Royal Thai Air Force bekräftar att USA nekat försäljning av F-35-jet till Thailand

Thailand-

USA har avböjt att sälja sin femte generationens F-35 stealth stridsflygplan till Thailand på grund av problem med utbildning och tekniska krav, enligt Royal Thai Air Force (RTAF).

Thailand, som utsågs till en viktig allierad icke-NATO av USA 2003, hade förra året avsatt en budget på 13.8 miljarder baht (407.68 miljoner USD) för nya jetplan för att ersätta dess åldrande, mestadels USA-tillverkade F-5 och F. -16 fighters.

Den identifierade upp till åtta Lockheed Martin F-35A jetplan som dess mål.

Men RTAF:s talesperson ACM Prapas Sornchaidee sa i ett uttalande att försäljningen av femte generationens jaktplan var föremål för villkor som inkluderade tidsbegränsningar, tekniska krav och underhållskompatibilitet och att USA därför inte kunde erbjuda försäljningen.

F-35 är ett av världens mest avancerade stridsflygplan och anses vara en känslig export som endast säljs till USA:s närmaste allierade, som i Asien-Stillahavsområdet inkluderar Australien, Japan, Sydkorea och Singapore.

Thailand har för närvarande 12 JAS-39 Gripen-stridsflygplan tillverkade av svenska Saab utöver sina USA-tillverkade modeller, av vilka många har varit i drift i decennier.

Thailands militär har använt amerikansk teknik som går tillbaka till Vietnamkrigets era, då den var värd för amerikanska flygvapen och flottans personal vid sina baser. Thailand har under många år varit värd för årliga "Cobra Gold"-träningsövningar med USA.

ACM Prapas sa att RTAF fortfarande skulle ersätta sina F-16-jets och att USA hade erbjudit uppgraderade F-15 och F-16-modeller, som kunde överföras snabbare.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/