Thailändska folkhälsokommittén föreslår reglering av e-cigaretter och att förbudet mot vaping upphör

Thailand-

  Dr. Eak (Ekkapob Pianpises) presenterade nyligen en underkommittés rapport om studien av effekter på hälsa och övervakning av efterlevnaden av folkhälsorelaterade lagar under folkhälsokommittén.

Rapporten påpekar att det nuvarande e-cigarettförbudet i Thailand är ineffektivt; i stället har det lett till problem i form av tydligheten i lagen, vilket har orsakat olikformiga tolkningar av lagen för relevanta myndigheter, orättvis behandling mot e-cigarettanvändare och problem med korruption samtidigt som det inte har kunnat minska rökfrekvensen eller förhindra försäljning av produkter till barn och unga. Rapporten föreslår att regeringen upphäver förbudet mot e-cigaretter och tillämpar skadebegränsande åtgärder tillsammans med nuvarande tobakskontrollpolitik.

Dr. Ekkapob Pianpises (Dr. Eak), tidigare parlamentsledamot i Chiang Rai-provinsen och talesman för kommittén för folkhälsa, representanthuset, berättade för pressen om publiceringen från folkhälsounderkommittén för kontroll av tobak och e-cigaretter, anger:

”Underkommittén bedömer att regeringen fokuserar på att lösa tobaksrelaterade problem och minska rökningen i Thailand så snart som möjligt. Men nuvarande riktlinjer för att minska antalet rökare i Thailand saknar effektivitet. Därför håller underutskottet med om att regeringen bör överväga att införa skadebegränsande åtgärder för att stödja den nuvarande politiken för tobakskontroll genom att häva förbudet mot import av e-cigaretter och korrekt reglera dessa produkter. Flera utvecklade länder och ledande folkhälsomyndigheter runt om i världen, såsom amerikanska FDA, Health Development Agency (UK), Cancer Research UK, Nya Zeelands regering, Grekland och många andra länder har accepterat och antagit riktlinjer för skademinskning för att hjälpa till att minska tobakens skada på konsumenterna."

Enligt uppgifter från 2021 års Health Behavior Survey of the National Statistical Office fann man att Thailand har totalt cirka 9.9 miljoner rökare (17.4 %) och drabbats av ett stort antal patienter och rökrelaterade dödsfall. Thailands rökfrekvens har dock inte minskat nämnvärt eller har bara minskat något jämfört med 2007, då Thailand hade 10.8 miljoner rökare. E-cigarettförbudet tillåter också enkel åtkomst för barn och ungdomar på grund av bristande kontroll och åldersbegränsningar, och skapar också omständigheter för orättvist arrestering av e-cigarettanvändare och underjordisk handel, vilket gör att regeringen förlorar intäkter från punktskatter och andra relevanta skatter.

Dr. Eak fortsatte: "Att häva förbudet mot e-cigaretter är inte svårt och kan göras direkt eftersom vi kan reglera e-cigaretter genom befintliga lagar, dvs. Accise Tax Act BE 2560 (2017) och Tobacco Products Control Act BE 2560 (2017). Det finns dock invändningar mot reglering av e-cigaretter på grund av intressekonflikter hos vissa beslutsfattare som också är inblandade i icke-statliga organisationer mot rökning. Regeringen bör se över ståndpunkterna för medlemmarna i National Tobacco Control Board, särskilt vissa experter.”

"Vissa experter har en pliktkonflikt. Trots detta har de varit en del av den thailändska delegationen i WHO FCTC:s möten; de har presenterat policyer och godkänt dokument utan något godkännande av kabinettet eller nationalförsamlingen medan allt detta borde vara ett samarbete mellan relevanta thailändska myndigheter såsom folkhälsoministeriet och finansministeriet, etc. Därför bör regeringen se över sammansättningen av den thailändska delegationen innan den deltog i den 10:e partskonferensen (COP10) i Panama för Thailands möjlighet att uppgradera tobakskontrollåtgärder för att vara i nivå med internationella standarder istället för att fastna i föråldrade traditionella metoder."

"Denna rapport har genomförts med försiktigt övervägande av aspekter inklusive hälso-, ekonomiska och sociala förluster utöver brottsbekämpning och med hänsyn till fördelarna för både rökare och icke-rökare samt skyddet av barn och ungdomar. Vid genomförandet av denna rapport bjöds mer än 100 personer som representerade 30 grupper/byråer (inklusive de som stödjer alternativa produkter och de som är mot rökning) in till mötena för att dela akademisk data. De inbjudna grupperna var en blandning av representanter för e-cigarettanvändare, tobaksbönder, National Tobacco Products Control Board, läkare från Royal College of Physicians, ThaiHealth, statliga myndigheter som Department of Disease Control, Excise Department, Customs Department, Tobaksmyndigheten i Thailand, Department of Foreign Trade, Ministry of Digital Economy and Society, Royal Thai Police och Office of Attorney General."

  "Representanter från UK Office for Health Improvement and Disparities (OHID) och Public Health England deltog i mötet och tillhandahöll akademisk data. Alla dessa ansträngningar bidrog till att skapa opartiskt innehåll och slutsatser i rapporten, med hänsyn till alla åsikter från alla intressenter och man tror att rapporten kommer att bidra till att förbättra vår lands policy för rökkontroll. När den nya regeringen väljs att fortsätta med allt relaterat arbete kommer den att kunna överväga att omedelbart tillämpa förslag och riktlinjer baserade på denna rapport. Man tror att sådana riktlinjer kommer att minska dödsfallen med cirka 21,400 31.1 och folkhälsokostnaderna med mer än 1 miljarder baht samt bidra till att generera ytterligare punktskatteintäkter på inte mindre än XNUMX miljard baht.”

Folkhälsokommittén har nyligen lämnat in en rapport till relevanta myndigheter och det kan observeras att Thailand är ett av endast 30+ länder där e-cigaretter fortfarande är förbjudna, såsom Indien, Singapore och Hong Kong, som alla har stött på problem med smuggling och användning av e-cigaretter trots att det var olagliga produkter.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över åtta år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/