Analys: Kritisk thailändsk reaktion på sociala medier på förslaget att ändra eller ta bort mandatet för utomhusmasker visar att det inte kommer att vara enkelt att övergå till att behandla Covid som endemisk i Thailand

Thailand-

Tidigare i veckan kom nyheter om att framstående thailändska hälsotjänstemän påstås ha föreslagit att ändra eller ta bort mandaten för utomhusmasker, vilket ledde till en uppsjö av ilska och kritik på thailändska sociala medier och en snabb vändning av förslaget som ett missförstånd.

Detta kunde inte vara längre från reaktionen i engelskspråkiga medier och från utlänningar, turister och ex pats som visade lättnad när förslaget lades fram och ilska när det tillkännagavs som ett missförstånd och att det inte hände.

Detta visar, enligt författarens åsikt, en skarp klyfta i tankeprocessen för den övergripande thailändska allmänheten och den utländska allmänheten över masker, som i många länder blev en splittrad och politisk kamp. I Thailand har de dock totalt sett blivit allmänt accepterade utan mycket kritik från den thailändska allmänheten. Faktum är att den enda kritiken har kommit från ett "missförstått" förslag om att ändra eller ta bort mandatet.

Det är viktigt att notera att tekniskt sett finns det ingen masklag. Det FINNS dock ett mandat som täcks av provinsiella hälsoåtgärder i varje provins och Bangkok. Detta mandat, som faller under nödsituationer Covid19-dekret och förordningar, kan leda till böter och verkställighet i motsats till vad man tror. I verkligheten har tillsynen varit låg, åtminstone lokalt i Pattaya.

Faktum är att maskbärande i allmänhet i turisttunga områden och efterlevnaden har minskat avsevärt och kommer sannolikt att minska ytterligare när fler turister kommer från länder som har släppt alla maskregler. Utomhusmandat i synnerhet, särskilt i den rådande värmen och på stränder, parker och andra offentliga områden har visat sig vara otroligt impopulära bland utländska turister och feedbacken om mandatet på forum och sociala mediegrupper är ofta brutal.

Men detta representerar inte majoriteten av thailändare och landet, särskilt landsbygdsområden som fortfarande är mycket oroade över Covid19 och har vant sig vid masker. Till och med förslaget från regeringstjänstemän om att lätta på maskmandatet i offentliga parker eller när de är ensamma utanför, inte ens inomhus eller skolor eller andra områden som var känsliga för argument i väst, ledde till omfattande thailändsk kritik på sociala medier och sa att det inte var rätt tillfälle med rekordstora fall och dödsfall.

Vi kommer inte att gå åt det ena eller andra sättet i det till synes oändliga maskargumentet. Vad vi kommer att säga är att detta visar att den thailändska planen att behandla Covid19 som endemisk tar fyra månader, särskilt för att försäkra allmänheten om att Omicron inte är lika dödligt för de flesta människor, särskilt de som är fullt vaccinerade och boostade, inte är så lång som många läsare kanske tror.

Många människor, särskilt expats, vilket framgår av en nyligen genomförd undersökning som vi gjorde, vill att alla restriktioner hävs och tas bort igår. Vår senaste undersökning visade att över 90 procent av våra läsare som tog omröstningen, av hundratals läsare, ville att allt skulle släppas nu.

Men den thailändska allmänheten är helt enkelt inte redo för det ännu.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/