UPPDATERING: Exil Chinese Christian Group lämnar säkert Thailand till USA

Thailand -

En exil kinesisk kristen grupp lämnade Thailand och anlände Amerikas förenta stater efter att de häktats för överlevnad i vad som blev en internationell incident.

Vår tidigare historia:

En stor grupp kinesiska medborgare som flydde från Kina på grund av rädsla för förföljelse för sin tro arresterades i Pattaya denna vecka för att ha överlevt sina visum, ett vanligt tillslag i Thailand som normalt leder till omedelbar utvisning, men detta fall har fångat stor internationell mediauppmärksamhet.

Nu till uppdateringen:

Radio Free Asia rapporterar att denna grupp kineser var rädda för att Thailand skulle deportera dem tillbaka till Kina, där de fruktade att de skulle kunna bli utsatta för förföljelse för sin religiösa övertygelse. De trodde att kinesiska regeringsagenter låg bakom en push för att hitta och arrestera dem för överlevnad i ett försök att återföra dem till Kina.

Gruppen hade nyligen arresterats i Pattaya, Thailand, där de i tysthet försökt ordna formell passage till USA i månader.

Enligt aktivister som arbetar med exilkineserna ledde ett anonymt tips till att de arresterades. Dessa aktivistgrupper uppgav att exilerna inte hade någon önskan att gå i strid med Thailands lagar och bara var på överseende på grund av nuvarande regler för kinesiska medborgare som kräver ett besök på deras ambassad för eventuell förnyelse av visum. Aktivistgrupperna hävdade att detta var omöjligt eftersom de kände att i samma ögonblick som exilen gick in på ambassaden skulle de tvingas återvända till Kina.

Under tiden, efter att de greps för överseende, träffade thailändska myndigheter FN:s flyktingorgan UNHCR och den amerikanska ambassaden för att arbeta tillsammans för att säkert skicka dem till USA.

Radio Free Asias Mandarin Service bekräftade med China Aids personal att 59 medlemmar av totalt 63 lämnade Thailand på torsdagen (6 april)th) efter frihetsberövande. Samtidigt valde en familj på fyra att stanna i Thailand, även om det inte var klart varför eller vilka nästa steg var för denna familj.

BenarNews rapporterade att den amerikanska ambassaden i Bangkok har avböjt att kommentera. Talskvinnan för UNHCR Morgane Roussel-Hemery berättade för BenarNews, en RFA-ansluten onlinenyhetstjänst, att de på grund av säkerhets- och skyddsskäl inte kunde ge mer information om frigivningen och överföringen av gruppen.

I februari när "Big Joke", som går under hans smeknamn men är biträdande poliskommissarie Surachet Hakparn, besökte Washington DC, träffade han New Jersey-republikanen Chris Smith som är ordförande för kongressens verkställande kommission för Kina. Han bad thailändska tjänstemän att ta hand om de kinesiska kristna och ge dem säkerhet.

Big Joke var enligt uppgift en viktig person i att hjälpa gruppen att ta sig till USA men vägrade också att ge specifika detaljer. Även den kinesiska ambassaden har varit tyst i frågan.

Gruppen bekräftades ha anlänt till Texas på ett säkert sätt enligt aktivister och religiösa grupper som har arbetat med de kinesiska exilerna och var aktiva i vädjande till den thailändska regeringen att inte deportera gruppen till Kina, och hävdade att gruppen kunde torteras och till och med möta påtvingat försvinnande på grund av deras religiösa åsikter.

De kinesiska medborgarna förväntas ansluta sig till en amerikansk fraktion av Mayflower Church och ges särskilt tillstånd att stanna i USA som flyktingar.

KÄLLA: BenarNyheter / rfa:RadioFreeAsia

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.