Kattslakteri lades ner, 197 katter räddade i "Milstone Moment" för djurens välfärd i Vietnam

Ett kattslakteri i industriell skala i den södra vietnamesiska provinsen Dong Thap, som kan slakta upp till 500 oskyldiga katter om dagen, har upphört med all verksamhet efter ett landmärke ingripande från myndigheterna.  

Slakteriet, som har funnits i mer än ett decennium, har varit föremål för två polisrazzior de senaste veckorna, under vilka dess ägare visade sig inte ha de nödvändiga pappersarbetena. Över fem ton fryst kattkött förstördes sedan inför de vädjande ägarna, vilket satte den otillåtna anläggningen ur drift.

Fallet har hyllats som ett milstolpeögonblick för djurskyddet i Vietnam av Soi Dog Foundation International, en thailändsk djurskyddsorganisation som kämpar för ett slut på handeln med hund- och kattkött i Asien och som stödjer vården av 197 katter räddade från slakteriet.

"Det här är första gången vi har sett en verksamhet i den här omfattningen hanteras på det här sättet, och vi är oerhört nöjda med resultatet", säger en talesperson från stiftelsen. "Katterna som hittas på plats är säkra och får den akuta medicinska vård de behöver. Även om de var extremt bekymrade till en början är 90 % av katterna nu vänliga och tillgivna – och många är redan steriliserade – vilket får oss att tro att de är mycket älskade husdjur som stulits för att säljas till denna barbariska handel.”

Det nu nedlagda Dong Thap-slakteriet hade kapacitet att slakta upp till 500 katter om dagen med hjälp av industrimaskiner. Ett brutalt slut, deras strupar skars av, deras kroppar kastades i kärl med kokande vatten och deras rockar avlägsnades med hjälp av maskiner för att avskräcka.

Beskrivna i lokalpressen som "supertjuvar" och "sällskapsdjursmördare", samordnade ägarna en stadig tillgång på katter genom sin verksamhet, både stulna husdjur och frigående herrelösa som de fångade med hjälp av råa hemgjorda snaror. Vissa katter slaktades, frystes och såldes sedan för medicinskt bruk och konsumtion, medan andra trängdes in i burar levande och fraktades tusentals kilometer för försäljning och slakt i norra Vietnam och Kina, där efterfrågan är mycket större än i söder.

Återfallsförbrytare, ägarna hade bötfällts av myndigheterna tidigare. Oavskräckta och utan ånger var de redo att återuppta slakten och försäljningen av katter bara några dagar senare. Men med deras förnödenheter nu förstörda och pågående polisövervakning på plats, är Soi Dog Foundation övertygad om att denna senaste intervention markerar slutet på deras verksamhet en gång för alla.

Men förödande nog är Dong Thap bara toppen av isberget när det kommer till denna handel i Vietnam, där antalet katter och hundar som slaktas varje år tros uppgå till miljontals.

"Underdrivna av det framgångsrika resultatet i det här fallet kommer vi att fortsätta att kämpa för att skapa en rättslig ram så att liknande operationer kan riktas mot målet och att katter och hundar inte längre utsätts för denna ofattbara grymhet någonstans i landet", säger Soi Dog Stiftelsens talesperson.

”2023 har utropats till Kattens år i Vietnam, med katter hyllade som symboler för skydd och lycka. Det är dags att de behandlas därefter."

Stiftelsen satte framgångsrikt stopp för handeln med hund- och kattkött i Thailand 2014 och arbetar med Hanois avdelning för djurhälsa för att uppnå samma sak i den vietnamesiska huvudstaden och utanför. Med konsumtionen av katter som blir allt mer populär i Vietnam, och slaktmetoderna ofattbart grymma, är stiftelsen fast beslutna att öka medvetenheten om handeln och hjälpa till att införa robust lagstiftning för att stänga ner den.

Förutom grymheten inblandade, tros handeln med hund- och kattkött också bidra till spridningen av rabies i Vietnam. Trots medel som anslagits för att utrota sjukdomen till 2030, förvärras situationen i landet bara enligt senaste nyhetsrapporter.

"Så länge handeln med hund- och kattkött fortsätter kommer det att vara omöjligt för Vietnam att bli rabiesfritt", säger Soi Dog Foundations talesman. "Stuls från utomstående kärleksfulla hem och från gatorna innan de transporterades under fruktansvärda förhållanden och slaktades i klar syn på varandra med de grövsta metoderna - varje punkt i handeln innebär nära kontakt mellan människor och dessa extremt rädda djur och därför möjlig exponering för detta dödlig sjukdom."

ENDS 

-

Om Soi Dog Foundation 

Soi Dog Foundation, som grundades 2003 på ön Phuket, Thailand, är Sydostasiens största organisation som hjälper herrelösa djur. Deras uppdrag är att förbättra välfärden för hundar och katter i Asien, vilket resulterar i bättre liv för både djur och människor, att skapa ett samhälle utan hemlösa djur och att i slutändan få ett slut på djurplågeri.

Gill Dalley-reservatet i Phuket är hem för över 1,800 XNUMX djur. Soi Dog har också en behandlingsanläggning i Bangkok och reagerar på krissituationer i hela Thailand. Organisationen är dedikerad till att implementera effektiva, hållbara lösningar som minskar lidandet för hundar och katter i Asien, drivs helt på donationer och arbetar effektivt så att alla donationer används för att hjälpa djur så effektivt som möjligt.

Kontakta Oss   
info@soidog.org

Webbplats 
www.soidog.org

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.