Thailand vecka i granskning: Första afrikanska svininfluensan hos gris upptäckt, Thailand för att samla in "landträdesavgift" och mer

FOTO: Manager Online

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, den 10:e till den 16:e januari, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

1. Thailand hittar afrikansk svinpest (ASF) i svabbprov på Nakhon Prathom slakteri

Efter rykten på sociala medier och lokala medier under de senaste veckorna, bekräftade Department of Livestock Development så småningom den första upptäckten av ASF i ett ytprov som samlats in från ett slakteri i Nakhon Prathom. Även om ASF inte kan spridas till människor och utgör ingen risk för människor, kan sjukdomen spridas snabbt och orsaka dödsfall hos grisar, vilket ledde till lägre utbud av fläsk och höjda priser på fläsk på hemmamarknaderna. Avdelningen utreder nu epidemiologiska sjukdomar för att förhindra spridning av sjukdomen.

Thailand hittar afrikansk svinpest i svabbprov på Nakhon Prathom slakteri

2. Thailand planerar att samla in 300-baht "landingångsavgift" på internationella turister, med start i april

Inträdesavgiften på 300 baht är nu sannolikt möjlig för alla internationella ankomster, med start i april, som en del av det nya TAT:s turismprojekt "Amazing Thailand New Chapter". Enligt myndigheterna skulle avgiften tas ut som en del av flygresan och användas som försäkring för turister när de reser i Thailand och/eller för att förbättra turistinfrastruktur och turistattraktioner. Beskedet har väckt blandad uppmärksamhet och kommentarer bland både lokalbefolkningen och utlänningar.

Thailand planerar att samla in 300-baht "landingångsavgift" på internationella turister, med start i april

3. Thailands premiärminister uppmanar till prisstopp på förnödenheter och varor från stora privata företag i Thailand

Priskontroll på kundvaror uppmuntras bland privata företag efter det stigande priset på konsumentvaror, särskilt inom kategorin färskvaror som fläsk. Enligt ministerierna hade två stora företag, nämligen den thailändska presidenten för Foods Public och PTT Public Company Limited, kommit överens om att frysa priserna på sina produkter för att lätta bördan för kunderna.

Thailands premiärminister uppmanar till prisstopp på förnödenheter och varor från stora privata företag i Thailand

4. Thailand planerar att så småningom fortsätta med att göra Covid-19 endemisk trots att Världshälsoorganisationen varnar för det

Efter WHO:s varning mot att behandla Covid-19 som en endemisk sjukdom, har den thailändska allmänheten uttryckt oro över det senaste tillkännagivandet från Thailands folkhälsoministerium att kalla viruset som endemiskt i slutet av detta år. Departementet hävdade dock att planen skulle fortsätta eftersom Thailand inte skulle kunna göra det när som helst snart. Men Thailand ligger före Världshälsoorganisationens nuvarande globala vaccinationsmål och andra länder i många perspektiv, och kommer att kunna kalla viruset endemiskt snabbare än andra länder, uppger departementet.

Thailand planerar att så småningom fortsätta med att göra Covid-19 endemisk trots att Världshälsoorganisationen varnar för det

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Psst...vill du se mer? Kolla in vår TikTok här

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.