Oppositionens Move Forward Partys progressiva spritlag dödades i tredje behandlingen med 3 röster

FOTO: Thai News Pix

Nationellt —

Oppositionens Move Forward Party (MFP) Progressive Liquor Bill, som syftar till att ändra punktskattelagen för att liberalisera den thailändska spritindustrin, misslyckades två gånger under den tredje behandlingen i parlamentet igår, den 3 november.

Lagförslaget röstades ner med 177 mot 174 i den första omröstningen och sedan 196 mot 194 i den andra omröstningen med namnupprop. Omröstningen med namnupprop begärdes av MFP:s parlamentsledamot i Bangkok, Natthaphong Ruengpanyawut, som ansåg att han behövde en ny omröstning för att bekräfta resultatet eftersom röstmarginalen var färre än 25 röster.

Detta avslutade officiellt ännu ett oppositionsförslag; Pita Limjaroenrat, ledare för MFP, och Taopiphop Limjittrakorn, MFP:s parlamentsledamot och nyckelförespråkare för Progressive Liquor Bill, sa att de skulle fortsätta att kämpa för små bryggares rättigheter och driva på för ändringar i ministerförordningen för alkoholproduktion, i fall de vann nästa allmänna val troligen i maj 2023, och fick vara ansvarig.

Regeringen utfärdade ministerföreskrifter för att underlätta kontrollen av produktionen av sprit och öl den 1 november, bara en dag innan MFP:s lagförslag, som syftar till att underlätta en liknande fråga, gick in i parlamentets överläggning den 2 november.

Detta sågs allmänt som ett politiskt drag av regeringen för att föregripa godkännandet av MFP:s lagförslag.

Innehållet i ministerförordningen omfattar:

  • Avskaffandet av kraven på ett minsta registrerat kapital på 10 miljoner baht för att få en licens att producera öl, vin, mousserande vin och hembryggd sprit samt en minsta produktionskapacitet på 100,000 XNUMX liter per år för ölproduktion
  • Lättnad på restriktionerna för att etablera små och medelstora destillerier och få licenser för att producera högst 200 liter sprit per år men inte för kommersiella ändamål för individer över 20 och juridiska personer

Reglerna förbjuder fortfarande försäljning eller distribution av sprit som produceras för inhemsk konsumtion.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.