Finansiella experter och forskningscentra förutspår ett dystert Songkran när det gäller turismutgifter, möjligen det värsta på ett decennium, driven av restriktioner, utgifter och Covid-rädsla

Nationella - 

  Det Thailand-baserade Kasikorn Research Center bedömde årets Songkran-turismutgifter till att inte skilja sig mycket från förra året, drivet av flera faktorer både interna och externa. Samtidigt förutspådde en andra stor organisation, University of Thai Chamber of Commerce, den möjligen värsta Songkran på ett decennium och en nedgång från år till år.

Kasikorn Research Center rapporterade i går, den 8 april, om den thailändska ekonomin som förväntas förbättras något under Songkran/Water-festivalen till följd av CCSA:s uppmjukning av vissa regler. Rapporten påpekade dock att från den 9-12 april kanske vi bara ser 4.6 miljoner inrikesresenärer eller bara en 2.2 % högre andel jämfört med Songkran förra året. Forskningscentret hävdade att detta påverkades avsevärt av en ständigt högre levnadskostnad i Thailand och vissa fortfarande gällande statliga regleringar som begränsade människors utgiftspotential oavsett företagarnas övertygande erbjudanden.

De totala intäkterna under Songkran förväntas bli ungefär endast en ökning med 1.2% jämfört med förra året, vilket är ungefär oförändrat.

Samtidigt förutspådde University of the Thai Chamber of Commerce en 5% minskning år över året för Songkran-utgifterna, drivet av högre bränsle, mat och andra utgifter. Detta kan vara den svagaste Songkran på ett decennium, 2020 inte medräknat när Covid-19-låsningar och resebegränsningar helt avbröt festivalen, Thailands största högtid. Sammantaget förutspås utgifterna bli miljarder mindre än 2019, den sista fullständiga obegränsade Songkran, en minskning med cirka 22 %.

Båda organisationerna pekade på flera faktorer som påverkar både inhemsk och internationell turism, listade nedan, som leder till negativa eller svaga förutsägelser:

-Högre levnadskostnader på bränsle, mat osv.

- Rädslan för att Covid-19-fallen fortfarande är hög i Thailand, oro för välfärden för äldre och utsatta

- Förbud mot "roliga" evenemang som lockar många turister som vattenstrider, vattenstänk, skumfester, puder, ett heltäckande alkoholförbud vid alla Songkran-evenemang, de flesta stora konserter och festivaler, etc. Dessa förbud, särskilt i populära turistnav som Phuket , Chiang Mai, Pattaya och delar av Bangkok kommer också att skada hotellbranschen och andra företag allvarligt.

-Strikta regler för händelser som kan äga rum såsom trippelvaccination, ATK-testning, kapacitetsbegränsningar m.m.

-Konsekvenserna av kriget mellan Ryssland och Ukraina.

-Covid-19-restriktioner för internationella resor som Test and Go och Thailand Pass.

Den thailändska regeringen har under tiden ständigt uttalat att förbud mot de världsberömda vattenstriderna, alkohol och tillslag mot fester och underhållningsindustrin inte skulle påverka turismen i hög grad och hävdade att många turister fortfarande skulle vara glada över att se religiösa och ceremoniella evenemang. Det verkar dock som om finanssektorn inte håller med.

Är du förvånad över de negativa förutsägelserna? Berätta för oss i kommentarerna nedan!

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/