Guest Op-Ed: Ekonomisk återhämtning i Sydostasien

FOTO: DestinAsian

SEAN+3 Macroeconomic Research Office förutspår att Sydostasien kommer att nå 4.9 % ekonomisk tillväxt 2023.

Det finns utmaningar som länder i Sydostasien står inför, från inflationstryck till Covid-19-pandemin och störningar i försörjningskedjan.

John Woods, Credit Suisses Chief Investment Officer för Asia Pacific, varnade för hög valutavolatilitet och räntehöjningar.

Det finns också splittringar över hela världen som har haft en inverkan på den regionala och globala ekonomin, från Ryssland-Ukraina-krisen till de flyktiga relationerna mellan USA och Kina.

Vid det 17:e toppmötet i Östasien i november 2022 upprepade Vietnams premiärminister Pham Minh Chinh den avgörande betydelsen av ekonomisk återhämtning som kretsar kring flytande försörjningskedjor, hållbarhet och öppna ekonomiska marknader.

Turism och digitalisering är också nyckelkomponenter som kommer att stärka Sydostasiens ekonomi.

Tesla funderar på att etablera sin produktionskapacitet för elfordon i Indonesien och utnyttja den sydostasiatiska nationens enorma nickelmalmreserver.

Vid det 14:e toppmötet för tillväxttriangeln Indonesien-Malaysia-Thailand som hölls i november 2022 framhöll Indonesiens president Joko Widodo hållbarhet som en av de viktigaste drivkrafterna för ekonomisk återhämtning i Sydostasien.

För närvarande är ASEAN-länderna starkt beroende av traditionella energikällor.

Icke desto mindre uppmanade den indonesiske presidenten ASEAN-länderna att påskynda antagandet av Green City Development Framework 2019-2036 och använda ren och förnybar energi, som förutspås nå 35 % av alla energikällor till 2025.

För inte så länge sedan undertecknade Laos och Singapore ett samförståndsavtal om att samarbeta kring distribution och mätning av förnybar energi i Laos.

I juni 2022 importerade Singapore vattenkraft från Laos, en typ av förnybar energi.

Thailands ekonomiska återhämtning är beroende av utomeuropeisk turism eftersom den bidrar med cirka 12 % till landets bruttonationalprodukt.

Thailands nationella ekonomiska och sociala utvecklingsråd förutspår att utländska turismintäkter kommer att öka till 1.2 biljoner baht i år, med en mer än fördubbling av turismbesöken till 23.5 miljoner ankomster.

Ökningen av utländska turister som anländer skulle avsevärt förstärkas av den billigare baht och Kinas snabba återöppning av sina gränser.

Sydostasiens digitala transformation skulle vara avgörande för att hjälpa dess ekonomiska återhämtning.

I november 2022 undertecknade centralbankerna i Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand ett samförståndsavtal om regional gränsöverskridande betalningsanslutning.

Förbättrad regional betalningsintegration kommer att säkerställa inkludering och göra det möjligt för gränsöverskridande transaktioner mellan dessa sydostasiatiska länder att bli billigare, snabbare och mer transparenta.


Integreringen av gränsöverskridande betalningar, som inkluderar mekanismer för överföring av pengar såsom QR-koder och snabb betalning, skulle också öka ekonomisk integration och aktiviteter genom att stimulera investeringar, turism och handel.

I framtiden kan detta digitala initiativ involvera andra sydostasiatiska länder.

Det är också anmärkningsvärt att bilaterala förbindelser med viktiga handelspartner som Kina och Europeiska unionen är av största vikt.

Kina och ASEAN är varandras största handelspartner. Under de första 10 månaderna av förra året uppgick den bilaterala handeln mellan ASEAN och Kina till 798.4 miljarder USD.

Båda parter kan ytterligare utnyttja sina nära band och samarbeta nära på flera områden för att påskynda ekonomisk återhämtning.

Vid ASEAN-toppmötet i Kambodja i november 2022 upprepade Kinas avgående premiärminister Li Keqiang att Kina kommer att samarbeta nära med Asean inom digitalisering, energiomställning och handel.

Den kinesiske premiärministern vädjade också om ytterligare samordning av den makroekonomiska politiken med ASEAN-länderna.

Vid det 29:e APEC:s ekonomiska ledarmöte upprepade Kinas president Xi Jinping att Kina kommer att arbeta nära med ASEAN-länderna om hållbar utveckling.

Kina har investerat i Phnom Penh-Sihanoukville Expressway och China-Laos Railway, som båda har öppnat de senaste åren.

Som en del av Kinas Bälte och väg-initiativ bygger Kina också för närvarande Malaysia East Coast Rail Link och Kina-Laos-Thailand Railway.

Under det tionde ASEAN-EU Business Summit som hölls i december 10, upprepade Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr. den yttersta vikten av nära ekonomiska band mellan ASEAN och Europeiska unionen.

För närvarande finns det flera initiativ för att öka den ekonomiska konkurrenskraften mellan de två blocken.

Till exempel tillhandahåller ASEAN-EU:s handels- och investeringsarbetsprogram 2022-2023 en plan som hjälper till att lösa ekonomiska utmaningar och ta tillvara nya affärsmöjligheter.

Vid Jubileumstoppmötet mellan EU och ASEAN som hölls i december 2022 uppmuntrade Indonesiens president Joko Widodo båda blocken att fokusera på inkludering, ekonomisk verksamhet med mervärde och hållbarhet.

Den indonesiske presidenten betonade också att båda parter kan samarbeta genom att utveckla grön teknik och förnybar energi.

Standard Chartered ekonomer förutspådde tidigare denna månad att 2023 skulle Sydostasien ha en av de snabbast växande ekonomierna globalt. Det är högre än det globala genomsnittet.

Författarens namn: Ong Bo Yang

Biografi

Jag är för närvarande en masterstudent, med huvudämne i Master of Science i program- och projektledning vid University of Warwick.

Jag har skrivit 23 Op-Eds för 14 Asean News Media, inklusive Kambodjas The Phnom Penh Post, Filippinernas Daily Tribune, Singapores The Business Times, Thailands Bangkok Post och Vietnams VNExpress.

Du kan se mina publicerade artiklar via denna länk:

https://linktr.ee/aseanwriter

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över åtta år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen skicka e-post till Pattayanewseditor@gmail.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/