De hetaste berättelserna i Thailand nyheter från den senaste veckan: Cannabisplantager officiellt avkriminaliserade, regeringen godkänner utkast till lagförslag för samkönade äktenskap och mer

Här är en titt på toppen NATIONELL berättelser, utvalda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, 6:e till 12:e juni, med några kommentarer. De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordningsföljd efter publiceringsdatum.

1. Den thailändska regeringen godkänner ett utkast till lagförslag för samkönade äktenskap

Samkönade äktenskap eller utkastet till lagförslaget "Civil Partnership" återinfördes efter att ha reviderats av justitieministeriet och flera representanter från HBTQ+ och religiösa grupper. Utkastet ger samkönade par att registrera sig som lagliga "livspartners" med liknande juridiskt samlevnadsförhållande som heterosexuella par. Majoriteten av HBTQ+-anhängarna ogillade dock utkastet och stöder istället återinförandet av "Marriage Equality Bill", som utarbetades av Move Forward Party och redan avvisades, eftersom den tillåter samkönade individer att registrera sitt äktenskap och bli "gifta par". Trots alla komplikationer har lagförslaget inte presenterats eller nämnts i parlamentet för sin första behandling som det var planerat förra veckan.

Thailändska regeringen godkänner ett utkast till lagförslag för samkönade äktenskap

2. Legalisering av cannabis och hampaplantager i Thailand börjar officiellt på torsdag

En av kärnpolitiken för Thais kampanjpolitik (ledd av vice premiärminister Anutin Charnvirakul) har äntligen blivit verklighet. De delar av cannabis och hampa som innehöll mindre än 0.2 % THC togs officiellt bort från narkotikalagen och trädde i kraft på torsdagen. Regeringen stärkte också politiken genom att ge bort gratis växter och organisera en cannabisexpo för att ge en ömsesidig förståelse för fördelarna och utvecklingen av växten till produkter. Mer än 100,000 XNUMX namn har registrerats för att ansöka om den inhemska plantagen sedan den första dagen av legaliseringen.

Utvalda: En sammanfattning av legalisering av cannabis- och hampaplantager i Thailand som officiellt börjar idag

3. Thailands "Progressive Liquor Act" godkänner sin första behandling i parlamentet på onsdag

Ännu en progressiv rörelse i Thailand denna vecka. Kort sagt, lagförslaget (om det antas) skulle inte längre begränsa spritproduktionen till stora företag och ge möjlighet för lokala bryggerier att komma in på marknaden. Producenterna kan lagligt producera drycker för inhemsk konsumtion utan att be om lagliga licenser eller genomgå komplicerade procedurer. Lagen antogs med en liten röst för – 178 medan 137 emot och 15 avstod från att rösta. Regeringen kommer att tillsätta en särskild kommitté för att studera och behandla förslaget till lagförslag innan det röstas om vid andra behandlingen i nästa dagordning.

Thailands "Progressive Liquor Act" antog sin första behandling i parlamentet på onsdag

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Psst...vill du se mer? Kolla in vår TikTok här

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.