanger i en snabbt föränderlig affärsmiljö.” 

Löneökningar ledda av sektorn Life Science 

I de undersökta branscherna förväntas Life Science-branschen se den största ökningen i löneökning med 5 %22022, upp en hel procentenhet från 4 % 2021, följt av livförsäkring (en ökning med 0.9 % till 4.5 %) och kemi (upp 0.7 % till 5 %). När det gäller rörliga bonusar har även arbetsgivare i Thailand ökat budgeten för bonusutbetalning till 3.5 månader för 2021, jämfört med 2.3 månader 2020, där Life Sciences och Automotive industrierna ser den högsta ökningen. 

I en kommentar om lönetrenderna i branschen, tillade Piratat: "Livsvetenskap, livförsäkring och kemisk industri är vanligtvis mer lågkonjunktursäkra. Branscher som är beroende av konsumentutgifter som konsumtionsvaror, såväl som arbetsintensiva sådana som tillverkning och delade tjänster, är mer benägna att se mindre ökningar på grund av uppkomsten av verkligt inflationstryck och utmaningar på landets viktigaste exportmarknader som t.ex. USA och Kina." 

Större stabilitet i arbetsstyrkan förväntas 2022 

I allmänhet upprätthåller arbetsgivare i Thailand status quo när det gäller rekryteringsinsatser. Hälften av de tillfrågade i undersökningen sa att det inte kommer att ske någon förändring av antalet anställda 2022. Ett av fem företag avser att lägga till personal, medan endast 6 % av arbetsgivarna angav att de kommer att minska antalet anställda, en minskning från 11 % i år. Både frivilligt och ofrivilligt utslit under första halvåret 2021 sjönk också till 4.8 % respektive 2.1 %, under nivåerna före pandemin.  

Juckchai Boonyawat, Mercers VD för Thailand sa: "När den thailändska ekonomin fortsätter att möta motvind, återspeglar den nedåtgående trenden för frivillig avgång, särskilt under de senaste två åren, osäkerheten och växande oro hos anställda när de överväger att byta jobb i detta klimat. Nedgången i ofrivillig avgång visar dock positiva tecken på en återhämtning 2022. Med företag i en bättre position är det få som vill minska antalet anställda för att hålla sina verksamheter flytande. Det är en win-win för alla inblandade parter. Å ena sidan stannar fler anställda kvar på sina jobb, och å andra sidan är företag säkra på sin förmåga att behålla talang när ekonomin återhämtar sig. På längre sikt bör arbetsgivare ägna mer uppmärksamhet åt att ta hand om anställda som stannar kvar genom att förbättra deras förmåner för att stödja arbetsplatsens flexibilitet och implementera program för hälsa och mental välbefinnande." 

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/