COVID-19 ‘största globala krisen för barn i vår 75-åriga historia’ - UNICEF

NEW YORK/BANGKOK, 9 december 2021 – Covid-19 har påverkat barn i en aldrig tidigare skådad omfattning, vilket gör det till den värsta krisen för barn UNICEF har sett i sin 75-åriga historia, säger FN:s barnbyrå i en rapport som släpptes idag.

Rapporten Förebygga ett förlorat decennium: Brådskande åtgärder för att vända den förödande effekten av covid-19 på barn och ungdomar lyfter fram de olika sätt som covid-19 utmanar årtionden av framsteg när det gäller viktiga barndomsutmaningar som fattigdom, hälsa, tillgång till utbildning, näring, skydd av barn och psykiskt välbefinnande. Den varnar för att nästan två år in i pandemin fortsätter den utbredda effekten av covid-19 att fördjupas, vilket ökar fattigdomen, befäster ojämlikheten och hotar barns rättigheter på tidigare osynliga nivåer.

"Under hela vår historia har UNICEF hjälpt till att forma hälsosammare och säkrare miljöer för barn över hela världen, med fantastiska resultat för miljoner", sa UNICEF Verkställande direktör Henrietta Fore. "Dessa vinster är nu i riskzonen. Covid-19-pandemin har varit det största hotet mot framsteg för barn i vår 75-åriga historia. Medan antalet barn som är hungriga, går utanför skolan, misshandlas, lever i fattigdom eller tvingas in i äktenskap ökar, minskar antalet barn med tillgång till hälsovård, vacciner, tillräckligt med mat och nödvändiga tjänster. Om ett år som vi borde se framåt, går vi bakåt.â€

Rapporten säger att svindlande 100 miljoner extra barn nu beräknas leva i multidimensionell fattigdom på grund av pandemin, en ökning med 10 procent sedan 2019. Detta motsvarar cirka 1.8 barn varje sekund sedan mitten av mars 2020. Dessutom varnar rapporten för en lång väg mot att återta förlorad mark – även i bästa fall kommer det att ta sju till åtta år att återhämta sig och återgå till nivåerna för barnfattigdomen före COVID.

Den globala rapporten hänvisar till ytterligare bevis på tillbakagång och säger att omkring 60 miljoner fler barn nu finns i ekonomiskt fattiga hushåll jämfört med före pandemin. År 2020 gick dessutom över 23 miljoner barn miste om viktiga vacciner – en ökning med nästan 4 miljoner från 2019 och det högsta antalet på 11 år.

Redan före pandemin led omkring 1 miljard barn över hela världen av minst en allvarlig nöd, utan tillgång till utbildning, hälsa, bostad, näring, sanitet eller vatten. Denna siffra ökar nu eftersom den ojämlika återhämtningen ytterligare ökar klyftorna mellan rika och fattiga barn, där de mest marginaliserade och utsatta drabbas mest. Rapporten noterar:

  • När den var som mest var mer än 1.6 miljarder studenter från skolan på grund av rikstäckande driftstopp. Skolor stängdes över hela världen för nästan 80 procent av den personliga undervisningen under det första året av krisen.
  • Mental hälsa tillstånd påverkar mer än 13 procent av ungdomar i åldrarna 10–19 världen över. I oktober 2020 hade pandemin stört eller stoppat kritiska mentalvårdstjänster i 93 procent av världens länder.
  • Upp till 10 miljoner extra barn äktenskap kan inträffa före slutet av decenniet som ett resultat av covid-19-pandemin.
  • Antalet barn i barnarbete har stigit till 160 miljoner över hela världen – en ökning med 8.4 miljoner barn under de senaste fyra åren. Ytterligare 9 miljoner barn riskerar att pressas ut i barnarbete i slutet av 2022 som ett resultat av den ökade fattigdomen som utlösts av pandemin.
  • Vid toppen av pandemin levde 1.8 miljarder barn i de 104 länder där våldsförebyggande och räddningstjänster var allvarligt störda.
  • 50 miljoner barn lider av slöseri, den mest livshotande formen av undernäring, och denna siffra kan öka med 9 miljoner till 2022 på grund av pandemins inverkan på barns dieter, kosttjänster och utfodringsmetoder.

I Thailand har pandemin förvärrat de befintliga sårbarheterna, med barn som blir särskilt sårbara för de förödande socioekonomiska effekterna av denna pandemi. En onlineundersökning, gjord av National Statistical Office (NSO) med stöd från UNICEF och Thailand Development and Research Institute förra året, visade att familjer med små barn var mer benägna att uppleva högre levnadskostnader och inkomstbortfall.

Dessutom var barn överrepresenterade bland den fattiga befolkningen och hade nästan dubbelt så stor risk att vara i fattigdom jämfört med befolkningen i arbetsför ålder. Enligt NESDC:s rapport om fattigdom och ojämlikhet2020 var fattigdomsgraden 8.6, 11.1 och 9.2 procent för åldersgrupperna 0-5, 6-14 respektive 15-17, jämfört med riksgenomsnittet på 6.8 procent.

Dessutom rapporterade 7 av 10 barn och ungdomar som undersöktes av UNICEF i mars-april 2020 sämre psykisk hälsa på grund av effekterna av covid-19. De flesta var oroliga för sin familjeinkomst, studier och framtida utbildning och anställning.

Långvariga nedläggningar av skolor kan få förödande konsekvenser för barns lärande och välbefinnande, särskilt för de mest utsatta som saknar tillgång till lärande online. Enligt en undersökning från NSO förra året var nästan hälften av familjerna i Thailand inte redo för onlineinlärning; 51 procent hade inte tillgång till enheter för onlineinlärning; 26 procent hade inte tillgång till internet för onlineinlärning, och 40 procent av föräldrar och vårdgivare sa att de inte hade tid att övervaka sina barns onlineinlärning.

Redan före pandemin hade mindre än 6 av 10 barn som gick i årskurs 2 och 3 grundläggande läsfärdigheter och bara ungefär hälften hade grundläggande sifferkunskaper. Ungefär 18 procent av barnen i gymnasieåldern gick utanför skolan, enligt 2019 års Multiple Indicator Cluster Survey av NSO och UNICEF.

"De socioekonomiska effekterna av covid-19 kan orsaka långsiktig skada för barns utveckling och vända decennier av Thailands framsteg när det gäller humankapitalvinster," sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. †Vi måste skydda dessa svårvunna vinster, och det innebär att placera barn i hjärtat av vår covid-19-återhämtning. Vi måste stärka våra hälso- och utbildningssystem och sociala trygghetssystem för att bygga upp en trygg framtid för varje barn och förhindra framtida kriser. Vi måste också stödja ungdomar och ungdomar i att förvärva 21-talets färdigheter och se till att de rådfrågas och inkluderas i utformningen av lösningar som syftar till att möta de utmaningar de står inför.

†UNICEF har arbetat för barn i Thailand i mer än sju decennier, och vi kommer aldrig att sluta, tillade Kim. "Den globala pandemin har visat att för miljontals utsatta barn var "normalt" aldrig tillräckligt bra. Vårt arbete för och med barn fortsätter eftersom en bättre morgondag kan börja idag, där varje barn kan överleva och frodas, och bli hörd, värderad och uppfostrad för att bli morgondagens ledare.â€

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/