Thailands högsta domstol släpper åtal mot före detta premiärministern Yingluck Shinawatra och sex andra i målet "Bygga Thailands framtida Thailand 2022"

Nationell-

Den 4 mars 2024 fällde Thailands högsta domstol en dom i ett mål rörande Roadshow-projektet "Building Thailand's Future Thailand 2022" med en budget på 240 miljoner baht för att släppa anklagelserna mot Yingluck Shinawatra, den tidigare thailändska premiärministern, och sex andra och beordrade att hennes arresteringsorder skulle dras tillbaka.

Tidigare har den thailändska nationella antikorruptionskommissionen (NACC) lämnat in en stämningsansökan mot Yingluck, Niwatthamrong Boonsongpaisan, den tillförordnade thailändska premiärministern efter Yinglucks avsättning från ämbetet, Mr. Suranand Vejjajiva, tidigare sekreterare till premiärministern i Yinglucks regering, Matichon Company Limited, Siam Sport Syndicate Limited, och Mr. Ravi Lohthong, grundaren av Siam Sport Syndicate Limited, som svarande 1-6.
De anklagades för att ha missbrukat eller försummat sina plikter utan tillstånd, använda sin makt på ett korrupt sätt och för att försöka förhindra rättvis konkurrens i Roadshow-projektet "Building Thailand's Future Thailand 2022."
Högsta domstolen lade enhälligt ned anklagelserna mot Yingluck och sex andra eftersom det inte fanns några bevis för avsikt att dra nytta av upphandlingsprocessen. Domstolen beordrade också återkallelse av arresteringsordern mot Yingluck, som för närvarande är på flykt utomlands.

Detta fall härrörde från att NACC anklagade de tilltalade för att missbruka sin makt korrupt från augusti 2013 till 21 mars 2014, med avsikten att förhindra rättvis konkurrens i Roadshow-projektet till förmån för Matichon Company Limited och Siam Sport Syndicate Limited, vilket gör det möjligt för dem att ingå avtal med statliga myndigheter.

Författningsdomstolen slog fast att utkastet till lagförslag som ger det thailändska finansministeriet befogenhet att låna pengar för utvecklingsprojekt för infrastrukturtransporter var grundlagsstridigt. Denna dom ledde till att Roadshow-projektet inte kunde fortsätta, vilket resulterade i skador på över 239.7 miljoner baht.

Tidigare beslutade riksåklagarens kansli att inte väcka åtal, med hänvisning till att efter att företagsgruppen från den privata sektorn frågade om betalning för projektet, bekräftade premiärministerns generalsekreterares kontor under Prayut Chan-o-chas regering att upphandlingen var i enlighet med föreskrifter, vilket leder till betalning.

Den gemensamma kommittén som arbetar med kansliet för justitieministern fann att detta var avgörande information, vilket gjorde ärendet ofullständigt. Därför beslutade de att inte väcka åtal.

NACC höll dock inte med och fortsatte vidare med att lämna in en stämningsansökan till Högsta domstolens kriminalavdelning mot de tilltalade, vilket resulterade i ovannämnda dom.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.