Thailand och Ryssland stärker industrisamarbetet

PRESSMEDDELANDE: 

Industriministeriet har avslöjat att Ryssland uttryckt intresse för att introducera stålprodukter till Thailand, tillsammans med andra produkter som elektrisk utrustning och batterier.

Pimphattra Wichaikul, industriminister, sa att den ryska federationens handelsrepresentation i kungariket Thailand nyligen diskuterade med Thai Industrial Standards Institute (TISI) om standarder och regler relaterade till import av TISI-reglerade varor till Thailand. För närvarande finns det 144 artiklar relaterade till allmän säkerhet under TISI:s ansvarsområde.

Ryssland rankas som Thailands 37:e handelspartner och den första inom Eurasian Economic Union, som omfattar Ryssland, Kazakstan, Vitryssland, Armenien och Kirgizistan.

Den största exporten till denna region inkluderar bilar, utrustning och komponenter, som står för 30-40% av det totala exportvärdet. Följande är gummiprodukter, jordbruks- och livsmedelsprodukter, elektriska strömbrytare och kontrollpaneler och sanitetsartiklar för att förebygga infektionssjukdomar som gummihandskar och kondomer.

År 2023 uppgick handelsvärdet mellan Thailand och Ryssland till 53.44 miljarder baht. Thailand exporterade varor värda 29.22 miljarder baht till Ryssland och importerade varor till ett värde av 24.21 miljarder baht, vilket resulterade i ett handelsöverskott på cirka 5 miljarder baht.

När det gäller industriellt samarbete undertecknade Thailands industriminister ett samförståndsavtal (MoU) med Rysslands industri- och handelsministerium.

Samförståndsavtalet syftar till att stärka samarbetet inom industriell utveckling, med fokus på teknik och innovation. Det strävar också efter att främja samarbete inom industriell utveckling, särskilt mellan nystartade företag och små och medelstora företag, och stöder informationsutbyte för att främja investeringar i Thailands östra ekonomiska korridor (EEC) och Rysslands region Fjärran Östern, bland andra initiativ.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.