Läsarbidrag: En titt på den "vilda" sidan av Pattaya

Pattaya-

Alla som har tillbringat någon tid i Thailand vet att Pattaya är ett av Thailands mest "vilda" områden för nattliv och fest! Men hur många vet att det mycket nära centrala Pattaya finns flera områden där man kan se några av Thailands mest sällsynta och mest spektakulära djurliv?

Nyligen tillbringade familjen Smith tid på två sådana "vilda" platser som jag kommer att belysa nedan. (Foton i slutet av texten.)

Wat Tham Prathun, cirka 15 km öster om Pattaya Nua, ligger i ett stort skogskomplex som upprätthåller ett produktivt vattenhål som lockar fåglar av dussintals arter såväl som ett fåtal däggdjur. Med så mycket urban spridning och utveckling i närområdet är denna skogsbeklädda ö en mycket viktig tillflyktsort för många arter av fåglar och däggdjur och annan fauna.  

Och under denna vintervandringstid kan man hitta några riktiga pärlor där. Vi hade mycket tur att se vitstrupig stentrast, Blyths paradisflugsnappare och andra sällsynta och vanliga arter. Detta är också ett område där man kan se arter som vanligtvis finns mycket längre österut och är ganska sällsynta i Thailand som den kambodjanska randiga ekorren.

Den andra platsen där vi tillbringade tid med att titta på vilda djur var Sai Kaew Beach, lite längre söderut i Sattahip. Sai Kaew är en underbar strand som är mycket naturskön och ren och väl värd ett besök även utan att veta att det är ett mycket unikt område ekologiskt. Områdets natur är skyddat av marinbasen och är hem för FYRA primatarter – fem om man inkluderar människor! Det är inte så ofta som vi hittar fyra arter av primater som lever i så nära anslutning till andra som upptar i princip samma nisch. Tillsammans med fläsk- och krabbaätande makaker kan man hitta en av Thailands sällsynta och mest kritiskt hotade arter – Germains Langur! När Germains Langur en gång var utbredd i låglandsskogarna i centrala Thailand, är Germains Langur nu begränsad till ett fåtal mycket avlägsna och isolerade gröna fläckar av skog i sydöstra Thailand. Sai Kaew är kanske det bästa stället att prova en vy av denna fantastiska primat.

Artikel och fotografier av Coke Smith, miljövetenskapsledaren vid Bangkok Patana School och en ivrig naturfotograf. Coke har publicerat sina djurlivsbilder i många böcker och tidskrifter under åren, inklusive BBC Planet Earth och Nat Geo Science. För mer information om någon av ovanstående lokala vilda hotspots, vänligen kontakta Coke (cosm@patana.ac.th).

Har du en inlaga för övervägande av publicering av din egen, sett av tiotusentals RIKTIGA lokala Pattaya-bor och turister? Mejla oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/