PM uttrycker stöd för andra Chiang Mai flygplats

PRESSMEDDELANDE:

Premiärminister Srettha Thavisin har uttryckt sitt stöd för Airports of Thailand (AOT) förslag att bygga en andra flygplats i Chiang Mai-provinsen inom sju år, och noterar att projektet kommer att hjälpa till att möta den ökande efterfrågan från besökare till den norra turistprovinsen.

AOT lämnade projektdetaljer till premiärministern under hans flygplatsbesök i Chiang Mai, tillsammans med flera högt uppsatta tjänstemän, inklusive transportminister Suriya Juangroongruangkit, minister för digital ekonomi och samhälle Prasert Jantararuangtong och vice finansminister Julapun Amornvivat.

Den nya flygplatsen planeras att ligga i Ban Thi-distriktet i Lamphun-provinsen och täcka cirka 11 kvadratkilometer land. Denna utveckling förväntas öka Chiang Mais passagerarkapacitet från åtta miljoner till 20 miljoner resenärer årligen, vilket potentiellt ökar vinsten från 2 miljarder till 3 miljarder baht per år. Projektet beräknas kräva en investering på 70 miljarder baht, och det förväntas vara slutfört inom en sjuårig tidsram.

AOT informerade också premiärministern om planer på att utöka Chiang Mais flygplats öppettider för att tillhandahålla 24-timmars flygtjänster. Medan premiärministern erkände de potentiella ekonomiska fördelarna, uttryckte han också oro över miljö- och hälsoeffekter för närliggande samhällen.

För att ta itu med oro som nyligen tagits upp av lokalbefolkningen, bekräftade AOT att buller från flygplatsverksamhet kommer att förbli inom säkerhetsstandarderna. Byrån tillade att offentliga utfrågningar i områden som påverkas av de utökade flygplatstjänsterna kommer att sammankallas för att tillåta invånarna att ytterligare diskutera projektet.

Premiärministern instruerade också AOT, Immigration Bureau och relevanta statliga myndigheter att förbättra säkerhetsåtgärderna under den kommande frivisumpolicyn för turister från Kina och Kazakstan, planerad att löpa från den 25 denna månad till den 29 februari nästa år.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.