Medical Bytes Thailand nummer 85: Medical Bytes, Thailand "Livet kan vara så smärtsamt"

Följande är ett läsarbidrag från Doc Martyn, chef för Pattaya Medical Club, tidigare Buriram Medical Club, som regelbundet ger åsikter och uppdateringar om medicinska situationer han har sett i Thailand. Han är en pensionerad läkare. Hans åsikter och uttalanden är helt hans egna.

1.      Chris, en 69-årig pensionerad walesare har haft hemvist i Thailand i 16 år. Han gifte sig med sin thailändska fru för 13 år sedan. Hon är 28 år yngre än honom. De har en 12-årig son.

2.      Jag kände inte Chris. Jag fick följande meddelande den 7 mars 2023: ‘Lidas av bunions… uppenbarligen krävs en operation men ingen aning om kostnad. Ditt råd skulle vara mycket uppskattat’. Han skickade foton på sina fötter; Se bilder nedan.

3.      Se bild 3; en typisk bunion. Chris hade inga bunions, han hade bilateral hallux, stortå, tophusgikt.

Gikt orsakas av ett överskott av urinsyra i blodet, så kallad hyperurikemi. Sjukdomen orsakas av flera olika faktorer, inklusive; en genetisk predisposition, en purinrik kost och interkurrent sjukdom. Överskottet av urinsyra bildar nålliknande kristaller, mononatriumuratkristaller, i lederna. Det är ett akut, mycket smärtsamt, artritiskt tillstånd.

Tophus (latin; sten) Gikt uppstår när hyperurikemi kvarstår under många år, vanligtvis >10 år.

4. Chris hade lidit av intermittent gikt i flera år. Efter en nyligen uppblossande, utöver hans vanliga Allopurinol 100 mg 1 tablett 2x/dag, en behandling som minskar hyperurikemi, ordinerade hans lokala sjukhus följande: Paracetamol 1 tablett 4x/dag mot smärta (en typiskt låg dos lämplig för thailändare men inte för Farangs), Prednisolon 5mg, 2 tabletter 3x/dag, ett antiinflammatoriskt medel, Omeprazol 20mg dagligen, för att skydda magen mot biverkningarna av Prednisolon, och Colchicin 0.6mg I tablett två gånger/dag.

5. Jag diskuterade den här ledningen med Chris och lyfte fram följande problem:

- Paracetamoldosen var uppenbart otillräcklig både vad gäller kvantitet och smärtstillande effektivitet. Genom extrapolering; denna behandling beställdes av en läkare som inte hade gikt. Om läkaren hade upplevt den akuta smärtintensiteten som blir resultatet av kristallbildningen, skulle han/hon inte ha skrivit ut ett så otillräckligt smärtstillande medel.

-Prednisolon är en steroid, det är ett effektivt antiinflammatoriskt medel, men fyllt av biverkningar, inklusive binjuresuppression. Chris hade tagit prednisolon 30 mg/dag under de senaste 10 dagarna. Om det fortsattes skulle binjurebarksuppression uppstå. Jag bad honom att sluta använda steroiden och ersätta den med en NSAID (icke-steroid antiinflammatorisk läkemedel) eller den nyare, mer effektiva och säkrare, NSAID som kallas en COX-2-hämmare. Denna typ av medicin riktar sig specifikt mot enzymet Cyclooxygenase-2 (COX-2) som orsakar inflammation och smärta. Jag rekommenderade Celecoxib 200mg, 1 kapsel dagligen.

-Omeprazol 20 mg dagligen; efter att ha upphört med steroidmedicineringen var denna behandling inte längre nödvändig.

-Kolchicin är ett antiinflammatoriskt effektivt vid behandling av akut gikt, men det måste ges med försiktighet. Kolkicin har ett smalt terapeutiskt fönster och överdosering är ett problem. Den rekommenderade dosen för akut gikt är; 2 tabletter stat, följt av 1 tablett 1 timme senare och sedan efter behov, med en maximal dos på 6 tabletter under en 24-timmarsperiod. Chris dos; 1 tablett två gånger om dagen, var otillräckligt. Men efter 10 dagar hade hans smärta lagt sig och fortsatt terapi behövdes inte.

6. Â Â Â Â Â Â Syftet med både gikt- och tophusgiktbehandling är att bibehålla patientens urinsyra i det låga normalområdet. Chriss urinsyra var 10 mg/dl (3.5-7.2). Han krävde en ökning av sin Allopurinol-medicin till 3 tabletter/dag, den normala dosen för en Farang, överviktig eller på annat sätt. 

Chris var nöjd med mitt råd. Han skrev: ‘Tack för er mycket professionella hjälp och råd’. Jag bad honom att delta i mitt nästa Club Medical-möte den 14th mars. Trots den långa bilresan var han från Surinprovinsen, Chris såg fram emot vårt möte.

7. När han kom var Chris tömd och reserverad. Jag frågade honom om han var okej.

I typisk generös Farang-stil hade Chris renoverat sin frus familjehem, se bild 4 som omslag. När han var klar började han bygga en fastighet åt sig själv, sin fru och deras son. För enkelhetens skull hyrde Chris en säng, cirka 25 km från byn, hans fru flyttade in i ett annex i sin by, som inte hade rinnande vatten, toaletter eller WiFi. Deras son bodde hos sin mormor.

I december förra året anställde hans fru en nybyggare, till synes hennes kusin, han var medlem i hennes fars utökade familj. Bygget var cirka 50 % färdigt. Trots betalningarna som Chris gjorde till byggaren var det liten eller ingen utveckling under de kommande 5 månaderna.

Chris blev misstänksam. Dagen före vårt möte upptäckte han att nybyggaren inte var en familjemedlem, att han inte var registrerad byggare och att han bodde med sin fru.

Vi diskuterade hans situation, otroheten och hans känslomässiga sårbarhet. Bortsett från sin sorg och besvikelse förblev Chris positiv, pragmatisk och beslutsam. Hans fru hade en annan man att ta hand om henne. Det månatliga stödet på 16,000 5 THB som han betalade till henne skulle upphöra och hon kunde behålla det ofärdiga huset. Eftersom det bara är hälften byggt, skulle det utgöra hennes hälften av deras fastighetsuppgörelse. Chris skickade en tecknad serie till mig, se bild XNUMX, vilket gjorde hans avsikt väldigt tydlig. (Original tecknad kredit Mike Baird)

Trots hans positiva attityd kommer den känslomässiga smärtan som är förknippad med hans frus bedrägeri och svek att bestå. Och känslomässig smärta är ofta större än fysisk smärta. ”Livet kan vara så smärtsamt.”

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/