Medical Bytes, Thailand nummer 77; "Livsstöd och stödjande liv"

Medical Bytes, Thailand nr 77; "Livsstöd och stödjande liv"

Av: Doc Martyn från Pattaya Medical Club, tidigare Buriram Medical Club

Michaels svärmor, Yai, är i mitten av 60. Michaels svåger Sai, är 35 år gammal.

1. Michael kontaktade mig den 7 oktoberth 2022. Han bad mig träffa Yai.

Historien: För cirka 10 år sedan utvecklade Yai det oregelbundna hjärtslaget, förmaksflimmer (AF). Hon behandlades på lämpligt sätt av Buriram Public Hospital och lades på drogen warfarin, som "förtunnar blodet", för att förhindra en blodpropp i hennes hjärta att flytta till hennes hjärna.

I början av augusti 2022 kollapsade Yai. Hon slog i huvudet när hon föll och slogs medvetslös. Fallet var kraftigt och hon blödde in i hjärnan. På grund av warfarinets antikoagulerande effekt var blödningen inuti hennes huvud överdriven. Nästa dag öppnade neurokirurgerna hennes skalle, en kraniotomi, för att dekomprimera och stabilisera blödningen.

Hon låg kvar på intensivvårdsavdelningen på livstöd i 2 månader. Hon skrevs ut hem i slutet av september då hon kunde andas spontant, se bild 1.

2. Michael anlände till Buriram den 13 oktoberth, jag besökte Yai den dagen.

Yai mådde mycket dåligt. En trakeostomi, en blåskateter och en naso-gastrisk sond, alla nödvändiga för Life Support, var fortfarande på plats. Hon var knappt vid medvetande; hennes svar på smärtsamma stimuli var minimal. Kraniotomin hade läkt, men blödningen i höger sida av hennes hjärna hade orsakat skador på hennes hjärna, vilket resulterade i en stroke; en vänstersidig hemipares.

Dessutom hade hon feber, hon var hypoxisk och hon kunde inte hosta för att rensa lungorna. Yai behövde inte längre Life Support, hon behövde sitt liv för att få stöd.

3. Sai, hennes son, var hennes enda vårdgivare. Hans omsorg hade varit noggrann och kärleksfull. Ändå, under de två veckor som hon varit hemma hade hennes allmäntillstånd långsamt försämrats. Hon höll på att dö.

För att stödja hennes liv rådde jag följande:

i. Hennes begynnande feber på 37.6 grader Celsius antydde en utvecklande bröstinfektion, för vilken antibiotika påbörjades samma dag. Hennes feber lade sig följande dag.

Infektioner, särskilt i bröstet och urinblåsan/njurarna, är vanliga dödsorsaker i sådana komprometterade situationer.

Jag uppmanade Sai att mäta och registrera Yais temperatur 4x/dag och vidarebefordra posterna till mig.

ii. Hennes pulssyre (PO2) var endast 92% (normalt intervall 97-100%).

I enlighet med instruktionerna från sjukhuset; "om hon kan andas spontant behöver hon inte syre", hade Sai stängt av syrgasmaskinen vid sin säng.

Detta var ett dåligt råd. En PO2 på 92 % är totalt otillräcklig. Hypoxin bidrog till hennes försämrade medvetandenivå och gjorde henne sårbar för infektion.

Hypoxi försämrar kroppens förmåga att läka sig själv. Vi använder hyperbara syrgaskammare, som används för dykare med tryckfallssjuka, för att läka till exempel svåra sår; diabetiska sår.

Yais syrgasbehandling återupptogs.

iii. Efter sin vistelse på intensivvårdsavdelningen behövde Yai adekvat näringsstöd. Jag lovprisade dygderna hos Ensure, en vetenskapligt härledd total näringsersättning som används av sjukhus i väst. Jag rekommenderade detta framför hopkoket som tillhandahålls av sjukhuset.

Receptet på hopkoket:

Kolhydrat 40%: Protein 20%: Fett 35%

1000Kcal/1000cc

Pumkin: 2 slevar

Kycklingbröst: 8 teskedar

Ägg: 2

Sojaböna: 2 teskedar

Socker: 3 teskedar

Salt: Lite

iv. Urinen i hennes kateterpåse skulle kontrolleras dagligen. Jag skulle underrättas om det fanns grumling eller förändring i urinen. Sådana förändringar skulle tyda på infektion.

v. Anlita en lokal sjukgymnast 2-3 gånger/vecka för att hjälpa Yai att rensa bröstet och mobilisera hennes kropp. 

vi. Källa fullängd tromboembolisk kirurgi strumpor för att förhindra en DVT, blodpropp. Hellängdsstrumpor är att föredra framför strumpor under knäet eftersom de farliga DVT, som flyttar till lungorna och orsakar lungemboli, kommer från låret, inte från vaden.

vii. Flytta Yai regelbundet för att förhindra trycksår.

4. Sai följde dessa anvisningar till punkt och pricka. Hans omsorg var exceptionell och noggrann. Han reparerade till och med den trasiga syrgasmaskinen när den misslyckades.

5. Tre dagar senare, den 16th Oktober Michael skickade ett meddelande till mig; "Hennes allmäntillstånd verkar mycket bättre...Hon är definitivt piggare, ögon öppna oftare och följer saker nu, snarare än den tidigare tomma blicken".

Återinförandet av hennes syrgasbehandling hade förbättrat både hennes medvetna nivå och hennes kognitiva funktion.

6. Måndagen den 31 oktober skickade Michael detta foto till mig på Yais framsteg, se bild 2. Yai skulle överleva.

7. Men katastrofen slog till. Den 29 oktoberth Sai försvann hemifrån, ner i en flaska. Sais syster, Michaels fru, var rasande. När han kom hem, 24 timmar senare, var han fortfarande kraftigt berusad.

Psykodynamiken i Sais situation: Han är en ensamstående, arbetslös, 35-åring som fortfarande bor hemma. Hans mamma hade varit på intensivvården i 2 månader. Efter hennes utskrivning övertog han rollen som hennes vårdgivare. Han hade ingen medicinsk eller omvårdnadserfarenhet, men han gav överlägsen vård åt sin mamma, som förblev allvarligt sjuk. Men om hon dog skulle det, i hans sinne, vila på hans axlar.

När jag blev involverad följde Sai min instruktion med stor lätthet. Den vård som han gav var överlägsen den hon skulle ha fått på sjukhus. Det var faktiskt hans omsorg som stödde och räddade hennes liv.

Så varför gick han "omkring"?

Stressor 1: För 3 månader sedan drabbades hans mamma av en potentiellt dödlig olycka, från vilken det inte fanns någon garanti för återhämtning.

Stressor 2: Efter Yais utskrivning blev Sai hennes enda vårdgivare 24/7. Han var ansvarig för sin mammas liv. Han var skyldig att utföra uppgifter som var helt främmande för honom; sängbad, byta smutsiga servetter, tömma urinpåsar, för att nämna några.

Stressor 3: Han fick minimala råd om hur han skulle ta hand om sin mamma. Men i hans sinne, om hon dog skulle det ha varit hans fel.

Med rätt hantering förbättrades Yais hälsa. Hon skulle leva. Sedan försvann Sai. Han försvann inte för att han inte orkade mer, han försvann för att han behövde, får jag säga, en välförtjänt paus.

Han räddade sin mammas liv. Han borde vara stolt över denna prestation. Han är en god son och en god man.

8. Sedan jag gick i pension till Thailand har jag varit involverad i tre andra liknande fall. I varje fall, när Life Support inte längre behövdes, återfördes patienten till familjens hem. Och i varje fall fanns det lite, om någon, utbildning för familjen om att stödja patientens liv. För optimala resultat; både "Life Support and Supporting Life" är avgörande.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/