Kontroversen om Thaksin fortfarande på ett sjukhus kontra ett thailändskt fängelse fortsätter

Nationell-

Den 3 januari 2024 publicerade Mr. Somchai Srisutthiyakorn, en före detta valkommissionär, på Facebook angående Mr. Thaksin Shinawatras fall om att få medicinsk behandling på polisens allmänna sjukhus och påstådd urskillningslös behandling av fångar.

Den thailändska kriminalvårdsmyndigheten gav ett officiellt uttalande angående fallet den 6 januari, där de klargjorde att i fall som involverar behandling som överstiger 120 dagar och som fortfarande pågår förfaranden, är dessa åtgärder under thailändska standardriktlinjer för styrning.

Processerna måste utföras enligt lagar, förordningar och arbetsrutiner med strikt efterlevnad, med hänsyn till såväl frihetsrättigheter som mänskliga rättigheter sa det thailändska kriminalvårdsdepartementet.
Det krävs alltså tid för att noggrant överväga omfattande information för beslutsfattande, för att förhindra skador på regeringen samtidigt som patientens hälsotillstånd prioriteras.
När det gäller frigivningen av fångar för extern medicinsk behandling har den thailändska kriminalvårdsavdelningen gått vidare enligt lagbestämmelser, enligt dem.

Även om fångarna får behandling utanför fångenskapen måste de fortfarande följa reglerna och föreskrifterna från kriminalvårdsavdelningen strikt, i likhet med andra fångar, sade tjänstemän.
Alla åtgärder som vidtas måste godkännas av tjänstemännen och är inte undantagna från några privilegier. Därför skiljer sig inte beteendet hos fångar som behandlas på externa sjukhus från att vara fängslade i fängelset., hävdade tjänstemän.

Aktivister fortsätter att pressa den thailändska kriminalvårdsavdelningen att tillåta dem att besöka Thaksin och självständigt avgöra om hans medicinska tillstånd skulle hindra honom från att sitta i ett normalt fängelse och även att avgöra om han har några speciella privilegier på sjukhuset. Samtidigt har kriminalvårdsavdelningen fortsatt att vägra och sagt att denna åtgärd skulle kränka en medicinsk patients rätt till integritet och bryta mot mänskliga rättigheter om uppförandet av personer med hälsotillstånd.

Aktivisterna har förklarat att även om de förstår oron kring medicinsk integritet handlar just denna fråga om rättvisa och jämlikhet för alla fångar och att säkerställa förtroende och transparens i det thailändska rättssystemet, vilket säkerställer att ingen fånge, oavsett hur rik eller ansluten, skulle ha någon speciell privilegier eller rättigheter. Aktivisterna har sagt att det inte skulle finnas något behov av att släppa detaljer om några medicinska tillstånd, bara för oberoende individer från tredje part att privat besöka och öppet granska påståendena från det thailändska kriminalvårdsdepartementet och säga att det inte finns någon favoritism och verifiera att Thaksin verkligen är sjuk. De fortsätter att trycka på för att besöka Thaksin inom en snar framtid i vad som håller på att bli en potentiell stor politisk fråga.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.