Ny UNICEF-rapport hittar 240 miljoner barn med funktionshinder globalt

BANGKOK, 2 december 2021 – Antalet barn med funktionsnedsättning globalt uppskattas till nästan 240 miljon, enligt en ny UNICEF-rapport som bekräftar att barn med funktionsnedsättning är missgynnade i de flesta aspekter av barns välbefinnande jämfört med barn utan funktionshinder.

Släpptes i november före Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning den 3 december, UNICEF:s mest omfattande analysrapport, Sett, Räknat, Inkluderat: Använda data för att belysa välbefinnandet för barn med funktionshinder, fann att 1 av 10 barn runt om i världen har ett funktionshinder. Den nya globala uppskattningen är högre än tidigare uppskattningar eftersom den är baserad på en mer inkluderande förståelse av funktionshinder, som tar hänsyn till svårigheter inom flera funktionsdomäner, såväl som symtom på ångest och depression.

"Barn med funktionsnedsättning är bland de mest utsatta grupperna i alla samhällen och har minst möjligheter i alla aspekter av livet," sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. "För stigmatisering och diskriminering är de mindre benägna att gå i skolan, få tillgång till hälsovård eller få sina röster hörda. Deras funktionshinder utsätter dem också för en högre risk för övergrepp, försummelse och utnyttjande. Detta måste förändras eftersom inget barn ska lämnas kvar.”

Uppgifter om barn med funktionsnedsättning är ofta begränsade och underskattade. I Thailand använde det nationella statistikkontoret (NSO), med tekniskt stöd från UNICEF Barnfunktionsmodul utvecklad av Washington Group och UNICEF för nationella handikapputredningen 2017, som för första gången samlade in information om egenskaperna hos funktionshinder för barn mellan 2 och 17 år.

Enligt 2017 års undersökning, nästan 140,000 XNUMX barn i Thailand leva med någon form av funktionsnedsättning. De flesta av dem bor i fattiga hushåll. Handla om 38 procent är borta från skolan; 27 procent inte har tillgång till hälsofrämjande tjänster och 4 procent inte har tillgång till medicinsk behandling när de är sjuka. Dessutom, nästan hälften av dem är inte registrerade hos staten och får inget månatligt handikappbidrag.

UNICEF:s nya globala rapport innehåller data från 42 länder och täcker över 60 indikatorer på barns välbefinnande – från näring och hälsa, till tillgång till vatten och sanitet, skydd mot våld och exploatering och utbildning. Jämfört med barn utan funktionsnedsättning är barn med funktionshinder:

  • 24 procent mindre benägna att få tidig stimulering och lyhörd vård;
  • 42 procent mindre sannolikt att ha grundläggande läs- och räknefärdigheter;
  • 25 procent mer benägna att bli bortkastade (för smala för sin längd) och 34 procent mer benägna att bli förkrossade (för korta för sin ålder);
  • 53 procent mer sannolikt att ha symtom på akut luftvägsinfektion;
  • 49 procent mer sannolikt att aldrig ha gått i skolan;
  • 47 procent mer sannolikt att sluta grundskolan, 33 procent mer sannolikt att sluta gymnasiet och 27 procent mer sannolikt att sluta gymnasiet;
  • 51 procent mer benägna att känna sig olycklig;
  • 41 procent mer benägna att känna sig diskriminerade;
  • 32 procent mer benägna att drabbas av stränga kroppsstraff.

Handikappupplevelsen varierar också mycket, beroende på vilken typ av funktionsnedsättning, var barnet bor och vilka tjänster de kan få tillgång till. Till exempel är andelen utanför skolan högre bland barn med flera funktionshinder, och skillnaderna blir större när man tar hänsyn till funktionsnedsättningens svårighetsgrad. Detta understryker vikten av att utforma riktade lösningar för att komma till rätta med orättvisor.

UNICEF uppmanar regeringen och samhället i stort att göra det ge lika möjligheter för barn och personer med funktionsnedsättning, eliminera stigmatisering och diskriminering och se till att de får likabehandling och tillgång till inkluderande hälso- och utbildningstjänster av hög kvalitet samt hjälpmedelsteknik. UNICEF uppmanar också regeringen och det civila samhället att rådfråga barn och personer med funktionsnedsättning och överväga deras specifika behov vid tillhandahållande av hälsovård, utbildning, psykisk hälsa och skyddstjänster.

I Thailand arbetar UNICEF för närvarande med NSO och Department of Empowerment of Persons with Disabilities för att främja kvalitetsdata om barn med funktionsnedsättning och se till att barn och personer med funktionsnedsättning har lika tillgång till inkluderande tjänster av hög kvalitet samt handikappbidrag de har rätt till.

"Varje barn med funktionsnedsättning har unika förmågor precis som alla andra barn," tillade Kim. "Det är vår plikt att se till att barn med funktionsnedsättning ges extra stöd och möjligheter så att de kan hitta sina unika förmågor, nå sin fulla potential, uppfylla sina drömmar och bidra meningsfullt till samhället."

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/