Op-Ed åsiktsartikel: Hållbarhet i Sydostasien

Experter har ständigt upprepat att klimatförändringar är ett existentiellt hot som kommer att påverka varje kontinent, och potentiellt tränga undan hälften av världens befolkning.

Därför svänger världen mot grönare energi och minskar beroendet av fossila bränslen.

Enligt den årliga Southeast Asia Climate Outlook Survey vill människor från Sydostasien eliminera kol i slutet av detta decennium. Detta beror främst på att kol släpper ut värmefångande ånga och förorenar luften i processen.

Hädanefter är det absolut nödvändigt för sydostasiatiska länder att investera i ren och förnybar energi för att förhindra temperaturökningar på mer än 2 grader Celsius.

De största förnybara energikällorna är vattenkraft, sol- och vindenergi.

Det har varit möten och utbyten mellan ASEAN-ministrar för att diskutera miljöfrågor och bekämpa klimatförändringar.

Vid ASEAN:s 55:e utrikesministermöte bekräftade de sydostasiatiska ministrarna sin skyldighet gentemot Parisavtalet och FN:s ramkonvention om klimatförändringar.

Sydostasien erkänner den yttersta vikten av att stärka klimatsamarbetet, särskilt inom klimatfinansiering och kapacitetsutveckling, för att uppfylla målen i klimatavtalen.

Förhoppningen är att för att stärka klimatsamarbetet mellan länder i Sydostasien kommer ett ASEAN-centrum för klimatförändringar att invigas i Brunei. Tillsammans kan ASEAN-länderna utforska lösningar för att förbättra klimattålighet och minska föroreningar, särskilt från koldioxidutsläpp.

I augusti 2022 hölls det 15:e årliga besöksutbytet Brunei-Singapore i Singapore, där ministrar från båda nationerna diskuterade miljöfrågor.

Båda länderna delade med sig av bästa praxis för förvaltning av luftkvalitet och vattenresurser, och kom också överens om att främja ett större samarbete för att bekämpa klimatförändringar och skapa en ren och hållbar miljö.

Samförståndsavtalet om bilateralt partnerskap i miljöfrågor och klimatförändringar ändrades för att återspegla båda parters skyldighet att tillsammans bekämpa klimatförändringarna.

Förutom att ha möten och utbyten kommer investeringar, klimatforskning, klimatrapportering, naturvård och bekämpning av dis vara betydelsefulla för att skydda miljön och förebygga klimatförändringar.

Vid ASEAN Leadership and Partnership Forum 2022 föreslog Kambodjas premiärminister Hun Sen att man skulle inrätta gröna investeringszoner i Sydostasien, där grönare energiinnovationer utvecklas och länder kan använda resurser på ett hållbart sätt.

De gröna investeringszonerna kommer att inspirera statliga beslutsfattare och företagsledare att utforma hållbara policyer och affärsmodeller.

Det är anmärkningsvärt att Kambodjas ekonomiska utvecklingsfond inrättades för att ge finansiering till forskare för att utveckla rekommendationer för hållbar utveckling.

Singapore grundade Center for Climate Research Singapore (CCRS) för att bättre analysera klimatet och väderförhållandena. CCRS:s Climate Impact Science Research Program beviljar 23.5 miljoner USD i finansiering för att undersöka effekterna av klimatförändringar.

Eftersom ASEAN-länderna försöker minska koldioxidutsläppen och hantera klimatförändringarna, strävar sydostasiatiska företag efter att prestera bra i klimatrelaterade avslöjanden som energiförbrukning, för att uppfylla hållbarhetsstandarder.

Bland 6 sydostasiatiska länder har Malaysia, Singapore och Thailand presterat bäst eftersom dessa länder har strängare regler. Det visar forskning gjord av NUS Business School och Global Reporting Initiative.

Singapore Exchange och Thailands börs kräver att börsnoterade företag måste administrera årlig hållbarhetsrapportering. Den sistnämnda har omfattande resurser och coachning för att företag ska vara väl insatta i hållbarhetsrapportering.

Vetenskapsakademien Malaysia förutspådde att naturskydd potentiellt skulle kunna skapa fördelar värda mer än 2.19 biljoner dollar årligen.

Naturvårdsinitiativ som att skydda skog och hav skulle leda till högre sysselsättnings- och inkomstnivåer.

Till exempel har ett bevarandeprojekt vid Keo Seima Wildlife Sanctuary i Kambodja lett till bevarandet av skogarna och 40 hotade arter, vilket skapat 449 arbetstillfällen i processen.

Malaysias marinpark Tun Mustapha bevarar korallrev, fiskar och djur. Parken har inte bara skapat jobb utan också stärkt den lokala turistscenen.

Enligt Singapore Institute of International Affairs (SIIA) finns det en möjlighet att dis kan påverka Indonesien, Malaysia och Singapore 2022.

Under det senaste decenniet har dis varit ett återkommande problem för ASEAN-länderna, särskilt Indonesien, Malaysia och Singapore. Singapores minister för hållbarhet och miljö Grace Fu upprepar att mer kan göras för att ta itu med dis.

SIIA:s ordförande Simon Tay anser att transnationellt samarbete är avgörande för att hitta en balans mellan ekonomisk strävan och miljövård.

Skogsövervakning och rättsliga åtgärder mot olaglig slash-and-burn skulle vara absolut nödvändigt för att förhindra dis.

På grund av klimatkrisen finns det ett akut behov för Sydostasien att också samarbeta med både supermakter Kina och USA för att mildra klimatförändringarna.

Kinas Belt and Road Initiative har anammat hållbarhet genom att främja förnybar energi och avslutat finansieringen av nya kolprojekt. Eftersom Kina är en internationell föregångare inom förnybar energi, kan alla tre parter dra nytta av Kinas erfarenhet och arbeta tillsammans för att rädda planeten.

Under Trumpadministrationen hade USA dragit sig ur klimatförhandlingarna. Ändå har USA under Biden-administrationen återanslutit sig till Parisavtalet och hoppas kunna leda världen i klimatåtgärder.

I augusti 2022 undertecknade USA:s president Joe Biden Inflation Reduction Act som kommer att ge 369 miljarder USD i finansiering för ren energi.

Eftersom klimatförändringarna påverkar mänskligheten och äventyrar liv, kan alla tre parter samarbeta multilateralt för att minska utsläppen av växthusgaser och införliva hållbarhet i sin utrikespolitik. Detta är möjligt genom att utforska koldioxidsnåla och förnybara energilösningar.

Detta kommer så småningom att öka den ekonomiska konkurrenskraften och stärka varje parts mjuka makt.

Författarens namn: Ong Bo Yang

Biografi

Jag är för närvarande en masterstudent, med huvudämne i Master of Science i program- och projektledning vid University of Warwick.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/