Power of the Nose Art Exhibition: 1-11 juni 2023

PRESSMEDDELANDE: 

Konstutställningen "Power of the Nose: The Right to Clean Air" av Thailand CAN och allierade syftar till att öka medvetenheten om ren luft och stöd för den medborgarledda thailändska renluftsförslaget.

25 maj 2023 Thailand Clean Air Network (eller Thailand CAN), i samarbete med Brown University Information Futures Lab 2022-2023 kollega Kelly Perry, konstnär Thanawat Maneenawa, Bangkok Art and Culture Center (BACC) och Masket Communications Co., Ltd ., kommer att lansera en konstutställning med titeln "Power of the Nose: The Right to Clean Air." Utställningen pågår från 1 juni till 11 juni 2023, på BACC, mellan 10:00 och 20:00 timmar, förutom den 5 juni 2023. Denna fantasifulla konstinstallation syftar till att påminna oss om att vi alla är människor, med en näsa var för att andas luften som upprätthåller vårt liv, och att vi som medborgare har kraften att förenas under ett andetag för att förverkliga rätten till ren luft.

I Thailand är det begränsad allmänhetens medvetenhet om luftföroreningars effekter på människors hälsa. PM2.5, som hänvisar till partiklar med eller mindre än 2.5 mikron i diameter, är en osynlig mördare. Enligt en nyligen omfattande global översyn kan luftföroreningar skada alla organ i människokroppen. Forskning har pekat på luftföroreningar som orsaken till för tidig död för över 50,000 19 thailändare per år – fler än det totala antalet dödsfall orsakade av covid-2-pandemin i landet.2 Tragiskt nog upplever människor i Thailand förtida dödsfall, med i genomsnitt cirka 3 år tidigare än väntat, på grund av landets underordnade nationella luftkvalitetsstandarder som inte uppfyller de rekommenderade riktlinjerna från Världshälsoorganisationen (WHO).3 Situationen är ännu mer alarmerande i norra Thailand, där människor dör runt XNUMX år i förtid.

Luftföroreningar är en manifestation av strukturella frågor, genomsyrad av en länge förankrad och ohållbar tillväxtmodell, som prioriterar ekonomiskt välstånd framför miljöskydd. Det är dock viktigt att inse att det finns hållbara lösningar tillgängliga och framgångsrikt implementerade i många länder, vilket bevisar att åtgärdande av luftföroreningar inte hindrar ekonomisk tillväxt. Därför är det avgörande att anta väl utformad ren luftlagstiftning som tar itu med grundorsakerna till denna folkhälsokris.

I januari 2022 lämnade Thailand CAN in ett medborgarledd utkast till ren luftlag till det thailändska parlamentet. Denna lagstiftning väntar dock fortfarande på godkännande av premiärministern för överläggning i parlamentet. Den saknade katalysatorn för verklig förändring är ett stort stöd från allmänheten. Globalt sett drevs alla framgångsrika ren luftrörelser av vardagliga medborgare som kollektivt krävde att denna viktiga lagstiftning skulle antas. De var vanliga individer som vägrade acceptera nedgången i kvaliteten och livslängden på sina egna liv och sina nära och kära som en självklarhet, och som kollektivt krävde förändringar på policynivå.

Tillsammans kan vi göra skillnad genom att kanalisera våra kollektiva röster för att begära antagandet av det medborgarledda utkastet till Thai Clean Air Act. Ett utgjutande av offentligt stöd kommer att behövas för att tända den politiska vilja som krävs för att säkerställa att den nyvalda thailändska regeringsadministrationen håller sina kampanjlöften.

Även om policyförändring kan tyckas vara något utom räckhåll för de flesta, vill Thailand CAN ändra detta tänkesätt genom att betona att var och en av oss har en mycket större inverkan än vi kanske inser.

Utställningens visningsperiod kommer att överlappa med Världsmiljödagen den 5 juni 2023, vilket påminner oss om att om miljöförstöringen fortsätter i Thailand, kommer våra kroppar att gilla dammsugare fästa vid varje nässkulptur, som kontinuerligt absorberar och håller kvar giftiga föroreningar.

Gå med i denna växande rörelse för att förverkliga ren luft för dig och dina nära och kära genom att delta i kampanjuppropet som stöder antagandet av den thailändska Clean Air-lagstiftningen på: https://www.ThailandCAN.org

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!
Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Sales@ThePattayanews.com

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.