Teo Boon Ching dömd till 18 månaders fängelse för storskalig handel med noshörningshorn

PRESSMEDDELANDE:

NEW YORK – Teo Boon Ching, alias Zhang, Dato Sri, och Gudfadern, 58 från Malaysia, dömdes till 18 månaders fängelse för att ha konspirerat för att trafikera hundratals kilo noshörningshorn värda miljontals dollar som involverade illegal tjuvjakt av många noshörningar, en utrotningshotad djurart. Straffet utdömdes den 19 september 2023 av den amerikanske distriktsdomaren Paul A. Crotty i Southern District of New York.

Ching, som utlämnades från Thailand, är den sjätte storskaliga djursmugglaren som dömts i mål som nyligen väckts av den amerikanska åklagarmyndigheten för New Yorks södra distrikt, som också involverade utlämning av flera individer från flera länder i Afrika. Ching och hans associerade enheter sanktionerades tidigare av det amerikanska finansdepartementets kontor för kontroll av utländska tillgångar (OFAC) i enlighet med EO 13581, med ändringar.

"Smuggling av vilda djur är ett allvarligt hot mot naturresurserna och det ekologiska arvet som delas av samhällen över hela världen, vilket berikar tjuvjägare som är ansvariga för den meningslösa illegala slakten av många utrotningshotade noshörningar och främjar marknaden för dessa olagliga produkter," sade USA:s advokat Damian Williams för södra distriktet i New York. "Den omfattande meningen visar kontorets beslutsamhet att använda alla verktyg som står till vårt förfogande för att säkerställa skyddet av hotade arter."

Enligt åtalet och andra handlingar som lämnats in i fallet, samt uttalanden som gjorts i domstolsförfaranden, var Ching medlem i en transnationell kriminell konspiration involverad i storskalig internationell handel med och smuggling av noshörningshorn för att sälja till utländska köpare, inklusive köpare representerade på Manhattan.

Handel som involverar utrotningshotade eller hotade arter bryter mot flera amerikanska lagar samt internationella fördrag implementerade av vissa amerikanska lagar. Under loppet av konspirationen och relaterat beteende, konspirerade Ching för att transportera, distribuera, sälja och smuggla åtminstone cirka 219 kilo noshörningshorn som ett resultat av tjuvjakten av många noshörningar och med ett uppskattat värde på minst cirka 2.1 miljoner dollar.

Läs mer: https://th.usembassy.gov/teo-boon-ching-sentenced-to-18-months-in-prison-for-large-scale-trafficking-of-rhinoceros-horns/

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.