Brådskande motion om Royal Motorcade Safety har granskats

PRESSMEDDELANDE:

Representanthuset har hållit en brådskande motion angående översyn av åtgärder för att säkerställa säkerheten för kortegen för medlemmar av det thailändska kungliga hushållet.

Flytten kom efter en incident den 4 februari, som såg störningar i en kunglig kortege, vilket orsakade nöd bland det thailändska folket.

Akanat Promphan, en partilistad parlamentsledamot från United Thai Nation Party, som föreslog motionen, påpekade att kortegen den dagen inte stör vägtrafiken. Det verkade dock som om ett fordon försökte jaga kortegen i hög hastighet, vilket avslöjade gärningsmannens ovänliga avsikter. Han föreslog därför en översyn av olika bestämmelser och planer för att säkerställa kortegens säkerhet.

Jurin Laksanawisit, en partilistad parlamentsledamot från det demokratiska partiet, som var med och föreslagit motionen, uppmanade regeringen att vara medveten om sin plikt att tillhandahålla säkerhet för medlemmarna i den kungliga familjen enligt lag.

Jurin föreslog starkt att administrationen inte får stödja amnesti för brott enligt Section 112, mer känd som Lesé Majesté-lagen. Han ansåg att en översyn av lagen inte bara skulle utlösa nya konflikter i framtiden utan också främja ytterligare kränkningar av denna paragraf.

Jurin rådde också regeringen att överväga om det är lämpligt att ändra 2017 års Royal Security Act, inklusive att specificera påföljder specifikt för dem som bryter mot denna lag.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.