Tvist om borttagandet av Khru Kai Kaeo-statyn leder till rättsliga förfaranden i Bangkok

Bangkok—

Klockan 8:00, den 28 december 2023, höll Pairot Thungthong, ägaren till Night Bazaar Hotel, Chatuchak, Bangkok, en religiös ceremoni för att ta bort en kontroversiell staty, Khru Kai Kaeo, från närheten.

Läs om den kontroversiella statyn där buddhister motsatte sig etableringen i hjärtat av Bangkok.

Thepparit Pansuk, verkställande direktör för Khru Kai Kaeo Co. Ltd., motsatte sig dock Pairots beslutsfattande och stötte på advokaten från Night Bazaar Hotel.

Mr Chalong Chanhom, advokaten, hävdade att det är nödvändigt att ta bort den kontroversiella statyn eftersom området för Thailands statliga järnväg inte kan tillåta andrahandsuthyrning. Statyn beordrades att tas bort inom 30 dagar efter att ha mottagit ett meddelande från tjänstemän från Thailands statliga järnvägsstation.

Night Bazaar Hotel-sektorn var tvungen att betala böter på 1.3 miljoner baht för att fortsätta avtalet om att hyra området, sa Chalong.

Det har också varit riklig diskussion på nätet, konstaterar TPN Media, om den thailändska konstitutionen som ger religionsfrihet och om borttagandet av statyn, framför allt driven av buddhistiska religiösa aktivister, kan vara ett brott mot detta. Religiösa aktivister har dock pekat på lagliga regler för andrahandsuthyrning för avlägsnandet och hävdar att det inte är religiöst motiverat, vilket har ifrågasatts av några andra online.

Efter förhandlingar i mer än 30 minuter kom de två parterna överens om att göra upp ytterligare i domstolsförfaranden eftersom Thepparit enligt uppgift hävdade rätten till ett hyreskontrakt i området där Khru Kai Kaeo var etablerad, rapporterade thailändska nationella medier.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.