Thailändska journalister fängslade av hemlig polis för påstått stöd för vandalism på Wat Phra Kaews mur

Nationell-

Den 12 februari 2024 rapporterade Prachatais nyhetsmedia att en Prachatai-reporter och en frilansfotograf tillfångatogs av hemlig polis för att de påstås ha stött vandalism på forntida platser med meddelanden mot Section 112 och anarkistiska symboler den 28 mars 2023.

Enligt Prachatai media följde Prachatai-reportern, offentligt identifierad som Mr. Natthaphon Meksophon, och en frilansfotograf för Prachatai, offentligt identifierad som Mr. Natthaphon Phanphongsanon, och andra nyhetsbyråreportrar upp händelsen där en 25-åring konstnär, offentligt identifierad endast som Mr. Bangeun, skrev meddelanden mot paragraf 112 i strafflagen angående monarki och anarkistiska symboler på väggen i Wat Phra Kaew, Bangkok.

Men arresteringarna gjordes på Natthaphon Meksophon och Natthaphon Phanphongsanon utan att deras tidigare erkännande av anklagelserna, enligt Prachatai media.

Samtidigt ska Prachatais redaktion och en advokat ha förhandlat med polisen om att besöka reportern i polisens förhörsrum. Det rapporterades att både reportern och frilansfotografen förnekade anklagelserna och begärde borgen.

Reportern och frilansfotografen överfördes dock till Chalong Krungs polisstation respektive Thung Song Hongs polisstation. Advokaten kan ansöka om borgen under utredningen hos rätten istället, enligt polisen.

Thewarit Maneechaim, verkställande redaktör för nyhetsbyrån Prachathai, gav offentligt ett uttalande angående händelsen att båda de arresterade personalen bara rapporterade nyheterna och inte stödde den olagliga handlingen. Thewarit sa också att deras ståndpunkt inte var att motsätta sig, utan att presentera fakta enligt de händelser som inträffade.

Sen på eftermiddagen den 13 februari hade både reportern och fotografen beviljats ​​borgen för 35,000 XNUMX baht vardera.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.