Ban Bueng bybor klagar över luftföroreningar i Chonburi efter att aska från brinnande grödor faller ner på deras hus

FOTO: Wisarn Sangjaroen / Toppnyheter

Ban Bueng –

Lokala bybor från ett bostadsområde i Ban Bueng har officiellt klagat till Chonburi myndigheter och thailändsk press efter att aska från brinnande grödor enligt uppgift har fallit ner på deras hus under den senaste veckan.

Krisanan Jantra, 27, som bor på bostadsområdet i fråga, berättade för TPN media, "Skördeplantager i närheten, särskilt sockerrör, har brunnit i många dagar nu, trots att detta tekniskt sett är emot lagen och myndigheterna ständigt säger till dem att inte att göra så. Aska faller ner på hus, kläder och bilar och förstör atmosfären i vårt samhälle.”

Samit Mungdamnernkit, 43, berättade för TPN media, "Det finns hundra hus i denna bostadsstat, vi har redan lidit av luftkvaliteten PM 2.5 under en tid och nu mer luftföroreningar från askan. Detta händer varje år runt denna tid och myndigheter ger samma löften men har inte åtgärdat problemet, alla är fokuserade på "Covid" men ignorerar andra viktiga frågor. Luftföroreningar har varit ett problem under en tid, men den fallande askan och de totala föroreningarna har blivit värre för varje år."

Ban Bueng-distriktets administrativa chef Pawee Taweekitanukin sa till TPN-reportrar, "Vi har redan informerat lokala sockerrörsbönder om problemet och de sa att de förstår frustrationen från närliggande bybor. Lokalbefolkningen som har drabbats av askan kan lämna in en officiell anmälan till Damrongdhama Center (ombudsmannens kontor) på distriktskontoren. Vi försöker hitta en lösning för alla, men detta är en mycket komplex fråga när det gäller "enkla lösningar."

TPN-media noterar att det tekniskt sett är olagligt att bränna grödor i detta område och varje år kommer olika varningar från tjänstemän på nationell och regional nivå om att inte bränna grödor. Men i verkligheten upprätthålls det mycket sällan och tolereras, delvis på grund av det faktum att vissa tjänstemän på lokal nivå tenderar att ställa sig på jordbrukarnas sida eller sympatisera med dem när det gäller det faktum att de blir tillsagda att inte bränna sockerrör men ges få eller inga andra alternativ eller stöd från den bredare regeringen. När det sker tillslag tar bönderna ofta till brinnande åkrar på natten och försöker undvika myndigheter.

Under många, många år har den thailändska regeringen som helhet sagt att de skulle lösa luftföroreningsproblem, mycket av det drivs av grödor, inte bara lokalt utan regionalt i Sydostasien, men de senaste åren har deras fokus avledats av Covid- 19 relaterade frågor och problem. Detta trots regelbundna klagomål från invånare, inklusive just här i Pattaya, kring luftkvalitet och luftföroreningar.

Ett regelbundet förslag från de som är bekanta med problemet är att thailändska regeringstjänstemän riktar in sig på fabriker och leverantörer, hindrar dem från att köpa och acceptera brända sockerrör, samtidigt som de tillhandahåller verktyg, resurser och utbildning utan kostnad till bönder om alternativa sätt att skörda. deras grödor. Den här planen kräver dock betydande infrastruktur och lagarbete och trots att regeringstjänstemän ständigt säger att de har undersökt sådana planer finns det inga tecken på omedelbara förändringar inom kort.

FOTO: Wisarn Sangjaroen / Toppnyheter

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du Covid-19/reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.