Rayong flyttar fram partiledamot inför utredning över tidigare brottsregister

Valkommissionen (EC) har meddelat sin avsikt att driva både straffrättsliga och civilrättsliga åtgärder mot en parlamentsledamot från Move Forward Party som ställde upp i det senaste valet den 14 maj trots en tidigare brottsdom. MP i fråga, Nakhonchai Khunnarong, även känd som Ice Rayong, hade dömts och avtjänat fängelse för stöld för 24 år sedan vid 20 års ålder.

Enligt EG:s ordförande Ittiporn Boonpracong anger paragraf 98 i konstitutionen tydligt kriterier för parlamentskandidater, med ett av nyckelvillkoren att spärra personer med brottsdomar, utom under vissa villkor. Han sa att Nakhonchai Khunnarongs kandidatur därför borde ha diskvalificerats i enlighet med detta.

Dessutom kan delta i ett allmänt val trots att man vet att man inte är valbarhet anses vara ett brott enligt avsnitt 151 i MP-vallagen. EC noterade att kandidaten kan hållas ansvarig för alla kostnader som uppstår under deras kampanj enligt avsnitt 420 i Civil and Commercial Code.

Nakhonchai tillkännagav offentligt sin avgång den 27 juli efter att ha erkänt sin tidigare brottsdom, som härrörde från ett stöldfall i oktober 1999. Han kom ihåg att han när han festade med vänner upptäckte en kvinnas armbandsur på ett bord och greps av polisen när han försökte undersöka Det. Nakhonchai vidhöll sin oskuld men påstod sig omedvetet ha undertecknat ett erkännande när han satt i polisens förvar. Följaktligen dömdes han till tre års fängelse, även om hans straff halverades på grund av hans erkännande.

EC sa att det var fullt medvetet om MP:s tillkännagivande om avgång, men sa att det inte har avskräckt dem från att överväga möjligheten till brottsanklagelser enligt avsnitt 151 i den organiska lagen om MP-val. Byrån EC funderar också på en civilrättslig process för att begära ersättning för kostnaden för ett extraval.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning NNT.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/