Medical Bytes Thailand No 95 "När är stadium IV prostatacancer inte stadium IV prostatacancer?"

1.      Den 21 augusti 2022 lades Sai, inte hans riktiga namn, en 68-årig thailändsk medborgare, in på Buriram Public Hospital med akut förlamning och förlust av urinblåsan. Han hade lidit av prostatasymtom i månader innan denna fruktansvärda episod.

Vid inläggningen var hans PSA 66 ng/ml (intervall 0-4). Prostatabiopsi: Gleason-poäng: 7 på vänster sida av prostata och 9 på höger sida. Sai hade prostatacancer.

MRT av hans hals, 3 dagar efter hans inläggning, visade en osteolytisk lesion (förtunning av benet) i C7-kotan på hans hals, se exempel foto 1 (inte Sais radiologi). Enligt hans urolog och ortopediska kirurger var detta metastaserad prostatacancer i halsen som hade orsakat hans förlamning.

Den slutliga diagnosen ställd av hans specialister: Metastaserad prostatacancer i stadium IV. Rekommenderad behandling: orkiektomi, borttagning av hans testiklar.

Sai avböjde denna rekommendation.

Han skrevs ut från sjukhuset två veckor senare när hans förlamning hade förbättrats.

2. Den 13thSeptember 2022 kämpade Sai på två käppar under sin första konsultation med mig.

Jag lyssnade på hans berättelse. Av följande skäl drog jag slutsatsen att hans C7-skada och hans förlamning var separata problem och inte relaterade till hans prostatacancer.

Orsak 1. Hans förlamning var från bröstvårtorna och nedåt, i överensstämmelse med en lesion vid hans fjärde bröstkota (T4), inte från hans komprometterade C4-kota.

Orsak 2. Under hans två veckor långa sjukhusvistelse överensstämde den relativt snabba förbättringen av hans förlamning med transversell myelit, inte metastaserande cancer. Cancern skulle fortsätta att växa och öka hans förlamning.

Inom en månad hade hans förlamning löst sig helt, vilket bekräftade diagnosen Transversal Myelit.

Orsak 3. Initialt metastaserar prostatacancer undantagslöst till lokala ben och lokala lymfkörtlar, inte till kotkropparna i nacken.

Orsak 4. Prostatasekundärerna växer på ett kaotiskt sätt, se exempel foto 2. Metastaserande prostatasjukdom orsakar vanligtvis inte homogen uttunning av kotkroppen som sett i Sais fall.

Slutsats: Sai hade inte metastaserad prostatacancer i nacken och hans förlamning orsakades inte av prostatacancer i steg IV.

Jag varnade Sai för svagheten i hans C7 kota och den potentiella svårighetsgraden av tillståndet. En whiplashskada kan orsaka luxation i nacken och resultera i permanent förlamning, se exempel Foto 3.

3. Den nödvändiga benskanningen och buk-CT för att iscensätta hans prostatacancer hade inte utförts. Detta hände inte förrän i mars 2023!

I mellantiden, den 12 december 2022, genomgick Sai kirurgisk stabilisering av sin hals, från C5-T2, med Harrington-stavar och pedikelskruvar, se bilder 4, 5, 6. Efter operationen, patologirapporten på hans C7-kotkropp endast identifierade atypiska celler. Det fanns ingen metastaserad prostatamalignitet närvarande.

4. I mars 2023 fick Sai så småningom sin prostatacancer iscensatt. Resultaten: Det fanns inga tecken på systemisk metastaserande sjukdom.

Sai hade inte metastaserad prostatacancer i stadium IV. Hans sjukdom var begränsad till hans prostata. Han hade en Steg 11 prostatacancer.

Vid det här laget fick Sai tre intramuskulära Eligard-injektioner och strålbehandling varje månad. Ellegard är en hormonanalog som sänker testosteronnivåerna för att undertrycka tillväxten av prostatacancer. Det botar inte cancern.

Biverkningarna av detta läkemedel är många. I Sai inkluderade de svettning, betydande förlust av energi och impotens.

Sais PSA hade minskat till 1.54 ng/ml. Behandlingen fungerade, men han hade tappat sin libido, sin fysiska förmåga och sin livslust. Jämfört med hans aktiva premorbida livsstil verkade hans liv nu tråkigt och något glädjelöst.

Livet ska vara värt att leva.

5.      Jag recenserade Sai för 2 månader sedan. Vi diskuterade hans situation. Hans Gleason-poäng på 9 (maxpoäng: 10) visade att han led av aggressiv prostatacancer.

Men hans 10-åriga överlevnadsfrekvens var över 80 % eftersom behandlingen hade inletts medan hans tumör var i stadium 11, cancern fanns i hans prostata.

6.      Förra veckan fick han sin 3-månaders Ellegard-injektion.

Vi diskuterade hans behandling framöver. Jag rådde honom att avbryta behandlingen med Eligard, ett råd som han tacksamt accepterade. Han skulle fortsätta sin strålbehandling med extern strålning (EBRT). Jag rekommenderade att lägga till Brachyterapi, en speciell form av strålterapi, till hans ledning.

Medicinska bevis tyder på detEBRT och brachyterapi har tillsammans en överlägsen 10-års överlevnad jämfört med behandling med radikal prostatektomi, med lymfkörtelresektion och EBRT. Det är också överlägset EBRT och hormonbehandling (androgen suppressionsterapi) med Eligard.

Nästa gång han besökte sin onkolog, om det ansågs lämpligt skulle Sai begära brachyterapi. Om denna terapi var olämplig bör han överväga PARD-hämmare, en klass av läkemedel som blockerar enzymerna som är ansvariga för DNA-reparation. Denna typ av terapi har använts framgångsrikt för att behandla cancer med BRCA-mutationer.

7. De två kirurgiska specialisterna som skötte Sais vård saknade kompetens att korrekt diagnostisera hans sjukdomar. Det var den tvärgående myeliten som placerade honom på sjukhus, inte prostatacancer i steg IV.

Enligt västerländska medicinska standarder är det thailändska medicinska utbildningssystemet otillräckligt. En thailändsk medicinsk examen ger inte en thailändsk läkare rätt att utöva medicin i väst. Detta fall exemplifierar bristerna i medicinsk utbildning i Thailand och bristen på vetenskaplig kunskap och förståelse.

Dessa två "hemodlade" specialister undervisar och utbildar thailändska läkarstudenter och unga läkare i dag som ipso facto kommer att sakna adekvat medicinsk kunskap och förståelse. Det är svårt att förlita sig på hemodlade thailändska läkare som inte har fått ytterligare utbildning i väst.

8. Â Â Â Â Â Â Sai är tacksam för den transversella myeliten som förlamade honom och påskyndade hans inläggning på sjukhuset. Utan erkännandet skulle hans prostatacancer inte ha identifierats. Den tidiga diagnosen av hans cancer har förbättrat hans chans att överleva. Om hans cancer hade nått stadium IV, skulle hans framtid ha varit dyster.

Jag är övertygad om att Sai kommer att överleva åtminstone de kommande 10 åren och att hans liv kommer att vara värt att leva.

†När är prostatacancer stadium IV inte prostatacancer stadium IV?†När diagnosen är felaktig.

Av Doc Martyn

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/