Thailändska studentaktivister står inför rättsliga åtgärder för påstådd störning av den kungliga processionen i Bangkok

Nationell-

Den 7 februari 2024 stod Thantawan "Tawan" Tuatulanon, en 20-årig studentaktivist, och hennes vänner inför rättsliga förfaranden efter att ha kört fort för att kapa ett körfält och tutat under prinsessan Sirindhorns procession på Phahonyothin Expressway. Det gjorde att polisen i tjänst kunde avlyssna och fånga dem kort efter.

Polisen uppgav inledningsvis att trafiken fungerade normalt under kortegen då det inte fanns någon vägspärr. Men efter att händelsen blev viral och visade ett argument mellan Thantawan och polisen, kritiserade många thailändska nätanvändare händelsen angående lämpligheten av Thantawans agerande och begärde att polisen skulle vidta rättsliga åtgärder.

Den 10 februari 2024 genomförde Din Daeng-poliser en utredning för att samla bevis och utfärdade en kallelse till Thantawan och hennes vänner för att erkänna anklagelserna. Men Thantawan och hennes vänner misslyckades med att rapportera sig själva vid det första samtalet och försökte enligt uppgift skjuta upp rapporten till den 20 februari eftersom de hävdade att de hade personliga ärenden att sköta.

Den 9 februari 2024, Pol. General Torsak höll ett möte med relevanta myndigheter för att fastställa riktlinjer för att betona intensiteten i polisernas agerande när de utför sina uppgifter för att säkerställa säkerheten för Kungliga processionen och underlätta trafiken. Om någon olaglig handling upptäcks kommer polisen utan undantag vidta allvarliga rättsliga åtgärder mot dem.

Vidare skulle riktlinjerna för allmänhetens användning av vägarna under Kungliga processionen göras offentligt för att säkerställa trafiksäkerheten, sa Pol. Gen Torsak.

Nyligen, den 12 februari 2024, höll Thailands premiärminister Srettha Thavisin ett möte angående incidenten med högt uppsatta tjänstemän inklusive Pol. Gen Torsak. Enligt Srettha diskuterade de åtgärder för att upprätthålla säkerheten för den kungliga processionen eftersom rojalister var viktiga figurer i Thailand.

Emellertid, Pol. General Torsak trodde att förtalshandlingen från Thantawan och hennes vänner hade en oidentifierad grupp som stödde dem. Polisen ålades att arbeta proaktivt med att samla bevis för vidare rättslig behandling.

Inom två dagar skulle polisen utfärda en arresteringsorder på relaterade anklagelser till de inblandade i händelsen, sade Pol. Gen Torsak.

Thantawan 'Tawan' Tuatulanon, och två andra aktivister, Natthanon 'Frank' Chaiyamahabutr, och Naphasin 'Sai Nam' Trirayapiwat har alla arresterats på kvällen den 13 februari i samband med olika anklagelser för händelsen.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.