Thai Charter Court stänger av Move Forward-partiets premiärministerkandidat Pita Limjaroenrat från sitt uppdrag

FOTO: Bangkokbiz

Nationellt —

Thailands konstitutionella domstol beslutade onsdagen den 19 juli att stänga av Move Forward-partiets ledare och premiärministerkandidat Pita Limjaroenrat från att utföra MP:s uppgifter i avvaktan på en utredning av hans medieägarmål.

Sju av de nio domarna vid författningsdomstolen röstade för att acceptera en framställning från valkommissionen (EC) mot Pita för domstolsprövning.

Förra onsdagen röstade EC enhälligt för att begära ett domstolsbeslut om Pitas valbarhet som parlamentsledamot på grund av misstanke om att han hade 42,000 14 aktier i medieföretaget iTV Plc när han ansökte i april om att bli kandidat till valet den XNUMX maj.

Enligt grundlagen är politiker förbjudna att äga aktier i medieföretag, till vilka Pita ständigt hävdar att han endast höll dem som en efterträdare för sin bortgångne far, plus att företaget redan har upphört med sin verksamhet som medieföretag innan han ansökte om att tillträda. . Frågan nu är inte så mycket aktierna utan om Pita medvetet kandiderar som premiärminister och en parlamentsledamot med vetskap om att de kan diskvalificera honom.

Avstängningen av Pita inträffade precis när parlamentet och senaten samlades i dag för att välja nästa premiärminister i en andra omröstningsomgång. Pita nominerades igen till premiärministerposten även om han inte lyckades samla tillräckligt med röster i den första omröstningen i torsdags.

Pita gick ut ur parlamentet efter att ha fått domstolsbeslutet och sa att Thailand har förändrats drastiskt sedan valet den 14 maj och önskade att hans parlamentsledamöter skulle ta hand om landet. Han ska sluta utföra MP-uppgifter tills domstolen avkunnar sin dom. Han har 15 dagar på sig att vittna och lägga fram bevis till domstolen till sitt försvar.

Under tiden förväntas parlamentet överväga överläggningar för premiärministern och eventuellt överväga andra kandidater och alternativ.

Demonstranter som var arga över domen samlades utanför parlamentet och några kastade fyrverkerier och små bloss. Sammantaget var dock sammankomsten lugn men känslosam. Move Forward Party vann flest mandat och folkomröstningar i det senaste thailändska valet, men det ser allt mer ut som att deras karismatiska och populära ledare Pita Limjaroenrat inte kommer att bli Thailands nästa premiärminister.

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.