Human Rights Watch ny rapport – Thailand: Transpersoner förnekas lika rättigheter

FOTO: Prachatai

Bangkok-

Transpersoner i Thailand har ingen väg till juridiskt erkännande av sin könsidentitet, vilket gör dem sårbara för olika former av diskriminering, sade Human Rights Watch i en rapport som släpptes sent förra veckan med Thai Transgender Alliance.

Den 60 sidor långa rapporten, "'Människor kan inte passa in i lådor': Thailands behov av juridiskt könserkännande", fann att frånvaron av juridiskt könserkännande, i kombination med otillräckligt juridiskt skydd och genomgripande socialt stigma, begränsar transpersoners tillgång till livsviktiga tjänster och utsätter dem för dagliga kränkningar. Thailändska transpersoner sa att de rutinmässigt nekades tillgång till utbildning, hälsovård och anställning. Thailand har ett rykte som ett internationellt nav för könsbejakande kirurgi och transpersoners hälsovård. Men detta globala rykte döljer Thailands starkt begränsade juridiska mekanismer för att skydda transpersoner i hemmet.

"Transpersoner i Thailand utsätts ständigt för trakasserier och diskriminering och är ofta utestängda från utbildning och anställning," sa Kyle Knight, senior HBT-rättighetsforskare vid Human Rights Watch och medförfattare till rapporten. "Den thailändska regeringen måste gå in och göra juridiskt könserkännande till verklighet i Thailand."

Human Rights Watch genomförde forskningen för denna rapport mellan januari och maj 2020 med individer på fyra platser i Thailand: Bangkok, Trang, Chiang Mai och Ubon. Forskare genomförde djupintervjuer med 62 transpersoner, samt intervjuer med socialarbetare, forskare och anställda vid opinionsbildnings- och serviceorganisationer.

Thailand har begränsade rättsliga bestämmelser som erbjuder viss säkerhet för transpersoner, men de saknar långt ifrån omfattande skydd, fann Human Rights Watch. 2007 antog Thailands lagstiftare lagen om personers namn, som tillåter transpersoner att ansöka om att byta namn. Lagen gav dock inte människor möjlighet att ansöka om att ändra sitt juridiska kön. Namnändringsförfrågningar godkänns enligt individuella administratörers gottfinnande.

Enligt 2015 års jämställdhetslag, som förbjuder diskriminering av människor på grund av könsuttryck, försökte lagstiftaren ta itu med vissa former av diskriminering som upplevs av transpersoner. Ändå har regeringen misslyckats med att genomföra lagen på ett adekvat sätt. Kommittén för fastställande av otillbörlig könsdiskriminering, som har befogenhet att upprätthålla lagen, hörde 27 fall av påstådd diskriminering av transpersoner mellan 2016 och 2019. Många av dessa fall tog mer än tre månader att döma, och ingen av de åtta parterna befunnits ansvarig fick straff.

Frånvaron av juridiskt könserkännande i Thailand innebär att alla transpersoner bär på dokument med ett kön som skiljer sig från deras identitet och uttryck. När transpersoner tillfrågas om denna dokumentation kan de känna sig förnedrade. I vissa fall rapporterade transpersoner att statligt anställda trakasserade dem baserat på obalansen.

En 27-årig transperson i Bangkok beskrev sin förnedring när han försökte ersätta ett förlorat ID-kort: "Tjänstemännen frågade hur jag fick min penis ... och om det verkligen är möjligt att bli en transman." Tjänstemännen fortsatte att jämföra honom med hans tidigare bilder. "Jag kände mig som en karikatyr för dessa regeringstjänstemän," sa han.

Många skolor har könsspecifika klädkoder eller faciliteter och tillåter inte elever att gå i skolan om de klär sig på ett sätt som anses vara oförenligt med deras juridiska kön, vilket bryter mot deras rätt till utbildning. Den stela tillämpningen av könsspecifika regler, inklusive uniformer och könssegregerade faciliteter, förvärrar mobbning av transpersoner från klasskamrater och lärare.

"När jag började bära smink och läppstift i skolan, skulle min lärare skälla på mig – kalla mig"TUD' [en nedsättande thailändsk term, grovt översatt som 'fjol'], sa en 25-årig transkvinna som växte upp i Ang Thong-provinsen i centrala Thailand. Hon trodde att de pekade ut henne för att hon också hade börjat få håret långt. "Jag blev också slagen i skolan av lärare, och lärare instruerade pojkklasskamraterna att reta mig", sa hon.

Transpersoner möter också hinder för att få tillgång till lämplig hälsovård. En 30-årig transsexuell kvinna sa att hon när hon var 20 var inlagd på sjukhus för blindtarmsinflammation och behövde en akut operation. "Jag placerades på den manliga avdelningen," sa hon. "Alla dåliga saker som detta händer mig på grund av ett enda ord i mitt dokument - min könsmarkör."

Många intervjuade transpersoner sa att diskriminering i medicinska miljöer avskräckte dem från att söka vård helt och hållet, vilket hotade deras mentala och fysiska välbefinnande.

Bristen på juridiskt könserkännande hämmar också transpersoners möjlighet att få jobb, vilket ofta resulterar i automatiska avslag. Vissa arbetsgivare sa att transpersoner bara skulle anställas om de klär sig efter sitt kön som tilldelats vid födseln, inte sin könsidentitet. Andra arbetsgivare angav uttryckligen i arbetsansökningar att transpersoner inte skulle komma i fråga. Många intervjuade personer sa att de känner sig begränsade till nischade anställningar, som skönhetsindustrin eller sexarbete.

Under de senaste åren har den thailändska regeringen börjat samarbeta med civilsamhällets organisationer och FN-organ för att utveckla ett juridiskt förfarande för erkännande av kön. Processen har avstannat och behöver akut uppmärksamhet, sade Human Rights Watch.

Den thailändska regeringen har en viktig möjlighet att matcha sitt positiva globala rykte i HBT-frågor med sina skyldigheter enligt internationell lag om mänskliga rättigheter genom att utveckla ett rättighetsbaserat förfarande för juridiskt könserkännande. Denna lag bör göra det möjligt för transpersoner att bli erkända enligt sin könsidentitet och ändra sitt juridiska namn och kön utan några medicinska krav.

"Att säkerställa transpersoners rättigheter till icke-diskriminering, utbildning, hälsovård och sysselsättning är avgörande för alla visioner om jämlikhet," sa Knight. "Även om juridiskt könserkännande inte kommer att underlätta alla svårigheter som transpersoner i Thailand möter, är det ett avgörande steg mot jämställdhet och icke-diskriminering."

Se hela rapporten här:
https://www.hrw.org/node/380638

För mer Human Rights Watch-rapporter om HBT-rättigheter, besök:
https://www.hrw.org/topic/hbt-rättigheter

För mer Human Rights Watch-rapporter om Thailand, besök:
https://www.hrw.org/thailand

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/