UPPDATERING: Återställd CCTV-server ger robusta bevis i thailändska polisens mordfall

Nakhon Pathom -

Kriminaltekniker har lyckats återfå bilder från 13 av de 15 CCTV-kamerorna i en distriktschefs bostad, där en thailändsk motorvägspolis påstås ha skjutits ihjäl av chefens högra hand för att ha vägrat att olagligt främja sin släkting.

Först vår tidigare historia:

Befälhavaren för en mördad motorvägspolis, Pol. Maj:t Sivakorn Saibua, har enligt uppgift skjutit och dödat sig själv i en privat bostad i Pathum Thani-provinsen, efter att ha anklagats för att ha kallat den nu avlidne Pol Maj Sivakorn för att delta i den misstänktes middagsbjudning.

Nu till vår uppdatering:

Nationell biträdande polischef Pol Gen Surachate Hakparn höll torsdagen den 14 september en presskonferens för att avslöja framstegen i utredningen av mordet på Pol Maj Sivakorn Saibua, en motorvägspolis som sköts ihjäl av en högra hand till en inflytelserik underdistriktschef, Praween Chanklai, aka "Kamnan Nok".

Pol Gen Surachate sa att nya och starka bevis har hittats på den hämtade CCTV-servern som dumpades i kanalen av Kamnan Noks personal i ett försök att förstöra bevis.

I distriktschefens lokaler finns 15 CCTV-kameror, varav 13 redan har restaurerats.

Uppgifterna visade tydliga visioner och ljud av gästerna, av vilka de flesta var poliser, under middagsbjudningen där Pol Maj Sivakorn dödades.

Pol Gen Surachate sa att de återställda bilderna gav användbar information om mordet, men han vägrade att ge informationen till pressen på grund av potentiell påverkan på utredningen.

Till en början visade sig alla poliser som var häktade för sin närvaro på festen men som inte lyckades gripa den beväpnade mannen ha tillhandahållit vittnesmål som stred mot bevisen i filmerna.

Videon visade också tydligt att Kamnan Nok var den som beordrade skjutningen, enligt Pol Gen Surachate. Han bekräftade också att mördaren var Kamnan Noks livvakt, Thananchai Manmak, som är avliden efter att ha blivit skjuten under en skjutning med arresterande poliser.

Pol Gen Surachate sa att ytterligare åtal kommer att väckas mot de fängslade poliserna för falska uttalanden.

Andra viktiga frågor som behövde utredas ytterligare är de ekonomiska vägarna för Kamnan Nok och byggprojektbud som hans byggföretag fick från staten, och hans skattehistorik, sa den biträdande rikspolischefen.

Om han befinns skyldig kommer Kamnan Nok att åtalas för penningtvätt och hans tillgångar kommer att förverkas.

Polisen förhör också ett viktigt vittne – en ordningsvakt hemma hos Kamnan Nok, som sågs bära en pistol vid ingången till lokalen.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.