Thailändsk kock vinner bästa brittiska matlagningsshow

STORBRITANNIEN-

En thailändsk kvinna som lärde sig laga mat på öppen eld på landsbygden i Chiang Mai har vunnit brittisk TV:s största matlagningstävling.

Chariya Khattiyot, 40, tillägnade sin MasterChef-framgång till den bortgångne farfar som lärde henne att laga mat när han uppfostrade henne ensam.

"Det här är otroligt. Det betyder världen, solen, månen och allt för mig. Jag tror inte att något kan toppa detta”, sa hon efter att ha tagit emot sin trofé från domarna John Torode och Gregg Wallace.

"Jag är så glad. Detta bevisar bara att om du drömmer något och du jobbar riktigt hårt och du aldrig ger upp så kan du få det. Det var vad min farfar sa till mig - ge aldrig upp. Han skulle vara så stolt över mig.

"Vi hade inte mycket pengar. Jag brukade låtsas att jag hade en egen restaurang och lagade mat på öppen eld. Min farfar var min enda kund.”

Chariya triumferade över 44 andra tävlande inklusive finalisterna Anurag Aggarwal och Omar Foster i den åtta veckor långa BBC One-tävlingen.

Hennes vinnande meny i finalen 1 juni började med en thailändsk lotustuille fylld med kokosgelé, stekta kungsräkor och pomelosallad smaksatt med honung, palmsocker och kokos.

Hennes huvudrätt var en traditionell nordthailändsk khantoke som delade tallrik med wagyu ryggbiff i Hung Lay currysås, malet lamm i en kryddig tomat- och räkpasta, jackfrukt- och pilgrimsmussla, sticky rice och pilgrimsmussla.

Hon komponerade sin egen variant på jordgubbar och grädde till sin efterrätt - en jordgubbsgelé- och vaniljcremeuxring fylld med macererade jordgubbar i jordgubbslikör, pistagesvamp, jordgubbsskärvor och en jordgubbs- och thaibasilikasås.

Efter att ha växt upp i Chiang Mai, flyttade Chariya till Japan vid 22 års ålder för att studera japanska. Hon träffade sin brittiska pojkvän Adam där och flyttade till Storbritannien. De bor nu i Basingstoke, Hampshire.

Efter att ha flyttat till Storbritannien tillbringade hon sju år som distriktschef för en kafékedja innan hon startade sitt eget kafferosteriföretag 2016 och blev en mästarkafferosterare.

Chariya brinner mycket för att föra norra thailändsk mat till Storbritannien samtidigt som de använder sig av lokala råvaror.

“Thailändsk mat är inte bara Tom Yam och Pad Thai. Den har så många smaker, lager och texturer och det är fenomenalt. På många sätt är mina rätter en fusion mellan sydostasiatisk och västerländsk mat”, sa hon.

"Jag kommer definitivt att öppna några restauranger - det är säkert."

MasterChef-domaren Torode sa att Chariyas mat har "alltid varit ärlig och från hjärtat. Det är alltid spännande, det är alltid ovanligt och det har alltid varit vackert och beroendeframkallande. Och inte bara kraftfulla, spännande thailändska smaker som vi såg i början, utan också exceptionell, innovativ och spännande teknik hela vägen igenom. En riktig mästare."

Meddomaren Wallace tillade: "Chariya är enastående och en av de bästa MasterChef-tävlande jag kan minnas. Chariya har förtjust och förvånat mig lika mycket.

"Vissa av hennes skapelser är helt vackra - nästan med en konstnärs touch. Hon är en av de mest kreativa, skickliga kockar jag har sett på MasterChef på länge, länge.”

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media. Det var ett pressmeddelande till Pattaya News.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!
Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Sales@ThePattayanews.com

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.