Två nyazeeländska män greps i Phuket för påstådda brutala övergrepp på Chalong-polisen, utsatta för hårda straff

Phuket—

Klockan 3:50, den 16 mars 2024, tillfångatog Chalong-poliser två nyazeeländska medborgare som påstås ha vägrat att stanna för ett trafikbrott, undvikit polisgripande och senare anklagades för att ha misshandlat en polis som förföljde dem i Mueang, Phuket .

Enligt polisrapporten utförde Chalong patrullpolis sin vanliga tjänst på Chaofa East Road, framför Chalongs polisstation. Två utlänningar på motorcyklar följde inte trafiklagarna, åkte inte nära vänster sida av vägen och åkte i hög hastighet i ett gemensamt område, enligt Chalong-polisen.

Jourhavande polis bad om samarbete från dem för att stoppa deras motorcyklar. De två överträdarna ska dock ha försökt fly från polisen.

Efter polisförföljelsen blev de två utlänningarna upprörda och ska ha attackerat polisen samtidigt som händelsen registrerades av polisen. Situationen eskalerade när utlänningarna påstås ha försökt rycka polisens skjutvapen vilket fick pistolen att avfyras en gång, ingen skadades, enligt polisen.

Polisen kunde tvångsgripa dem kort efter och eskorterade dem till Chalongs polisstation för vidare rättslig behandling.
De två misstänkta personerna identifierades offentligt av Chalong-polisen som Mr. Hamish Day, en 36-årig medborgare i Nya Zeeland, och Mr. Oscar Mattson Day, en 38-årig medborgare i Nya Zeeland.

De stod inför hårda juridiska anklagelser som vi beskriver här för konspirering för att fysiskt anfalla poliser och andra relaterade anklagelser. Under presstiden är båda männen kvar i polisens förvar och har inte släppt några uttalanden som förklarar händelsen. Det är okänt om de hade skaffat juridiskt biträde.

Polisen som ska ha blivit misshandlad fick skador i armar och ben.

Detta är den andra incidenten på mindre än en vecka som involverade en utländsk medborgare i Phuket som påstås attackera en thailändsk polis under en trafiktvist, greps en singaporeansk man och stod inför betydande rättsliga anklagelser som vi rapporterade här.

Detta är bara det senaste i ett antal chockerande incidenter med utländska turister och gäster som påstås bete sig illa i Phuket och bryter mot thailändska lagar som en amerikansk tonåring som anklagas för sexuella övergrepp på en häst.

I en annan chockerande händelse nyligen, en rysk man mördades enligt uppgift våldsamt av en man från Tadzjikistan över en tvist angående en cannabisaffär. Den misstänkte flydde senare från Thailand.

Myndigheterna i Phuket har påbörjat ett stort tillslag mot utlänningar som bryter mot thailändska lagar, som att arbeta illegalt, med inrikesminister Anutin Charnvirakul personligen på besök förra veckan. Detta tillslag utlöstes av en nu ökända incident där en välkänd schweizisk expat påstods sparka en thailändsk läkare under en tvist om att hon satt på trappor som han påstod var hans egendom, men som faktiskt var en del av en offentlig strand.

Samtidigt ber en del thailändska invånare i Phuket om ett ännu mer omfattande tillslag mot utlänningar som beter sig illa, även om det är oklart hur detta skulle se ut eller om ett större tillslag mot utlänningar som bryter mot lagen oavsiktligt kan skada turismen.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.