Thailands nya skatt på utländska inkomster: vad expats och mottagare behöver veta

Följande är en gästkommentar från Issan Lawyers. Deras åsikter och uttalanden är helt deras egna och inte The Pattaya News Company Limiteds, men svarar gärna på frågor om skattelagar genom att kontakta dem här.

Från och med den 1 januari 2024 kom en betydande förändring i det thailändska skattelandskapet. Skatteavdelningen började implementera en policy som beskattar utländska inkomster för thailändska medborgare och permanenta invånare. Denna förändring påverkar expats som bor i Thailand, pensionärer som får utlandspensioner och individer som överför pengar från utlandet.

Även om detaljerna fortfarande förfinas, är det här vad vi vet hittills:

Ändringen:
Tidigare var det bara inkomster som intjänades inom Thailand som var föremål för inkomstskatt. Nu, enligt avdelningsinstruktion nr. Paw 161/2566, blir alla utländska inkomster som förs in i Thailand skattepliktiga. Detta inkluderar:
• Löner från utlandsanställning
• Pensioner och pensionsinkomster
• Investeringsintäkter som utdelningar och kapitalvinster
• Hyresintäkter från utlandet

Nyckelkrav:

• Om du är thailändsk medborgare eller utlandsboende (180 dagar eller mer per år), måste du redovisa din utländska inkomst på din skattedeklaration om du tar med den till Thailand.
• Skatten gäller nu inkomster som tas in under vilket beskattningsår som helst, Skatten gäller numera inkomster som tas in under ett beskattningsår, förutsatt att den tjänats in efter den 31 december 2023.
• Du kommer att beskattas baserat på de progressiva skattesatserna som används för inhemsk inkomst, från 0 % till 35 %.
• Du kan dock vara berättigad till utländsk skattelättnad för att undvika dubbelbeskattning.

Inverkan på utlandsstationerade och mottagare:

Denna nya policy väcker flera frågor för expats och de som överför pengar:
• Planering är avgörande: Det är viktigt att förstå dina skatteplikter för utländska inkomster. Rådfråga en skatterådgivare som är bekant med de nya reglerna.
• Inverkan på investeringsstrategier: Expats kan behöva ompröva hur de investerar utomlands och hanterar sin ekonomi, vilket potentiellt minimerar inkomstrepatriering till Thailand.
• Potentiell administrativ börda: Kraven på rapportering och efterlevnad kan öka, särskilt för komplexa ekonomiska situationer.
• Tydlighet behövs fortfarande: Implementeringen pågår och vissa aspekter är fortfarande oklara. Håll dig uppdaterad om officiella uttalanden och sök professionell vägledning.

Går vidare:

Den nya skattelagstiftningen för utländska inkomster i Thailand inför betydande förändringar för expats och individer som överför pengar. Även om osäkerheten kvarstår, är proaktiv planering och att söka professionell rådgivning avgörande för att navigera i detta nya landskap. Kom ihåg att konsultation med en skatterådgivare kan hjälpa dig att förstå din specifika situation och säkerställa efterlevnad av de nya reglerna.

Rätt råd:

Här på Isaan Advokater har vi våra egna dedikerade interna revisorer som kan hjälpa dig att navigera i reglerna och lagarna, registrera dig för ditt skatteidentifikationsnummer TIN och fylla i dina årliga personliga skatter.

Behöva hjälp? Hör av dig idag.
084 471 5775
e-post: accounting@isaanlawyers.com

Friskrivningsklausul: Denna artikel är endast avsedd för informationsändamål och utgör inte professionell skatterådgivning. Kontakta en av Issan Lawyers kvalificerade revisorer för personlig vägledning.

Foto är ett stockfoto från The Pattaya News och menat att representera en "stressfri" livsstil som du kan få genom att känna till dina skatteriktlinjer.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/