Medical Bytes nr 98: †Ta hand om dina stamceller och de kommer att ta hand om dig.

Medicinska bytes nr 98: †Ta hand om dina stamceller och de kommer att ta hand om dig.

Ursprungligen publicerad 28-10-2023

Följande är en gästredaktion och åsikt av Doc Martyn, en regelbunden bidragsgivare. Dessa är helt och hållet hans åsikter och uttalanden och kanske inte nödvändigtvis återspeglar dem från The Pattaya News Company Limited.

1. Philip kom för att träffa mig på uppdrag av Ren, en snäll man som är administratör för gruppen: Pattaya City Expats Club, eller förkortat PCEC. Detta är en fin, medkännande och dynamisk grupp som ger stöd till sina i riskzonen, ensamstående, äldre, svaga medlemmar som bor ensamma.

Philip lider av perifer neuropati, domningar i fötterna. Han blev allt mer ostadig.

Ren hade blivit intresserad av stamcellsförbättring och han föreslog att Philip skulle prova terapin, vilket han gjorde. Dessutom rådde Ren Philip att träffa mig för ett medicinskt utlåtande om hans neuropati.

2. Philip är 88 år gammal. Han är en förtjusande man som kämpar med sitt tjat. Han har lidit av en långsamt progressiv bilateral sensorisk neuropati i fötterna i 8 år.

Tidigt under hans sjukdom bekräftade en medicinsk bedömning att han led av sensorisk neuropati. Hans blodprov indikerade att detta orsakades av en IgM-gammopati, även känd som en monoklonal gammopati av obestämd betydelse, eller MGUS. En gammopati är ett överskott av protein i blodet som produceras av benmärgen. MGUS förekommer främst hos äldre (>70 år) män. Liksom i Philips fall kan MGUS orsaka perifer neuropati.

Hos 1 % av patienterna kan överskottet av proteinproduktion utvecklas till en cancer, som kallas multipelt myelom, eller andra allvarliga komplikationer.

3. Människan har tre nervsystem:

-Hjärnan eller centrala nervsystemet, CNS.

-Det perifera nervsystemet, PNS, som styr kroppen.

-Det autonoma nervsystemet, ANS, som styr kroppens organ, t.ex. hjärtat, tarmarna, lungorna. ANS är inte relevant för denna diskussion.

-Även om det inte är perfekt, för att kompensera för skador, är hjärnan kapabel till neurogenes, växande nya celler och neuroplasticitet, utveckling av nya nervbanor och synapser. Stamcellsmobilisering kan gynna detta system.

-Nervcellerna i PNS finns i ryggraden, varifrån neuronets axon kombineras med andra axoner för att bilda nerverna i PNS. Vissa av dessa axoner, och nerverna i vilka de finns, är verkligen mycket långa och sträcker sig från ryggraden till tåspetsen, se bild 1.

Om myelinskidan och axonet på en nerv är skadad, kallad axonotmesis, är regenerering av det skadade axonet möjlig, om än långsamt, regenererande med cirka 25 mm/månad. Stamceller verkar inte vara aktiva i denna process. När en nerv skärs av, om den inte sys tidigt, kommer regenerering inte att ske.

I Philips fall kommer stamcellsförbättring inte att reparera skadan på hans PNS. Om stamceller ersatte de skadade nerverna från hans rygg till fötterna, vilket inte kommer att hända, skulle de begynnande cellerna utsättas för samma degenerativa störning, hans gammopati, som orsakade degenerationen av axonerna i första hand.

4. Så vad kan göras för Philip?

Philips förlust av sensorisk perception, beröring, i hans fötter innebär att hans hjärna berövas perifer sensorisk input, så kallad proprioception.

Hos människor finns det två typer av proprioception:

-Medveten proprioception realiserad av Cerebrum, den Neo(nya)-Cortex i den mänskliga hjärnan, se bild 2, och

-Omedveten proprioception, realiserad i lillhjärnan eller hindhjärnan, se bild 3.

Under Philips första konsultation, när han kämpade med sin käpp mot stolen, var hans förlust av omedveten proprioception uppenbar. Hans hjärna använde den medvetna proprioceptionen av hans syn för att orientera sig.

När denna medvetna uppfattning går förlorad kommer hans hjärna att söka input från sin omedvetna proprioception.

Jag bad Philip stå och blunda. För att kompensera för förlusten av input från hans ögon, hans hjärnan fick hans kropp att svaja försiktigt från sida till sida. Genom att göra detta fick hans hjärna positionell omedveten proprioception från hans knän och höfter.

Det enkla ögonstängningstestet visade att Philips balans avsevärt äventyrades. Han riskerade fall och höftfraktur, vilket vid hans ålder kan leda till döden, inte från frakturen i sig, utan komplikationerna som uppstår därav.

För att förbättra sin stabilitet bad jag Philip att byta ut sin käpp med en "4-fots" käpp för utomhusbruk, vilket han gjorde, se bild 4. Han ägde redan en Zimmer Frame som han använde hemma.

Han kommer att fortsätta att använda sin TENS-maskin för att stimulera sina degenererade nerver, men tyvärr, med en Gammopati-inducerad perifer nervskada, kanske ingen nytta uppnås.

Under tiden har Philip ytterligare blodprov för att bedöma sin cancerstatus.

5. Sedan dinosauriernas/reptilernas ursprung för 500 miljoner år sedan och däggdjuren för 210 miljoner år sedan, har stamceller producerat och räddat liv:

Den eleganta befruktningsprocessen, när spermierna och ägget går samman för att bilda en enda embryonal (aka pluripotent) stamcell. Denna enda cell förökar sig sedan för att producera en komplett levande människa.

De vanliga stamcellerna, ämnet för denna diskussion, produceras huvudsakligen av och överlever i benmärgen, tills de uppmanas att reparera skadad vävnad.

6. För cirka 300,000 XNUMX år sedan, i Afrika, utvecklade en underavdelning av Hominin-gruppen en förstorad framhjärna, Neo-Cortex. Denna avvikelse skapade människor, Homo Sapiens (latin: "Wise Man". Deras förstorade framhjärna, cerebrum, skilde dem från de andra hominingrupperna; Homo erectus, Homo habilis etc.

Tidiga människor tillbringade en stor del av sin dag med att samla växter och jaga eller rensa djur. Om de lyckades skulle de äta den dagen.

För cirka 164,000 XNUMX år sedan började människor samla och tillaga skaldjur.

För cirka 12,000 XNUMX år sedan förändrades människor från att vara jägaresamlare till jordbruk och vallning. Tack vare vår stora framhjärna började vi producera mat och förändra det naturliga landskapet. Människor är det enda djur som kan förvandla jordens yta.

Denna övergång till jordbruk förebådade början på slutet för vår arts anpassade liv. Maten blev riklig och nyttig. Sedan blev det bearbetat och bekvämt, men saknade tillräcklig näringsnytta.

Går framåt till idag; överseende och frosseri (människor var aldrig menade att konsumera 3+ måltider/dag) nu råder. Människor lider medicinskt av denna storhet, liksom deras stamceller.

7. Om du vill förbättra din hälsa och dina stamceller, och din livslängd, följ dina avlägsna förfäders beteende; träning och intermittent fasta. Dessutom rökte de inte och de drack inte alkohol. Sluta med extravagans, girighet, frosseri och lättja. Respektera dig själv och behandla din kropp som ett tempel.

Andra specifika sätt att förbättra stamcellsförstärkningen inkluderar: Stoppa all stress, sluta socker, ät medelhavskost, drick te (grönt eller svart) och konsumera kakao 85(+)% matlagningschoklad dagligen, se bild 5. Dessa förändringar bör hjälpa din sökande.

8. Återvänder till Philip; om hans hematologi indikerar att han har cancer i benmärgen, kommer Rens adjuvanta stamcellsförstärkningsterapi att vara både fördelaktig och fördelaktig.

Friska och fungerande stamceller är en nödvändighet.

†Ta hand om dina stamceller och de kommer att ta hand om dig.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/