Inga enkla svar på Pattayas hemlösa problem

Under de senaste dagarna har det varit flera nyhetsartiklar från oss som täcker både klagomål från lokala invånare och turister och relevanta myndigheters svar på vad som verkar vara ett växande problem med hemlösa i Pattaya och Jomtien-området.

Till exempel, precis den gångna helgen greps fjorton thailändare runt Jomtien efter många klagomål på att hemlösa individer konsekvent var berusade och drogpåverkade och orsakar problem för människor runt Jomtien Beach. Sex av dem testade positivt för illegala droger.

Annan Hemlös man i Jomtien greps i helgen för att ha stulit en australisk ex-pats elcykel.

Förra veckan, flera migranttiggare från närliggande länder, några med små barn, arresterades i Pattaya och befunnits vara illegalt i landet. Det fanns också farhågor om om barnen hade blivit utsatta för människohandel och det utreddes vid presstid.

För ungefär en vecka sedan, en psykiskt sjuk hemlös kvinna lade sig ner mitt på den livliga Pattaya Beach Road och blev påkörd av trafiken och skadades allvarligt.

Alla dessa De senaste incidenterna har också haft fortsatta klagomål från lokalsamhället för myndigheter att "göra något" åt hemlösa problemet i Pattaya.

Men, man måste fråga sig, vad exakt ska göras? Det har verkligen funnits en mängd olika förslag och tankeprocesser och jag kommer att ta upp några av dessa nedan.

För det första har Chonburi förvisso ett hemlösa skyddscenter och de utför mycket arbete, tvärtemot vad man tror, ​​men som många hemlösa stiftelser runt om i världen kan de inte hjälpa dem som inte vill ha hjälp och dessutom är underfinansierade i form av budgetar för att hjälpa behövande.

För thailändska tiggare, som nästan alla inte är från Pattaya och ursprungligen från Issan i nordöstra Thailand, erbjuder skyddscentret och lokala Chonburi-tjänstemän de hemlösa en gratis bussbiljett för att åka hem, där vissa, men inte alla, har fortfarande familj.

Ett fåtal hemlösa använder det här erbjudandet men många andra gör det inte. Trots allt är Pattaya, med sina stora turistantal, stränder och bekväma miljö (ja, förutom säsongsbetonade luftföroreningar, men det är ett helt annat ämne) verkligen att föredra framför avlägsna landsbygdsbyar. Det är relativt lätt för hemlösa att tigga pengar i Pattaya från turister och när pengarna är låga äter du i lokala tempel eller får hjälp från olika välgörenhetsorganisationer.

Så vad händer efter att en hemlös vägrat hjälp? Även om det finns olika thailändska lagar mot tiggeri och att sova offentligt fungerar inte fängelse och bötfällning av hemlösa vanligtvis enligt tjänstemän så de försöker i allmänhet bara flytta hemlösa "utom synhåll, ur sinnet". Detta brukar inte fungera länge då det trots allt är svårt att tigga från turister när man är i ett avskilt område. Uppriktigt sagt är många av de hemlösa också psykiskt sjuka och beroende av droger och alkohol och föredrar att dricka och festa på stränder och andra allmänna utrymmen.

Det finns verkligen inga enkla svar, även om förslag vanligtvis är att antingen genomdriva lagar mot att vara hemlösa mer strikt, i huvudsak göra de hemlösa till kriminella, eller att försöka ta sig till vägen som orsakar problemet och tillhandahålla en väg för dem som är hemlösa att komma åt. tillbaka på fötterna, få hjälp för eventuella psykiska problem, få ett jobb och få en plats att bo på, även om det är ett gruppboende. Detta senare tillvägagångssätt kräver naturligtvis mycket mer arbete än att kasta hemlösa i fängelse och kräver en betydligt högre budget.

För de migranter som är hemlösa är majoriteten vanligtvis från Kambodja och utvisning eftersträvas generellt som det första alternativet. Men på grund av de porösa gränserna och hur lätt det är att tjäna pengar på att tigga i Pattaya (nyligen arresterade hemlösa tiggare sa att de tjänade tusen baht om dagen i snitt), passerar många bara olagligt gränsen igen och återvänder. Det finns till och med några hemlösa utlänningar i Pattaya som, när de så småningom konfronteras med thailändska myndigheter, vanligtvis deporteras om de hittar pengar att lämna, men som ofta lämnas ensamma om de inte orsakar några problem för samhället som att fylla immigrationsfängelsecentret i Bangkok med människor utan pengar att betala för flyget hem är inte heller en lösning.

Under tiden, eftersom tält kan ses dyka upp i vissa delar av Pattaya, även på trottoarer, ger det verkligen ett negativt intryck på många turister. Men att flytta problemet utom synhåll genom att säga till de hemlösa att hålla sig borta från stränderna och allmänna områden löser inte problemet och är inte en långsiktig lösning.

Vi vill notera att enligt vår redaktions åsikt är detta inte toppen av hemlöshet i Pattaya, det var mycket värre under den åtta månader långa lockdownen för covid-19 2021. Det fanns dock inga turister vid den tiden och inga arbetstillfällen totalt sett så det var en helt annan situation än den nuvarande.

Pattaya står inför några tuffa beslut om hur man ska ta itu med det som verkar vara ett växande problem och balansera den hemlösa befolkningen i Pattaya utan att göra dem till kriminella samtidigt som man skyddar turistindustrin och turisternas säkerhet.

Vad skulle DU föreslå för att lösa problemet med hemlösa i Pattaya? Berätta för oss kl Editor@thepattayanews.com.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/