Medicinska bytes Thailand Nummer 101: 82 procent av medicinska diagnoser kan göras på enbart historik

Följande är en gästartikel. Deras åsikter och uttalanden är helt deras egna. Information om författaren, Doc Martyn, finns längst ner i artikeln.

Medical Bytes Thailand nr 101: "82% av medicinska diagnoser kan ställas enbart på grund av historien"

Publicerad 16 / 12 / 2023

1. Historien som berättas av Gary, Jess pappa: Jess, 26 år gammal, började känna ett slags tryck i sin nedre högra mage för ungefär tre veckor sedan (ungefär 20 nov). Känslan av tryck (och av att något svullnade inuti henne) fortsatte att öka. För drygt en vecka sedan började det kännas smärtsamt och obehagligt. Hon hade inte feber.

I fredags (1 dec) blev det akut. Hon åkte till BKK-sjukhuset i Chiang Mai. Läkaren sa att det kan vara blindtarmsinflammation eller cystor på äggstockarna eller njursten. De skulle behöva göra en datortomografi. På grund av kostnaden (฿17,000 XNUMX) gick Jess till akuten på Nakornping (ett statligt sjukhus), där de gjorde en datortomografi och blodprover. De sa att det fanns något tecken på en infektion, men ingen blindtarmsinflammation (eller något annat).

På tisdagen hade hennes tillstånd inte förbättrats. Hon ville inte prova ännu en slumpmässig sjukhusläkare. Hon sökte upp en thailändsk läkare som verkade ha viss erfarenhet av kvinnors hälsa och gynekologiska problem. Den kvinnliga läkaren skrev ut ett smärtstillande medel och två antibiotika, Cobay och Amoxiclav, för en urinvägsinfektion, en UVI.

Efter ytterligare ett par dagar (torsdag 7:e) var det ingen förbättring. Så hon provade Ram Private Hospital i Chiang Mai. Läkaren sa att han inte kunde se allt på datortomografin, särskilt äggstockarna var mörka. Han behövde göra ett ultraljud. (Författarens kommentar: Äggstockarna var tydligt synliga på datortomografin! Ett ultraljud krävdes inte. Fortsätt att pengarna rullar in!) Jess fick veta att hon hade PID, bäckeninflammatorisk sjukdom. Hon blev instruerad att sluta med antibiotika för hennes urinvägsinfektion. Hon fick ett antibiotikum intravenöst (Ceftriaxone) och ordinerade Metronidazol (400 mg 3X/dag) och Doxycyklin (100 mg 2X/dag).

Efter 5 dagar visade urinodlingstestet som beställts av GP ingen UVI.

På söndagen, eftersom hon inte kunde få några svar via telefon, återvände Jess till Ramsjukhuset med sina urinprovsvar. Hon blev tillsagd att komma in för att prata med läkaren. Men istället undersökte en annan läkare henne på nytt. Den nya läkaren föreslog att det kan vara ett muskeltillstånd och ville skriva ut smärtstillande. Han nämnde att hon hade cystor på äggstockarna, men de är väldigt små. De debiterade henne ฿1000, trots att de sa till henne att det inte skulle tas någon avgift för att diskutera det tidigare samrådet.

Så, som befarat, ännu en springande och vild gåsjakt och inte klokare!

2. Gary kontaktade mig i söndags för att få min åsikt. Han skickade mig den tidigare nämnda historien. Om man bara extrapolerar från denna medicinska historia, blir det medicinska missödet uppenbart i detta fall.

3. A. Den initiala differentialdiagnosen; Blindtarmsinflammation, ovariecysta eller njursten:

-Inledningsvis orsakar blindtarmsinflammation smärta runt naveln. När sjukdomen fortskrider flyttar smärtan till McBurneys punkt, se bild 1 (omslagsfoto) Vidare försämras blindtarmen snabbt när den väl är infekterad, vanligtvis inom 2-3 dagar, vilket ger feber och betydande svaghet. Den utdragna karaktären av Jess sjukdom, fördelningen av hennes smärta och frånvaron av feber stämde inte överens med blindtarmsinflammation.

-Cystor på äggstockarna är vanligtvis asymtomatiska. Ibland kan de orsaka uppblåsthet och smärta i nedre delen av magen och/eller smärta i nedre delen av ryggen. Jess smärta var inte typisk cystsmärta i äggstockarna.

-Njursten orsakar akut svår intermittent koliksmärta som strålar från flanken in i ljumsken. Jess smärta var inte typisk för renal lithiasis.

Således orsakades inte Jess smärta av något av dessa tillstånd.

B. Allmänläkarens diagnos av UVI: Jess hade inte urineringsfrekvens, dysuri (smärtsam urinering) eller grumlig urin. Hon hade inget urinvägsinfektion, men hon fick starka antibiotika.

C. PID orsakar feber, flytningar och smärta i nedre delen av buken/bäckenet. Diagnosen PID var felaktig, men hennes antibiotika ändrades i enlighet med den nya diagnosen.

4. Jess medicinska berättelse visade att hon inte hade någon infektion av något slag. Det "långvariga" obehaget, 2 veckor, i höger sida av hennes nedre del av magen antydde antingen en kolon, tjocktarm, problem eller patologi i bäckenorganen. Hon var inte förstoppad. Debuten av akut smärta den 1 december antydde en sprucken högersidig ovariecysta. Denna provisoriska diagnos ställdes enbart från hennes symtom.

5. Hennes patologi- och röntgenresultat, som kom dagen efter, bekräftade den provisoriska diagnosen. Datortomografin av hennes bäcken visade att hon hade en sprucken högersidig ovariecysta, se bild 2 med ascites, vätska, i hennes påse av Douglas, se rapport 3. Hennes andra tester bekräftade att hon inte hade en blodinfektion, se bild 4, inte heller en blåsinfektion, se bild 5, eller PID.

6. Jess sågs av fem olika thailändska läkare som, trots att hon hade patienten framför sig med sina patologi- och röntgenresultat, inte en enda kunde identifiera denna, relativt lätta, diagnos.

7. Det som bekräftade diagnosen var den sista kommentaren till rapporten om Jess CT-skanning: 'Minimal ascites i bäckenhålan, ospecifik'. Ascites är en ansamling av vätska i bukhålan. I Jess fall var det vätska i bäckenhålan, aka påsen av Douglas. Denna vätska kom från hennes spruckna högersidiga ovariecysta. Fem thailändska läkare missade, eller ignorerade, detta betydande radiologiska fynd. Detta tyder på att dessa fem thailändska läkare inte förstod implikationen av icke-specifik bäckenascites.

I många år har jag skrivit om den dåliga standarden för thailändsk medicinsk utbildning. Som diskuterats i tidigare MBT-inlägg anser Western Medical Colleges att den thailändska läkarutbildningen är otillräcklig. Thaiutbildade läkare får inte utöva medicin i väst utan ytterligare utbildning och undersökning.

Som sagt, det kommer inte att ske någon förändring i bristerna hos thailändsk utbildade läkare, som framgår av denna MBT, såvida inte och tills varje thailändsk läkare hålls personligen ansvarig, med en penningavgift, för sina fel.

8. "82% av medicinska diagnoser kan göras på enbart anamnes" (Ref: JR Hampton: Relativt bidrag från anamnestagning, fysisk undersökning och laboratorieutredning till diagnosen och hanteringen av medicinska polikliniska patienter: BMJ, maj 1975.)

Tillägg: Under de senaste 6 åren har jag som pensionerad läkare bosatt i Buriram erbjudit andra åsikter om alla medicinska frågor. Jag flyttade nyligen till Pattaya. Som i det här fallet, om du bor utanför Pattaya, tillhandahålls telefonkonsultationer. För assistens; vänligen kontakta mig, Doc Martyn, på Facebook eller ring Dao på 095 414 8145.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/