Myanmars militära värnplikt utlöser flyktinguppsving till Thailand

Nationell-

Den 19 februari 2024 avslöjade Mr. Kannavee Suebsang, FAIR Party MP, offentligt fallet där Myanmars regering tillkännagav militär värnplikt utan könsdiskriminering, vilket lämnade osäkerhet om huruvida den skulle undgå granskning enligt internationell lag om mänskliga rättigheter.

Kannavee uppgav att det för närvarande finns tusentals Myanmar-medborgare, både män och kvinnor, i åldern 18-35, som söker visum till Thailand vid ambassaden i Yangon, Burma.

Ökningen av ansökningar om fristad följde på Myanmars regering under general Min Aung Hlaings tillkännagivande om militär värnplikt för män i åldern 18-35 och kvinnor i åldern 18-27 i upp till två år, med vissa yrkesverksamma som läkare upp till 45 år gamla måste tjänstgöra. i tre år, som kan förlängas till fem i nödsituationer.

Överträdarna kan riskera upp till fem års fängelse, vilket får en våg av Myanmars medborgare att söka skydd i Thailand.

Kannavee lyssnade på alla sektorers oro, inklusive den thailändska regeringen och medborgare i Myanmar som sökte skydd i Thailand. Det primära problemet var om Thailand verkligen förstod huvudfrågan och hur regeringen skulle svara och gå vidare, frågade Kannavee.

Kannavee föreslog att den thailändska regeringen behövde ta itu med frågan om grundläggande kränkningar av mänskliga rättigheter. Dessutom, om den första frågan togs upp, hur den thailändska regeringen skulle reagera på tillströmningen av Myanmars ungdomar som sökte skydd för att undvika onödiga konflikter och dödande. De tvingades till militärtjänst, ett problem som var djupt rotat i Myanmar men som ofta förbises, sa Kannavee.

Kannavee betonade att värnplikten protesterades av folket i Myanmar eftersom det tvingade dem att använda våld mot varandra, vilket utgör ett grundläggande problem som sällan diskuteras inom Myanmar.

När det gäller den tillfälliga förseningen av att skicka arbetsavtalsavtal från Myanmar till Thailand, noterade Kannavee att före denna försening skickades cirka 700-800 Myanmar-arbetare till Thailand dagligen för att arbeta i olika fabriker över hela landet.

"Konsekvenserna av förseningen i arbetsavtalsavtal bekräftades inte om det var relaterat till den interna situationen i Myanmar. Men om det var det, om Thailand förblev likgiltigt eller till och med stödde Myanmars militära värnplikt, så var det en betydande fråga, säger Kannavee.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.