Redaktionell: Thailändsk Cannabis Lagförslag som förbjuder rekreationsanvändning försenat, motsatta sidor måste hitta gemensam grund

Igår den 13 februari 2024, utkastet till cannabislag som skulle förbjuda rekreationsanvändning av cannabis godkändes inte av den thailändska regeringen, med relevanta tjänstemän och folkhälsoministern som kallar det en "fördröjning" att tala med allmänheten, föra cannabisintressegrupper och få fler åsikter.

Vi har mycket täckte förslagen och lagförslaget i tidigare artiklar, som den här här, så kommer inte att fokusera på innehållet i lagförslaget i denna ledare.

Det vi kommer att fokusera på i den här ledaren är behovet för båda sidor att hitta en gemensam grund och att förklara vad som troligen kommer att hända härnäst.

För det första var avkriminaliseringen av cannabis i Thailand alltid avsedd för medicinsk användning, inte för rekreationsbruk. Men utkastet till lagförslag enligt motståndarna var vagt om hur ett totalförbud mot rekreation, även i avskildhet i det egna hemmet, skulle verkställas, med propositionen som beskriver rekreation som "användning för nöje och njutning."

Dessutom fanns det stora farhågor kring de föreslagna böterna på 60,000 XNUMX baht för rekreationsbruk, vilket är högre än många andra brott inklusive DUI, och farhågor om att det skulle användas av korrupta tjänstemän, särskilt mot utländska turister. Det finns flera andra bekymmer med utkastet till lagförslag som vi inte kommer in på här, men rekreationsaspekten är den mest omtvistade delen.

På sidan av dem som stöder förslaget till lagförslag finns påståenden om att det kommer att göra det svårare för ungdomar att få tag i cannabis och att det kommer att göra det lättare att genomdriva korrekt användning av cannabis.

Båda sidor är överens om att det måste finnas regler och lagar kring cannabis och för att vara rättvis är man överens om många aspekter, särskilt kring illegal import av utländsk marijuana mestadels från USA eller utländska företag och att inte tillåta utländska medborgare att kontrollera och driva den thailändska cannabisindustrin . De är också för det mesta överens om regler och förordningar som tydligt märker cannabisprodukter, ger vägledning och regler för reklam och marknadsföring och många andra områden. Båda sidor är överens om att det bör finnas skatt och tydlig licensiering, även om skattebeloppet kan vara en omtvistad punkt.

Men det ständiga fram och tillbaka över rekreationsanvändning, vad som är rekreationsanvändning kontra medicinskt, och olika förslag och idéer kring detta har dock hållit tillbaka att sätta in ordentlig lagstiftning för cannabis i nästan två år nu och om ett utkast till lagförslag inte går till Riksdagen inom en snar framtid kommer den nuvarande gråzonen att fortsätta att vara kvar tills ännu ett lagförslag har utarbetats som har många negativa sidor. Båda sidor är också överens om det.

Pro cannabisaktivistgrupper planerar att träffas idag, Alla hjärtans dag 2024, i Bangkok nära parlamentet för att föreslå sina egna idéer om en alternativ version av ett utkast till cannabislag, som inte skulle legalisera offentlig rekreationsanvändning utan i huvudsak skulle begränsa den till privata utrymmen samtidigt som tydliga juridiska påföljder för dem som röker på gator eller offentligt, som en nyligen genomförd Coldplay-konsert.

Det var faktiskt den där Coldplay-konserten som drev folkhälsoministern att försöka skynda på cannabislagstiftningen genom regeringen. Naturligtvis skulle det fortfarande behöva gå igenom parlamentet efteråt.

Regeringen och folkhälsoministeriet beslutade dock att skjuta upp förslaget till lagförslag tills de kan få mer feedback från allmänheten, särskilt pro-cannabisgrupper, vilket är ett hoppfullt tecken på gemensam grund.

Om båda sidor finner enighet, både cannabisindustrin och folkhälsoavdelningen, om ett utkast till lagförslag som passar alla sidor undviker det varje möjlighet till en rörig kamp i parlamentet om lagförslaget eller protester från företagsägare. Det säkerställer troligen att lagförslaget kommer att följas och följas av cannabisbutiksägare (som skulle få behålla sina apotek, med några nya regler), skulle ge skattepengar till regeringen, och det skulle vara en gemensam grund för alla inblandade.

Kommer detta garanterat att hända? Nej. Men efter nästan två års strid om cannabis och ande ur flaskan till den nivå det är nu, skulle ett enkelt "förbud" mot all rekreation sannolikt inte genomföras väl, skulle missbrukas av korrupta brottsbekämpande myndigheter och skulle pressa tillbaka försäljningen under jorden, vilket begränsar kontroll och skattepengar till regeringen.

Förhoppningsvis når alla sidor en gemensam grund och den thailändska regeringen överväger allvarligt att det alternativa utkastet sammanställs av pro-cannabisaktivister, som du kan lära dig mer om på thailändska här.

Båda sidor har upprepade gånger sagt att det inte är lösningen att göra marijuana helt till narkotika igen, vilket skulle leda till att fängelsetid för användare återinförs, så det är en annan sak som de är överens om.

Om de inte kan hitta en gemensam grund och den nuvarande versionen av lagförslaget drivs igenom, finns det också den verkliga oro som många cannabisbutiker förbjuder tillsammans i en grupptalan mot den thailändska regeringen som skulle bli lång, utdragen, känslomässigt och rörigt. Båda sidor vill troligen också undvika detta.

Vi kommer att fortsätta att uppdatera dig om detta och alla andra berättelser här på TPN.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/