Thailändska myndigheter håller seminarium om att bygga en hamn för stora kryssningsfartyg i Pattaya

FOTO: PRPATTAYA

Pattaya —

Thailändska myndigheter höll ett andra seminarium om det föreslagna bygget av landets första storskaliga internationella yacht-/kryssningsfartygshamn i Pattaya.

Seminariet hölls den 17 augusti 2023 på Hard Rock Hotel i Pattaya och leddes av Pisit Sirisawasdinkul, distriktschefen för Banglamung.

Hamnen är planerad att ligga vid Bali Hai Pier, vilket är en lämplig plats som kan ta emot stora kryssningsfartyg. Hamnen kommer också att ha en passagerarterminal och annan stödjande infrastruktur och bekvämligheter.

FOTO: PRPATTAYA

Pisit uppgav att byggandet av hamnen är en del av den thailändska regeringens plan för att öka kryssningsturismen i landet. Kryssningsturismen har vuxit i Sydostasien de senaste åren, och Thailand är väl positionerat för att dra nytta av denna trend, tillade han.

Hamnen förväntas börja byggas 2026 och stå färdig 2029, med kapacitet att hantera upp till 2 miljoner passagerare per år och skapa tusentals jobb.

FOTO: PRPATTAYA

Byggandet av hamnen är en stor investering i Thailands turistindustri och ett tecken på regeringens engagemang för att göra Thailand till en främsta destination för kryssningsturism, sa Pisit.

TPN media noterar dock att dessa nuvarande möten är i mycket tidiga planeringsstadier och kommer att kräva många fler möten, miljökonsekvensbedömningar, licensgranskningar, kartläggning och mycket mer innan någon konstruktion ens anses påbörjas 2026.

I andra nyheter, men när det gäller planerna för detta område, har Pattaya City försökt riva en restaurang som den säger byggdes olagligt i Bali Hai-området. Ägaren förnekar dock detta och har hotat med en stämningsansökan mot Pattaya City om de gör intrång på hans mark och försöker riva hans företag.

The Waterfront condo, ett mycket förtalat projekt beläget vid Bali Hai Pier och ett stort ögonsår som är föremål för regelbundna klagomål har också trasslats in i över hundra rättegångar, några av dem hävdar att den tidigare borgmästaren i Pattaya och stadens tjänstemän har korruption och olagligt gett tillstånd till att lägenheten byggs i ett skyddat område. Waterfront har dock en rättsordning för rivning från thailändska domstolar, på grund av bråk om vem som skulle betala för rivningen och de pågående rättegångarna, för nu fortsätter ruinerna av lägenhetsprojektet att hemsöka området.

Slutligen, trots ihärdiga rykten om ödet för Walking Street om en kryssningsterminal byggs, har stadsledare och de som planerar kryssningsterminalprojektet ständigt sagt att det inte skulle finnas några planer på att riva det världsberömda området eller ta bort nattlivet.

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.